Junta electoral

Dioptria i diòptria

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’any 1970 Pau Riba va publicar un disc històric: Dioptria. Tant pels seus textos com per la música era un àlbum trencador. Aviat se li va retreure que hi havia un error ortogràfic al títol: s’escriu diòptria. Ell però va saber argumentar per què havia escrit la paraula d’aquella manera. La paraula, amb accent, es refereix a la unitat de mesura que indica el grau d’alteració de la visió. Ell es referia al defecte, involuntari o no, que no et deixa veure la realitat, que et fa deformar-la.

Cada cop tinc més clar que la Junta Electoral té dioptries, per no dir fixacions que la porten a ofuscar-se i a actuar seguint motivacions no confessades. Són com uns Gremlins. Aparentment eren inofensius però quan els tocava l’aigua esdevenien monstruosos i ferotges. La Junta Electoral reacciona igual, no en contacte amb l’aigua sinó amb les estelades i els llaços grocs.

El diputat del Parlament Pau Juvillà va ser condemnat a sis mesos d’inhabilitació, a una multa de 1.080 euros i va perdre el seu lloc al Parlament. Què havia fet? Tenir penjats a les finestres del seu despatx llaços grocs i no obeir l’ordre de la Junta de treure’ls. Argumentava que «la Junta Electoral lesionava de manera directa la nostra llibertat ideològica, perquè ens obligava a retirar uns símbols que no són partidistes, sinó molt compartits, de denúncia d'una repressió política». I abans que la sentència fos ferma la Junta Electoral ja li van prendre l’acta de diputat.

El President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va ser inhabilitat com a conseqüència d'una pancarta controvertida, penjada el juny de 2018 a la façana del Palau de la Generalitat, on es demanava llibertat pels presos polítics i exiliats. Impulsada per Ciutadans, la pancarta va arribar a la Junta Electoral Central, que va demanar la seva retirada. Torra s’hi va negar invocant la llibertat d’expressió, però ho va fer més tard del que ja Junta ordenava. Després de divuit mesos va ser inhabilitat com a President i va perdre el càrrec de diputat a petició de la Junta Electoral, el gener de 2020.

Gisclareny, un poble del Bergadà de 27 habitants, fa quinze anys que té una estelada a un mirador del parc natural del Cadí-Moixeró. La Junta Electoral ha ordenar que es retiri l’estelada perquè considera que infringeix la llei electoral. Tan fixar-se en estelades i llaços grocs, la Junta Electoral no s’ha adonat que fa anys que a Melilla hi ha tràfic de vots? Ja el 2008 hi ha haver un polític lligat al PSOE condemnat. El 2019 hi va haver escàndols a Castelló de la Plana i a l’illa de Gran Canària. A Múrcia van ser detingudes diverses persones per comprar vots, entre elles candidats del PSOE. Darrerament han aparegut més casos per investigar: Mójacar, a Almeria;  Bigastre i Finestrat, al País Valencià; a Zamora, a Huelva... I és conegut des de fa temps que, a alguns llocs, els partits subhasten les paperetes per fer-les servir en profit propi.

Una dada interessant, a Melilla de les 11.707 persones que havien demanat votar per correu, únicament ho han fet 3.612. El motiu? Es demanava ensenyar el DNI per poder dipositar el vot.

Bé, aquesta Junta Electoral tan sensible a la simbologia independentista, fins fa poc no havia detectat res de res, les informacions van arribar mitjançant un mitjà de comunicació. No intento treure valor als resultats electorals, hi pot haver alteracions però de poc relleu dins del context espanyol, el que sí que vull és remarcar que la Junta Electoral no fa el seu paper, o que el fa carregada de dioptries. I això que la Junta Electoral Central la formen vuit magistrats del Tribunal Suprem que designa el Consell General del Poder Judicial i cinc catedràtics de dret o ciències polítiques designats pels partits.

I si també en formessin part uns quants òptics i un grapat de optics?

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local