Tecnologia

Intel·ligència artificial km. 0

Neàpolis. Eix

Neàpolis. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Anem plens de noticies de les coses bones i dolentes que ens pot permetre la “nova màquina de vapor” d’innovació d’aquest segle: la intel·ligència artificial.

Tot són noticies de solucions d’IA: que si presentadors artificials, que si dissenyadors gràfics artificials, que si IA que ens generen textos, articles, treballs de l’escola...

No negaré que tot això existeix, però no ho mirem tot com els Luddites amb la màquina de vapor i la revolució industrial del segle XIX.... com tota innovació ha vingut per quedar-se, sempre i quan ajudi a la gent i no només la sotmeti...

Totes aquestes noticies ens podem caure un pèl lluny, normalment pensem en empreses com Google, Amazon o llocs com Silicon Valley, els EUA...

No cal anar tant lluny: nosaltres a VNG tenim el nostre propi “Silicon Valley” molt lligat a la Universitat que tenim aquí de fa tants anys (l’antiga escola de perits), i també molt lligat a un equipament que, des de la meva opinió personal, sempre s’ha menysvalorat a la nostra vila: estic parlant del Neàpolis.

I dins de l’equipament hi ha centres de recerca de la UPC, i un d’ells n’és el CRAAX (Centre de Recerca d’Arquitectures Avançades de Xarxes). I el seu director, en Xavi, i els seus “key components”, l’Heribert i l’Adrià, són gent de Km.0, són persones de VNG.

També a la nostra ciutat tenim “recercaires” de renom dins del seu mon, i alguns lligats a grans centres de recerca com pugui ser l’Hospital Clínic i l’IDIBAPS, que a part de la seva funció d’Hospital, té una gran importància dins del mon de la recerca mèdica. Estic parlant de gent de Vilanova com l’Albert, un dels investigadors més importants en recerca clínica que tenim a la ciutat.

I també hi tenim sector privat, com pot ser una molt petita empresa que anomenarem amb el seu acrònim TIS, que es dedica des de VNG a fer innovació arreu del país.

Tots aquest 3 elements (CRAAX-CLINIC-TIS) estant fent també IA... i de la bona, de la que té aplicacions beneficioses per les persones, en concret en la seva salut.

El que realment sorprèn es que de tot això no se’n parla dins dels àmbits de decisió sobre el futur de la ciutat, de cap a on hem d’anar... i us en parlo per experiència pròpia, del munt de vegades que he volgut obrir la ciutat en el camp de la innovació cap a fora...

Dons bé, tots aquests 3 elements han creat un solució innovadora i pionera en el camp de la resposta a les malalties pulmonars, i en concret de la EPOC, que ajuda als pacients en el seu tractament i en l’adherència al mateix: el fet de , fent servir una IA, saber quan d’oxigen necessitarà un pacient en temps real abans que ho necessiti per tal de poder avançar-se a la seva hipòxia. Sembla senzill, no ?

Un ús de les IA positiu per les persones i pensant en elles... si voleu saber més detalls podeu consultar la seva web, IA de km. 0.

Jaume Batlle i Ferrer

Consultor d’Innovació km.0

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local