-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 28-01-2023 17:27
Coberta de 'Últimos días en Berlín' de Paloma Sánchez- Garnica. Eix
Extensa i densa novel·la que fa un recorregut per la història de l’Europa de part del segle XX
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Comença amb la revolució russa i les conseqüències que comporta per a noblesa i per l’aristocràcia, passa per l’arribada del nazisme al poder amb les nefastes polítiques d’assetjament i persecució als jueus i de les doctrines del supremacisme ari, de resquitllada toca la guerra civil espanyola amb elements de la vida familiar i personal i segueix per la guerra mundial amb la destrucció que comporta i la immediata postguerra.
Seguim tot el recorregut acompanyant a Yuri Santacruz, un jove fill d’un diplomàtic espanyol destinat a Moscou i una russa de família aristocràtica que viu aventures apassionants, viurà en perill gairebé permanentment i enfrontant-se a qualsevol actitud dictatorial o discriminatòria.
Santacruz és el centre de la novel·la però hi ha tot un seguit de personatges que tenen papers claus i que conformen part del protagonisme en la narració coral de la història. Personatges que són a vegades imprescindibles per representar les grans idees i ideologies del moment històric en que es desenvolupa la narració.
Paloma Sánchez-Garnica va cursar estudis de Geografia i Història, que no va arribar a acabar, completant la seva formació més tard llicenciant-se en Dret. Sánchez-Garnica va treballar més tard com a advocada, encara que va decidir deixar de banda la pràctica de l'advocacia a favor d'una de les seves grans passions, la literatura.
En l’aspecte narratiu, ha destacat per les seves novel·les de gènere històric, a les quals imprimeix elements propis del thriller i el misteri, unes trames complexes en què barreja amb habilitat el passat i el present.
El 2006 va publicar la seva primera novel·la El gran arcano, i el 2009 va aconseguir un gran èxit amb La brisa de l'orient. El 2015 va presentar La sonata del silencio, una novel·la ambientada a la postguerra espanyola. Amb El meu record és més fort que el teu oblit es va alçar amb el prestigiós guardó Fernando Lara de Novel·la 2016 i el 2021 va quedar finalista del Premi Planeta gràcies a Últims dies a Berlín.
L’acció de la novel·la comença quan la família de Yuri sentint-se perseguida intenta fugir de Rússia, amb l’ajuda d’alguns amics i amb un cert paper del metge de la família en tramitar els salconduits però al llarg de la novel·la veurem que el seu paper no va ser tant generós com semblava. La família es parteix ja que la mare i algun dels germans no poden sortir, no els deixen sortir.
Arriba a Berlín uns mesos després d'haver fugit, juntament amb part de la seva família, de Sant Petersburg. Entra a treballar a l’ambaixada espanyola a les ordres d’Erich Villanueva, un treballador de la legació diplomàtica que acull a Yuri i l’introduirà en el món diplomàtic.
Yuri queda fascinat per la parafernàlia del nazisme assisteix a la entronització com a Canceller de Hitler. Però té un desafortunat encontre amb uns joves de les SA que estan apallissant a un jove comunista, Yuri intervé i s’enfronta als sicaris, el resultat és que l’apallissen però la intervenció de la Claudia, germana d’un dels joves nazis, permet que fugin i es puguin refugiar. Anys mes tard el noi que ha salvat ,Yuri, tindrà un paper fonamental per salvar-lo de la repressió bolxevic. I també l’encontre amb la Claudia el deixarà fascinat i ja el marcarà per sempre.
Però aquell enfrontament i la trobada amb la Claudia canviarà radicalment la seva vida, si la prioritat fins aquell moment era retrobar la seva mare i el seu germà i ara serà intentar seguir amb vida, perseguit pels nazis, ha d’esquivar moltes trampes que li posen les circumstàncies.
Viure moments apassionats amb la Claudia però també sentirà el rebuig cap a les seves idees vinculades estretament amb el nazisme.
Lluitarà com pugui eludint la repressió contra els jueus i passant-ne alguns per la frontera amb Suïssa per salvar-los. Però la vida dóna un gir i el veiem tornant a Rússia per trobar la seva mare, el seu germà s’ha convertit en un del comissaris dels temuts serveis secrets soviètics amb una carrera repressiva alta i sense cap mena de fre. Viu noves situacions dures i les circumstàncies el porten després manta de vicissituds a tornar a Alemanya com traductor de l’exèrcit roig i allà pot retrobar-se amb la gent que estima.
Finalment Yuri aconsegueix trobar amb una certa tranquil·litat i estabilitat però amb un alt cost emocional.
Una narració molt ben travada, molt documentada amb el repàs de la història d’Europa, l’enfrontament de les dues gran ideologies nascudes i projectades el segle XX el comunisme i el feixisme i ens demostra la cara més fosca, repressiva i expansiva atropellant els drets humans.
És un relat en que es barreja la part més fosca de la condició humana però també ens mostra que malgrat les circumstàncies siguin contràries hi ha un bri d’esperança en la mateixa condició humana.
El llibre com ja hem comentat té moltes línies narratives i potser abusa de trames col·laterals i explicacions exhaustives. No obstant es llegeix molt bé i tenim una visió amb la necessària dosi de ficció que abasta gran part de la història d'Europa sobretot en aquells episodis més tràgics i ho fem la acompanyant al Yuri en un periple carregat de tragèdia però en que finalment troba tranquil·litat.
Interessant de llegir pels temps que tracta i esdeveniments històrics al servei de la trama narrativa.
Últimos días en Berlín
Paloma Sánchez- Garnica
Finalista Premio Planeta 2021
Autores Españoles i Iberoamericanos
Editorial Planeta
Barcelona, novembre del 2021
.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!