-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 08-07-2023 11:34
Coberta de 'Lucía' de Bernard Minier. Eix
En matèria de novel·la negra i d’investigació mai es diu la darrera paraula
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Es multipliquen els autors i les obres i naturalment van apareixent protagonistes de les investigacions que tenen molta força. Ara de la ma de Bernard Minier, un del autors francesos més reconeguts i pare literari del comissari Servaz que ha protagonitzats ja un seguit de novel·les amb força èxit, arriba la Lucía Guerrero que és tinent de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i que haurà d’investigar la mort d’un company seu que la portarà a redescobrir diversos assassinats comesos forces anys enrere i que es vincularan diversos obres pictòriques.
La investigació està ambientada en diversos indrets de la geografia espanyola des del Pirineu aragonès fins la Costa del Sol però bàsicament la trama es centra a la ciutat de Salamanca i en la seva antiga Universitat, el mateix autor ho explica: "En el caso de Salamanca mi idea era ubicar mi novela en una de las universidades más antiguas y prestigiosas de Europa. Podría haber sido Oxford o Cambridge, pero ya lo han hecho muchos autores de novela negra británicos y muy bien. Hubiera podido ser la Sorbona, pero quería una ciudad más pequeña alrededor, una ciudad que mantuviera su aspecto de antaño. Y entonces puse mi mirada en Salamanca".
Bernard Minier (Béziers, 1960) va passar la seva infància a Montréjeau, al peu dels Pirineus, on ha ambientat bona part dels seus llibres. Estudiant frustrat de medicina, va treballar per al Servei de Duanes del seu país abans de dedicar-se completament a la literatura. És autor de Sota el gel, El cercle, No apaguis la llum, Una maleïda història i Nit. Amb la publicació del primer el 2011 -escollit el 2014 per The Sunday Times entre els cinquanta millors thrillers i novel·les negres del segle XXI i base de la sèrie de televisió homònima- es va revelar com l'última gran sensació del thriller psicològic francès. Minier és l'únic escriptor que ha estat distingit dues vegades amb el Premi Polar al Festival de Cognac. També ha rebut el premi de l'Embouchure i el Premi de les Biblioteques i les Mediateques Cognac, entre d'altres. La seva obra s'ha traduït a vint països i se n'han venut més de dos milions d'exemplars.
Tot comença quan la Lucía és avisada perquè es personi en un indret proper a Madrid on s’ha produït un assassinat. La tinent queda trasbalsada ja que el mort és un sergent company seu i sobretot per com el troben ja que està penjat d’una creu enganxat amb una cola potent i amb diverses ganivetades. Quan aconsegueixen treure’l de la creu s’adonen que encara és viu. Tot i l’atenció ràpida el guàrdia civil mor. L’impacte per la situació és brutal, tot i així mantenen la suficient tranquil·litat per fer les primeres investigacions i retenir un jove que està en l’indret de l’assassinat. El noi resulta ser un malalt mental amb dissociació en diverses personalitats però que es confessa autor del crim. No hi ha dubte que hi té alguna cosa a veure però ben segur que no és l’inspirador del fets.
Un cop detingut i interrogat és empresonat amb la consigna de no el perdin de vist ni un moment. Tot i la vigilància el jove mor de manera inesperada i sense que el pugui salvar com a conseqüència d’un verí que ha pres anteriorment als fets.
Això encara fa més complicada la investigació i fent el registre a casa seva hi troben elements que fan pensar que ha estat únicament un instrument del veritable assassí.
Mentrestant, un grup d'estudiants molt peculiar desenvolupa a Salamanca un programa per detectar patrons criminals a casos antics. I així s'uneixen amb agilitat les dues parts del relat: la Lucía arriba a Salamanca amb la seva força i la seva empenta, disposada a fer el que sigui per descobrir qui és darrere de la mort del seu company. El programa anomenat Dimas està encapçalat per un professor de criminologia en Salomon Borges, un estrafolari professor que ha aconseguit aplegar un seguit d’estudiants brillants que han aconseguit creuar nombroses dades i això els ha portat a deduir que la mort del sergent de la guàrdia civil i company de la Lucía està relacionat amb unes morts que es van produir trenta anys enrere, el detall de la cola i les diverses posicions de les víctimes fan pensar que l’autor reprodueix un seguit d’obres d’art renaixentista inspirades en les 'Metamorfosis' d’Ovidi.
La investigació no serà fàcil, la Lucía haurà de mantenir la ment oberta i no deixar-se emportar pel fet de que el mort sigui company seu ni haurà d’evitar també que les relacions amb el seu ex-company i pare del seu fill s’interposi i la desestabilitzin en una feina molt lenta que requereix tota la seva atenció. Però ella no defalleix i per la constància i el mètode la fan trobar alguns elements que la posen darrera algunes pistes que sembla que al final no corresponen a cap solució possible.
Entremig de la investigació i anàlisi dels casos es troben amb trames col·laterals que fan que la novel·la agafi un ritme potent i constant. Pederàstia, silencis de complicitats entre el cos de la guàrdia civil, un violador que ataca a Salamanca, un professor en el punt mira de la investigació, la mort d’alguns estudiants, tot plegat fa un gir espectacular al final on es descobreix l’assassí i el perquè de les morts.
Novel·la molt ben estructurada i molt ben documentada. Escenaris creïbles i un seguit de protagonistes que fan més versemblant tot el que configura el relat.
I la figura de la Lucía, una policia honesta, constant, obsessiva en algun moment amb un passat difícil, amb relacions tòxiques i sempre el record del germà mort per una sobredosi. Conduirà la investigació amb el suport d’altres companys i el guiatge de Salomonn Borges fins que...
Ha nascut una nova protagonista que ben segur que en propers episodis es consolidarà, ens seguirà delectant amb el seu treball molt ben estructurat i amb argumentacions sòlides.
Per començar la seva singladura en el camp de la investigació és una novel·la que enganxa des del primer moment.
Lucía
Bernard Minier
Col·lecció Black
Editorial Salamandra
Barcelona, maig 2023
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!