Associacións veïnals

Què hem de fer amb el moviment veïnal a Vilanova i la Geltrú?

Reunió de les Associacions de veïns de Vilanova i la Geltrú. Eix

Reunió de les Associacions de veïns de Vilanova i la Geltrú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No hi ha dubte que el moviment veïnal a la nostra ciutat te una llarga tradició de lluita, de reivindicació, de treball comunitari per a millorar els barris i la ciutat.  Jo recordo als principis de la democràcia, la il·lusió i les ganes de fer coses, de construir, de fer vila. La creació de les primeres AAVV al Barri de Mar, a Sant Joan, etc. Un moviment veïnal que tot just sortir del franquisme es va trobar amb una ciutat amb moltes mancances, d’espais públics, de serveis, activitats culturals ..... Un moviment que va demanar, exigir i ajudar a construir places, guarderies, festes populars, activitats esportives. Un neguit que traspuava força i determinació per a fer una Vilanova més humana, més per les persones, per anar posant peces arreu, allà on l’administració de la dictadura no havia fet el que hagués calgut.

Però ara, al 2024, que s’ha de fet d’aquell esperit, d’aquella força, d’aquella inquietud? serà que ja ho tenim tot aconseguit? Serà que hem emmandrit? serà que hem après (o ens han ensenyat) a deixar-ho tot a mans de l’ajuntament? (per allò de que jo ja pago els meus impostos).

El  moviment veïnal ha perdut força, empenta, costa trobar persones que vulguin formar part de les Associacions dels Barris, i encara més entrar a formar part de les seves juntes directives. És evident que tenim un problema. Un problema que cal afrontar i al que cal buscar solucions. Es evident també que la problemàtica no és pròpia de les Associacions Veïnals. Cada cop costa més que la gent surti del seu àmbit més individualista, deixí de pensar per un instant en si mateix i ens els seus problemes particulars per a ser una mica més altruista, que pensi en la comunitat, en el bé comú; en com podem ajudar-nos totes i tots a millorar la vida de les veïnes i veïns de la nostra ciutat. En definitiva, a fer més i millor ciutat.

Dona la sensació que ens han mal educat a pensar que la responsabilitat de treballar per la ciutat i pel bé comú es obligació de l’ajuntament (del polítics i els tècnics) i que per això ja els escollim i ja els paguem. I és ben clar que no es això companys, no es això (que diria el Llach). Que la responsabilitat de crear i mantenir una societat més humana, integradora, tolerant, implicada en el dia a dia i en l’esdevenir de la ciutat depèn de gran mesura (per no dir en total mesura) de cadascun de nosaltres, de les persones que vivim i convivim a la nostra ciutat.

Perquè fer política (en la concepció clàssica de fer polis, de fer ciutat, de gestionar la polis-ciutat) no es només està adherit a un partit polític. La Política, en majúscula, igual que la ciutat, es fa i és construeix des de molts fronts. Des dels partits i les administracions evidentment, però també des dels sindicats, les AFAS, les associacions diverses, col·lectius culturals, esportius, i un llarg etc, I també cal  subratllar, des del moviment veïnal.

Per això des de la Federació d’Associacions Veïnals de Vilanova i la Geltrú, estem preocupats per aquesta desmotivació, per aquest allunyament de la gent de les seves associacions de cada barri, d’aquesta intuïda despreocupació pel bé comú, i ens proposem revitalitzar el moviment veïnal intentant motivar-lo i recuperar l’energia dels seus orígens.

Proposem organitzar un Congrés de les AAVV de la ciutat amb els objectius generals d’Impulsar i potenciar el moviment veïnal a Vilanova i la Geltrú; Incrementar la implicació de la ciutadania i la seva vinculació amb les associacions veïnals; Potenciar la participació ciutadana en tots els aspectes relacionats amb la ciutat, el seu present i el seu futur; Teixir relacions, col·laboracions i suport mutu entre el veïnat; Millorar la convivència i la integració social a la ciutat; Millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes en risc d’exclusió social; Introduir i millorar la perspectiva de gènere en el moviment veïnal; i enfortir i millorar les relacions amb l’administració. Un congrés sota el lema “FEM BARRIS, FEM CIUTAT”.

En aquest sentit ens proposem organitzar una trobada de persones i entitats del moviment veïnal; Enfortir el paper de la FAVvng com a eina de coordinació; Debatre sobre les temàtiques d’interès de les AAVV i Elaborar una estratègia comuna d’acció comunitària a la ciutat.  

Volem debatre entre altres temes i com a eixos principals: La participació veïnal en l’urbanisme, la via pública i els serveis. La integració social al barri i l’acció comunitària. L'Organització, estructura i funcionament de les Associacions Veïnals. I les associacions veïnals davant el canvi climàtic (Comunitats energètiques. Refugis climàtics. Horts urbans).

Volem que hi participin els membres de les associacions veïnals de la ciutat, de les juntes directives, la ciutadania en general, representants de les entitats i associacions que conformen els barris, Persones expertes en la temàtica de la participació ciutadana i també representants de la CONFAVC.

Una aposta agosarada, gens fàcil de tirar endavant, però absolutament necessària. Fem una crida a les AAVV a involucrar-s’hi i a comptar amb el suport de l’Ajuntament, de la Diputació de Barcelona i de la CONFAVC.

 

Enric Garriga Elies

Vicepresident de l’Associació Veïnal del Barri de Mar

Membre de la junta de la FAVvng

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local