-
Tribuna
-
Iolanda Sánchez i Míriam Pérez
- Vilanova i la Geltrú
- 20-12-2023 10:36
Iolanda Sánchez i Míriam Pérez, regidores de Vilanova En Comú Podem. Eix
L’acord de govern marcava, entre altres prioritats, la millora de l’espai urbà i la dignificació de l’espai públic per avançar cap a una ciutat més neta i ordenada
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat mes de juny, ara fa sis mesos i després dels resultats de les eleccions municipals, el PSC de Vilanova i Vilanova En Comú Podem signàvem un acord amb un seguit de principis orientadors per garantir un canvi en l’acció i la manera de governar la ciutat durant els pròxims quatre anys. Ara és el moment de començar a fer realitat aquell acord polític amb accions concretes, gràcies a una eina imprescindible: el pressupost municipal, el document que ha de concretar aquells principis orientadors i fer-los realitat.
Dilluns es va aprovar un nou pressupost municipal, el primer del govern municipal de PSC i Vilanova en Comú Podem, amb una amplíssima majoria (tan sols 4 vots contraris de 25).
L’acord de govern marcava, entre altres prioritats, la millora de l’espai urbà i la dignificació de l’espai públic per avançar cap a una ciutat més neta i ordenada. Establia també la necessitat d’una mobilitat que prioritzés la salut de les persones, apostant per la millora del transport públic, els itineraris a peu i en bicicleta, avançar de manera decidida en la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic i garantir els drets socials i de condicions de vida i de serveis per al conjunt de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú.
En aquest sentit, el pressupost inclou un seguit d’actuacions com la reordenació de la ronda Ibèrica, els jardins Francesc Macià i el nou carril bici de l’avinguda de Vilafranca. O una partida destacada de re-asfaltatge i una important aposta per la renovació del transport urbà, a l’espera de poder licitar novament aquest servei de cara a anys posteriors. També incorpora el Pla de Manteniment de Ciutat, o la reforma del parc de Ribes Roges. Totes aquestes són intervencions necessàries i que han de servir per millorar la qualitat de vida a la nostra ciutat.
S’acorden, en el capítol d’inversions, partides per la millora a les escoles i als equipaments esportius de la ciutat. Sabem que calen encara més inversions tant en ensenyament com en ocupació i esport, però aquest és també un primer pas. De la mateixa manera, s’incrementen les dotacions per a la Festa Major i el Carnaval. Menció a part requereix l’inici del projecte de l’Edifici de Les Calderes, una ambiciosa intervenció que suposarà la creació al Barri de Mar d’un projecte de ciutat, que ha de tenir, creiem, un component cultural però també social, cívic i comunitari. Seran molts diners els que la ciutat invertirà en aquest equipament i hem de garantir que es faci bé, amb la màxima participació i consens sobre els serveis i usos que ha de contenir, i que sigui un espai multidisciplinari, no tan sols una gran biblioteca. Aquesta és la nostra aposta des de Vilanova en Comú Podem.
Dèiem al principi que cal avançar encara molt més cap als objectius que ens marcàvem en el pacte de govern. Per exemple, una política activa i compromesa en la lluita contra l’emergència climàtica, que ha d’avançar en la generació i l’autoconsum d'energia neta i més barata, amb la instal·lació de plaques solars a equipaments i terrenys municipals, i la creació de Comunitats Energètiques Locals. Destaquem en el pressupost de 2024 l’aportació de 30.000 euros per a la realització de projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en terrenys i instal·lacions municipals. Volem, durant el 2024, prémer l’accelerador en aquest sentit. Impulsarem també la construcció d’habitatges de protecció oficial i de lloguer assequible, treballarem per reduir la bretxa digital i per oferir oportunitats d’ocupació i inclusió per a tothom.
Igualment, els pròxims 12 mesos seran els de la posada en marxa dels Consells de Barri, una nova eina de participació que servirà per al seguiment del desplegament dels pressupostos de 2024 i per recollir propostes de millora als barris, però que tindrà com a principal tasca la diagnosi sobre la situació de cada barri i la generació de projectes comunitaris.
Aquests són també uns comptes que estan condicionats i responen amb rigor a la situació financera heretada dels darrers exercicis pressupostaris, el tancament amb dèficit dels comptes de 2022 i 2023 que ha obligat a aprovar un nou Pla de Sanejament.
Finalment, hem de valorar positivament també el vot a favor al pressupost per part del grup de Transformem VNG, i l’abstenció d’ERC. Des del primer dia hem apostat pel diàleg amb la ciutadania i amb totes les formacions polítiques. Per això, és una molt bona notícia que aquestes formacions portin a terme una oposició constructiva. Creiem que aquesta és la manera de treballar.
En definitiva, el pressupost municipal per a 2024 és un pas endavant molt important que garanteix l’estabilitat de l’activitat municipal i el funcionament de la ciutat, i fa passes en la direcció d’implementar polítiques urbanes de transició ecològica, una mobilitat que prioritzi la salut de les persones, una ciutat més neta i ordenada i que aposti pel desenvolupament local i els drets socials de la ciutadania. Una ciutat que tingui també una visió feminista i inclusiva, amb una transició digital no excloent i una gestió pública descentralitzada, on la ciutadania exerceixi un paper de decisió en les polítiques municipals.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!