-
Tribuna
-
Robert Monzonis
- Cubelles
- 19-07-2023 21:05
Escola de Policia de Catalunya. Eix
Els delictes d’odi i discriminació són una xacra que hem d’erradicar, atempten contra l'essència de les persones i el lliure exercici dels seus drets i llibertats
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Malauradament, veiem diàriament com aquesta problemàtica està arrelada a tots els àmbits de la nostra societat i requereix, més que mai, una acció conjunta tant de l’àmbit públic com del privat.
En aquest sentit, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha elaborat el nou Protocol per a la prevenció, detecció i la gestió de situacions d’odi i discriminació en l’àmbit de la seguretat privada, que recull estratègies i informacions clau per combatre les agressions que es dirigeixen a les persones per raó de gènere, raça, religió, origen ètnic, malaltia o orientació sexual, entre d’altres; que estan especialment protegides per les lleis nacionals, europees i internacionals.
Aquesta setmana, professorat de la seguretat privada hem assistit a la sessió formativa que s’ha impartit a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, on des de l’Oficina de Delictes d’Odi i Discriminació dels Mossos d’Esquadra ens han donat les eines per prevenir i actuar davant de situacions de delictes d’odi i discriminació.
Amb aquesta formació, el professorat de seguretat privada tenim l’encàrrec de transmetre aquests coneixements a uns professionals claus en aquest protocol, els vigilants de seguretat. Els prop de 16.000 vigilants que tenim a Catalunya són, en molts casos, la primera línia d’actuació davant aquestes situacions; i qui, amb la formació adequada, poden donar resposta protegint a les víctimes i posant a disposició de la policia als agressors.
Aviat els vigilants podran rebre aquesta formació que els empoderarà davant aquest tipus de delictes on, entre d’altres, es treballaran conceptes com la detecció de simbologia i accions relacionades amb l’odi, la desescalada de la tensió i l’impediment de noves agressions, l’escolta amb atenció dels relats de tots els actors implicats, l’anotació de detalls significatius als fulls de servei per facilitar la relació de l’agressió amb el delicte d’odi i la custodia els objectes de prova.
Esperem que aquestes formacions tinguin una incidència positiva i continuem avançant en aquesta direcció per tenir un millor futur. Entre tots hem de contribuir a fer de l’espai públic i privat un ambient de cohesió, respecte i llibertat.
Robert Monzonis Gomez
Director de Seguretat
Psicòleg Jurídic
Professor en Seguretat Privada
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!