Literatura

París érem nosaltres

Coberta de 'París érem nosaltres' Andreu Claret. Eix

Coberta de 'París érem nosaltres' Andreu Claret. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

París érem nosaltres, que va obtenir el premi Ramon Llull 2023, és una novel·la històrica que narra les vivències del pare de l’autor Andreu Claret que corprèn l’espai de temps que va des de la dictadura de Primo de Rivera fins els anys de l’exili fent una passejada per una vida carregada d’acció. Primer la comarca del Bages on l’Andreu comença la seva activitat professional, amb diverses ocupacions fins el seu desvetllament en el món de la  política i el seu compromís amb els sectors agraris, després el seu compromís amb Companys durant la guerra civil i també a l’exili de França on va tenir actuacions amb la resistència però també treball  dur per poder sobreviure i donar una millor vida a la seva família. Aquesta activitat porta però a que la seva vida personal se’n ressenteixi amb relacions complicades amb la seva primera dona i el seu primer fill, fins al distanciament amb alguns dels seus germans per raons de negocis.

No va ser una vida gens fàcil, des del seu naixement a Súria fins l’exili va haver de combatre les injustícies, primer amb la defensa de la causa dels rabassaires, després amb el catalanisme i els valors republicans i finalment en un exili prop d’Andorra o al mateix Principat on va refer la seva vida. La seva activitat el va portar a relacionar-se amb els principals polítics de la Generalitat durant la guerra i va travar una amistat sòlida amb el músic Pau Casals. Claret a la seva manera va ser una persona de grans lleialtats i sempre disposat a començar accions amb visió de futur. No sempre li va anar bé però va saber esforçar-se i aixecar-se quan havia caigut, cosa que també va passar en més d’una ocasió. L’autor Andreu Claret fill explica que: Havia escrit tres novel·les sobre la guerra i la retirada, però volia cloure aquesta etapa amb una història més personal. Volia transmetre al lector el patiment de la gent durant tot aquest període. En aquesta etapa hi ha gent que havia estat combatent tres anys a la Guerra Civil, i un cop refugiats a França enganxen la II Guerra Mundial. És gairebé una dècada de sofriment constant que acaba per trencar-te la vida. Volia personalitzar totes aquestes experiències, fer una novel·la més íntima i humana. Aquesta és una novel·la més de sentiments i emocions que d’èpica bèl·lica.

Quan escrius sobre el pare en el fons reflexiones sobre tu mateix. Et preguntes si tu haguessis actuat igual o faries una altra cosa. Busques arribar a conclusions definitives sobre fins a quin punt soc fill seu pel que fa als valors o els comportaments. M’he sentit molt reflectit en ell mentre escrivia la novel·la.

Andreu Claret Serra. Periodista i escriptor, nascut a Acs (França, 1946) en una família de republicans exiliats, va començar a exercir la professió sota el franquisme a la revista Cambio 16. Ha estat delegat de l’agència Efe a l’Àfrica subsahariana i a l’Amèrica central, i director d’Efe a Catalunya. Ha col·laborat als principals mitjans de comunicació catalans, entre altres La Vanguardia, el diari Avui, El matí de Catalunya Ràdio, amb Antoni Bassas, i el programa Aquí amb Josep Cuní, de la SER. Va liderar l’Institut Europeu de la Mediterrània durant cinc anys i va ser director de la Fundació Anna Lindh per al diàleg intercultural, amb seu a Alexandria. El 2008 va publicar El secret del brigadista, i el 2017, Venjança. L’any 2019 va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica amb la novel·la El cònsol de Barcelona, de la qual s’han publicat tres edicions. I aquest any 2021 ha publicat el tercer llibre vinculat a la guerra civil amb 1939 La Caiguda de Barcelona.  És membre del consell científic del Real Instituto Elcano, del consell consultiu del Diplocat, del patronat de la Fundació Periodisme Plural i del comitè editorial d’El Periódico de Catalunya, en el qual col·labora regularment. 

La novel·la és la història, part de la història de la vida d’Andreu Claret, des de la seva infància a Súria fins que va prenent consciència de com la societat té els seus sistemes de funcionament i aquest sistemes moltes vegades produeixen desequilibris entre les persones. Més addicte a conèixer persones que el puguin ensenyar que no pas a una escola tronada, va creixent guanyant en coneixements, autodidacta i espavilat es guanya ben aviat la vida des de aprofitar la seva habilitat amb el billar fins el seu treball com ebenista. Andreu Claret va prenent consciència de les necessitats de les classes populars i es converteix en un dirigent dels rabassaires, compromès amb les lluites camperoles, fa costat a la gent que fundaria ERC al Bages i des d’allà projecta la seva activitat social i política, coneix a Companys i al llarg del temps serà persona de la seva confiança fins enviar-lo com a legat a pacificar i tornar la llei a la Fatarella quan els anarquistes van fer una mortaldat entre els pagesos que s’oposaven a un col·lectivització arbitraria i sense massa sentit.

Després com a Comissari pels hospitals ajuda a molts ferits programant i executant la seva evacuació cap a França ja en la retirada.

El propi exili i la voluntat de recuperar vincles amb els catalans de d’exili activant una possible candidatura del seu amic Pau Casals a la presidència de la Generalitat a l’exili. També treballa en explotacions forestals, la construcció d’un sistema d’empreses que li facilitaran un cert benestar econòmic i que farà servir com una pantalla per poder col·laborar amb la resistència francesa. La guerra va portar-li també alguns problemes amb les autoritats franceses i amb la mateixa Gestapo. L’arribada a Andorra on es convertirà en un empresari compromès amb el país i participant en grans empreses com l’obertura de passos de muntanya i la tornada a Barcelona sota el franquisme amb el salconduit del llavors alcalde Porcioles per alliberar Barcelona de la neu fruit de la intensa nevada de l’any 62.

Molt visionari en el camp dels negocis i empreses polítiques, va tenir una vida personal poc ordenada, va trencar amb la seva primera esposa i va deixar en l’oblit el seu fill gran. La mort de la seva filla va ser sempre una llosa emocional, que va veure en part apaivagada a l’enamorar-se de la Maria, la seva segona esposa amb qui va tenir una relació intensa amb París com a fons.

Una història extraordinària, amb uns protagonistes que enganxen des del primer moment. Història d’amistat, de lleialtats a les idees i als valors de la república per la que havia lluitat, d’amor i de l’empenta d’Andreu Claret que amb una força de voluntat extraordinària va superar tots els entrebancs que es va trobar.

I també una novel·la que neix de l’amor i respecte, sense amagar aquells petits o grans defectes, i admiració del fill pel pare.

París érem nosaltres
Andreu Claret
Premi Ramon Llull
Col·lecció Clàssica 1397
Editorial Columna.
Barcelona, març 2023

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local