-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 19-04-2024 13:41
Coberta de 'La veritat silenciada' de Ragnar Jonasson. Eix
Llibre molt interessant, les sospites disseminades, les intuïcions dels policies, les resolucions que colpeixen i tot ben explicat i amb una narració molt fluida, farcida de descripcions molt ben elaborades, amb diàlegs intel·ligents
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nova novel·la de l’autor islandès. És el cinquè volum de la “Islàndia negra”. Curiosament però les estadístiques donen unes xifres molts baixes de delinqüència a Islàndia i tot i així hi ha un nòmina molt alta d’escriptors i escriptores que conreen amb atractiu el gènere negre. Entre aquest autors hi ha, sens dubte, Ragnar Jonasson que combina elements diversos per oferir-nos una barreja que acaba esdevenint una lectura agradable i que resulta interessant des de l’òptica literària però també en els aspectes paisatgístics, emocionals i humans d’Islàndia. L’autor segueix les passes de la gran dama del misteri d’Agatha Christie ja que va traduir moltes de les seves obres.
Ragnar Jónasson va néixer el 1976 a Reykjavík, Islàndia, i és escriptor i advocat. Amb disset anys es va convertir en el traductor a l’islandès de les novel·les d’Agatha Christie. Ha treballat de periodista d’informatius a la televisió i la ràdio públiques, imparteix cursos sobre drets d’autor a la Universitat de Reykjavík i és membre de la Crime Writers’ Association del Regne Unit (CWA), a més de ser cofundador del festival internacional de novel·la negra d’Islàndia, l’Iceland Noir. La seva obra ha rebut diverses distincions, entre les quals destaca el reconeixement a la millor sèrie de novel·la negra per The Independent, Sunday Express i Daily Express, a més del Dead Good Reader Award. És autor de la sextalogia Islàndia Negra, de la qual s’han publicat cinc lliuraments a Columna: L’ombra de la por, La mort blanca, Boira a l’ànima, La nit eterna i La veritat silenciada, que es desenvolupa al pintoresc poble de Siglufjördur, d’on és originària la seva família. Amb La dama de Reykjavík -flamant guanyadora del Premi Best Novel VLCNEGRA 2023, atorgat en el marc del Festival València Negra- va iniciar la trilogia protagonitzada per la inspectora Hulda, que també s’estrenarà aviat com a sèrie de televisió de la mà de la prestigiosa CBS i de la qual L’illa és el segon lliurament. Les novel·les de Ragnar Jónasson es publiquen amb gran èxit a més de trenta països i compten amb més de quatre milions de fidels lectors.
El protagonista és, un cop més, el policia Ari Thór, un antic estudiant de Teologia que ja en el seu primer destí com a policia, va haver de d'encarregar-se d’un cas de desaparició i ara s’ha d’enfrontar a una situació molt més complexa ja que hi hagut la desaparició del seu company l’agent Herjólfur del que no en saben res després del seu torn de guàrdia. Els seus familiars avisen a l’Ari Thór i aquest comença una recerca en els llocs possibles de ser objecte d’alguna vigilància policial, finalment el troba malferit davant d’un vell casalot a les afores del poble.
L’agent està ferit molt greu i es traslladat ràpidament a l’hospital de la capital, Reykjavík. Dissortadament el policia mor després d’uns dies i això causa un gran confusió ja que és un cas més que singular inèdit ja que la mort d’un policia convulsiona la societat ja que indica un grau de violència mai vist.
El poble de Siglufjördur és un petit poble pesquer del nord d'Islàndia, accessible només per un túnel, en principi és una comunitat tranquil·la però el fet commociona a la majoria de la gent en veure en la seva proximitat una violència mai imaginada.
Comença la investigació i l’Ari Thór que rep l’ajuda d’un antic policia del poble que ara treballa a la policia de la capital, el Tòmas, tots dos comencen les investigacions per saber qui ha pogut cometre l’assassinat del policia i quines raons hi podia haver pel crim.
A l’entorn del vell casalot hi ha nombroses especulacions. En ell hi va morir un jove que va caure pel balcó i a partit de llavors sembla maleït. Es parla també de que és un indret on es centralitza la distribució de drogues del territori i que potser la mort del policia tingui a veure amb alguna investigació a l’entorn del tràfic.
Quan comença la investigació també troben alguna relació del policia mort amb les autoritats del poble. Trucades a hores intempestives. La investigació doncs cal fer-la amb tota la prudència possible per evitar que el rumors circulin amb imprecisió i causin mals majors. Els interrogatoris a la família del policia mort sembla que també tenen algunes llacunes, la seva dona sembla postrada per algun accident, una filla que va marxar fa temps i un fill que encara viu a casa però independitzat. Caldrà escatir en aquesta direcció també, per l’Ari Thór.
Paral·lelament la narració es centra també amb les confessions d’un jove internat en un psiquiàtric i anem coneixent algunes de les causes que l’han portat fins allà. Ell en vol sortir tot i que sembla que hi passarà un temporada. La lectura d’aquest diaris que va escrivint al llarg de la narració ens portaran a la llarga a descobrir el nus de la novel·la i la seva resolució parcial.
Però mentre els dos policies fan un seguiment de les possibles pistes que van trobant, parlen amb l’autoritat, l’alcalde i la seva secretària que també tenen alguns temes complexos per resoldre, parlen també amb un parent del comissari Tòmas vinculat al tràfic de drogues els posa sobre algunes pistes.
Tot un seguit de situacions que es van combinant també amb la situació personal dels protagonistes, així l’Ari Thór veu com es va descomposant la seva relació i té el temor de perdre la seva dona i el seu fill, L’alcalde també està en un matrimoni fent aigües i la seva secretària que ha sortit d’una relació tòxica i es fa pagues de començar-ne una altra però res surt com volen.
Història on hi ha moltes coses amagades, veritats silenciades que en el moment en que surten generen conflictes i també enfrontaments per resoldre, allò que mai hauria d’haver succeït.
Llibre molt interessant, les sospites disseminades, les intuïcions dels policies, les resolucions que colpeixen i tot ben explicat i amb una narració molt fluida, farcida de descripcions molt ben elaborades, amb diàlegs intel·ligents i amb personatges que viuen amb situacions incòmodes a vegades mentre han de fer el seu paper en el poble.
Capítols curts. I el diari que anem coneixent del jove internat en el psiquiàtric que al final ens portarà a la conclusió, a tancar el cercle de la història.
Molt efectiva com a novel·la. Interessant i visió i denúncia d’algunes de les xacres de la societat sense embuts.
La veritat silenciada
Ragnar Jonasson
Traducció Esther Roig
Col·lecció Clàssica 1413
Editorial Columna.
Barcelona, setembre 2013
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!