Riscos laborals

Calor i salut laboral, protocols i bones pràctiques que ens milloren com a societat

obres, construcció, paletes . Eix

obres, construcció, paletes . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ara que som de ple als mesos on la calor és més agressiva, qualsevol tasca que es dugui a terme a l’exterior, i a les nostres comarques, on l’activitat al sector de  la construcció es manté molt activa, aquesta feina a l’aire lliure sempre s’ha de dur a terme amb molta prevenció, cura i garantint la salut i les condicions laborals  de les persones que les executen i amb la certesa que aquesta feina es fa amb els majors criteris d’efectivitat i de qualitat en el seu resultat final. 

El context i les perspectives de futur, demanen ser molt rigorós i preventiu amb aquest tema. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, en un període  de 50 anys, la temperatura augmentarà al voltant de 2 graus i, més enllà del 2050, es preveuen canvis profunds amb 20 o 30 dies més de calor l’any i entre un 20% i un 25% menys de precipitacions. 

Saber trobar la major sintonia entre salut laboral i crisi climàtica demana posar sobre la taula protocols molt clars d’actuació que evitin tot tipus de riscos a la  feina deguts als fenòmens meteorològics adversos. Segons un estudi basat en dades a Espanya, els dies de més calor o fred, la possibilitat de patir un accident  augmenta fins a un 10%. També segons aquest estudi, al voltant d’un 3% dels accidents de treball (uns 60 al dia a tot Catalunya) es poden atribuir al fred i a la  calor, especialment a aquesta última, i els sectors més afectats són l’agricultura i la construcció.  

En l’àmbit de la construcció, on l’activitat mai no s’atura i on tenim zones com el Garraf on l’activitat és constant, s’han de saber encaixar les activitats que es  puguin fer a l’exterior amb els factors externs, com ho son els fenòmens meteorològics adversos per evitar alteracions en la salut de les persones i per  tant, caldrà avaluar-ne el risc i establir les mesures preventives necessàries en cada cas. Els protocols serveixen per donar recomanacions generals, establir  actuacions i pautes de prevenció a nivell organitzatiu com poden ser establir àrees de descans amb ombra, garantir els epi’s necessaris com les cremes de  protecció solar, planificar pauses, torns i tasques o fins i tot recomanacions a nivell personal com són la hidratació constant, evitar menjars copiosos, etc.  

És imprescindible també que l’empresa formi i informi tot el personal sobre els riscos laborals que existeixen i sobre les mesures que cal adoptar per minimitzar los. A més, cal que disposin d’un protocol d’actuació per a la prevenció de l’exposició a la calor en període estival, i que aquest inclogui un protocol de primers auxilis per activar-lo en cas que sigui necessari.

De la mateixa manera, és imprescindible que l’empresa formi tot el personal sobre els riscos davant la calor i l’exposició solar, així com sobre les mesures a  adoptar per minimitzar-los. 

Aquest paper proactiu i preventiu de les empreses del sector de la construcció en un context climàtic advers per a les tasques a l’exterior com és l’estiu serà un  element que garantirà conèixer amb precisió els terminis d’entrega de les obres, millorarà la qualitat laboral dels treballadors/res i enfortirà el concepte de bona  salut laboral que tota societat moderna s’ha d’exigir tenir. 

Meritxell Bosch 

Delegada del Cateb Alt Penedès - Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local