Literatura

La llama de Focea

Coberta de 'La llama de Focea' de Lorenzo Silva. Eix

Coberta de 'La llama de Focea' de Lorenzo Silva. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un cop més els guàrdies civils, el sotstinent Bevilacqua i la sergent Chamorro amb nous companys com el Caporal Arnau o les guàrdies Salgado i Lucía ens ofereixen una trama plena de misteris que van desentrellant a mesura que avança la narració i també la investigació, que aquest cop és complexa i ens porta des de Galicia a Barcelona passant pel Camino de Santiago. Una novel·la plena de records de quan el jove guàrdia civil Bevilacqua, Vila, pels amics, deixa el servei d‘informació d’Euskadi fart de la guerra contra ETA i arriba a Barcelona també als serveis d’informació, un cop a Barcelona demana el trasllat a la policia judicial ja que no vol intervenir més en la batalla entre els nacionalismes contraposats i amb un rerefons de violència. 

Aquest viatge al passat de Bevilacqua el mateix Silva l’explica fent referència al llibre “En molts sentits al final d'aquesta nova entrega - aquest llibre és un compendi dels anteriors i els completa i arrodoneix el significat”. Coneixem detalls de la vida del sotstinent  que potser no havien estat explicats anteriorment que ajuden a adonar-nos que també amb el pas del temps el guàrdia civil protagonista s’ha tornat potser més escèptic, ja mira amb nostàlgia tota la feina feta i els llocs on ha viscut, però, potser tot plegat, el fa ser una mica més savi, més capaç d’assimilar moltes més coses de la vida mateixa i de les investigacions que li toca fer.

Lorenzo Silva va cursar estudis de Dret en la Universitat Complutense de Madrid, després del que va treballar durant diversos anys com a assessor i auditor especialitzat en el món de l'empresa.

Des de 1980, va alternar la seva activitat professional amb l'escriptura, publicant la seva primera novel·la en 1995. Des de llavors ha signat més de cinquanta llibres entre novel·les, llibres dedicats a la literatura infantil i juvenil, així com diversos assajos.

Silva és conegut per al gran públic pels seus llibres de novel·la negra, sobretot els protagonitzats per la parella de la Guàrdia Civil Bevilacqua i Chamorro. En aquesta sèrie podem trobar els seus títols més coneguts, com són L'alquimista impacient, Premi Nadal del 2000, La flaquesa del Bolxevic, adaptada al cinema, i La marca del meridià, Premi Planeta del 2012. També col·labora amb Noemí Trujillo en l'escriptura de sèries policíaques com la protagonitzada per Manuela Mauri.

Lorenzo Silva és un dels grans referents de la literatura contemporània i les seves novel·les policíaques i històriques sumen més de dos milions de lectors. Ha escrit, també Carta blanca (Premi Primavera 2004), Recordaran el teu nom. És autor del llibre de viatges Del Rif al Yebala (Premi Algaba d'Assaig). És col·laborador de diversos mitjans de comunicació com El Mundo, ABC o El País, i es mostra molt actiu en xarxes socials com Twitter.

L’acció comença que una noia s’enfronta a un home en un bar de Roncesvalles, ella l’acusa de seguir-la. La discussió és pujada de to i acaba amb una denúncia de la noia a la caserna de la guàrdia civil. La noia, la Queralt Bonmatí, una jove barcelonina de família rica, es trobada morta, assassinada, dies després prop de Sàrria. Feia el camino de Santiago sola. El descobriment del cos de la noia genera que s’iniciï la investigació ja que una noia sola morta té molt mala imatge per la seguretat del Camino. I per altra banda resulta que la víctima és filla de Ferran Bonmatí, un ex polític i empresari vinculat a l’independentisme català que està essent investigat ja que se sospita que manté contactes internacionals cercant aliances per poder seguir el combat contra l’estat. Aquesta circumstància fa que  Bevilacqua rebi ordres directes del tinent general Pereira, antic cap seu al servei d’informació i avui cap màxim del cos armat, perquè faci la investigació advertint-lo que el pare de la víctima està essent investigat pel serveis d’informació per intentar esbrinar la xarxa de contactes que manté amb trames fosques que venen de l’est d’Europa.

Bevilacqua i el seu equip es traslladen a Lugo per, sobre el terreny, buscar les primeres pistes. Fan alguns descobriments ja que hi ha uns pelegrins que s’han trobat amb ella, també segueixen la pista  en els llocs on es van allotjar i ressegueixen aquets diversos indrets  on podia haver-se trobat amb l’assassí. La descoberta del seu telèfon i amb la informació que hi ha obre noves pistes que generen sospites sobre la mateixa família de la noia sobretot del pare amb qui manté un enfrontament per qüestions polítiques ja que ella milita en l’anti-independentisme i sembla que conegui coses perilloses pel pare i també del nuvi de la mateixa amb qui havia trencat les relacions feia poc i ell li havia enviat algun missatge amenaçador...

A partir de totes aquestes informacions el subtinent Vila es desplaça a Barcelona i aquest viatge obre una altra trama a la novel·la que és tots el records de la seva vida a la ciutat i a Catalunya des de que a l’any 92 hi vingués per desarticular el que quedava de Terra Lliure i viure-hi durant forces anys un cop ja ubicat a la unitat d’investigació judicial. Records, alguns de bons que li fan reviure els moments, el naixement del seu fill, algun record d’una intensa història d’amor, el seu mentor el sergent Robles mort en circumstàncies tràgiques. L’autor aprofita per fer una exposició del seu coneixement de Catalunya i dels usos i costums, literatura i història, des de Vicens Vives, Joan Vinyoli a Carme Riera i Maria Mercè Marçal van apareixent en la immersió que fa Vila al País. Hi ha un deix d’enyorança i crítica per com ha evolucionat la història i arribem als nostres dies amb els fets de l’octubre del 2017, la repressió, l‘actuació policial. En definitiva que per boca del personatges l’autor ens dóna la seva visió del que passa al país sota el seu punt de vista. Subjectiu òbviament.

El cas es complica amb algunes informacions que van rebent i les implicacions de màfies internacionals de l’est d’Europa en alguns aspectes de la investigació sobre la noia morta. L'assumpte no seria de la seva competència si no quedés relacionat el pare de la jove assassinada amb algú que sembla alguna cosa més que un empresari català al punt de mira de la justícia per les seves “fosques activitats en suport del desafiament a l'Estat”.

Novel·la doncs amb diversos plans, la investigació de la mort de la noia que resolen, no sense dubtes, la història de Bevilacqua i la seva estada a Barcelona amb el records i les inevitables comparacions entre el passat i el temps actual i tot el que ha passat i com s’ha viscut des de l’òptica de l’autor i aquest és el tercer pla del llibre l’anàlisi i opinió del que ha succeït a Catalunya els darrers deu anys i els equilibris que fa per intentar entendre el que ha passat però amb posicions clares i crítiques amb el procés.

Llibre tanmateix prou interessant.

La llama de Focea
Lorenzo Silva
Col·lecció Àncora y Delfín 1585
Editorial Destino
Barcelona, setembre de 2022

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local