Infraestructures

La línia de la costa pateix aquest estiu el pas dels trens de mercaderies

Àngels Parés, Jesús Terán, Pep Solé, Aurora Carbonell, Jordi Cuyàs i Jordi Sánchez . Eix

Àngels Parés, Jesús Terán, Pep Solé, Aurora Carbonell, Jordi Cuyàs i Jordi Sánchez . Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimarts 10 de setembre membres de l’Associació Pro Vegueria Penedès s’han reunit amb l’Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, per valorar les conseqüències del pas dels trens de mercaderies que s’han produït aquest estiu, i encara ara es produeixen. Per part de Pro Vegueria Penedès hi han assistit el membres de la Comissió de Territori Jordi Cuyàs com a President, Jesús Terán i Àngels Parés (Sitges), Jordi Sánchez (Calafell) i Pep Solé (Igualada). 

En el decurs de la reunió, l’Alcaldessa ha fet evidents les queixes que ha rebut de molts sitgetans, però que també s’ha produït en diverses poblacions per les quals passa la  R2. 

El pas de les mercaderies per la R2 es produeix perquè en el corredor de la R4 s’hi estan fen obres per adaptar el traçat al pas de trens de mercaderies en ample  europeu. 

Aquestes obres s’haurien d’acabar en aquesta fase, a mitjans de setembre i per tant, deixaran de passar trens de mercaderies, moltes d’elles perilloses, com molts veïns de Sitges han pogut observar, per la costa del Garraf. 

Però, això que ara ha estat de manera temporal, es podria tornar a produir en un futur no massa llunyà. El corredor de la R4, entre Sant Vicenç de Calders i Vilafranca (en ample ibèric), saturat ja ara per mercaderies i passatgers, una vegada s’acabi la instal·lació del tercer fil, caldrà afegir-hi, a les mercaderies i passatgers, els trens de mercaderies en ample europeu. 

Per tant, atès que moltes mercaderies s’han de treure de les carreteres per la reducció de CO2, vol dir que el transport de mercaderies per ferrocarril s’incrementarà, del que actualment és del 3% a Espanya, fins el 20 o 30% que és l’objectiu a la UE. 

La conseqüència serà que els trens que no “càpiguen” per la R4, ja saturada ara sense els trens d’ample europeu, no tindran altre remei que passar per la costa, i novament les mercaderies, les perilloses incloses, tornaran a passar per Sitges i tota la costa del Garraf. 

Es podran buscar possibles solucions temporals, però el que cal és construir nous traçats i redistribuir el trànsit tal com el coneixem ara. 

La solució passa per impulsar la construcció del l’Eix Tranversal Ferroviari (ETF), amb un traçat ja aprovat que va de Lleida a Girona, passant per Igualada, Manresa i Vic, amb un ramal que uneix Igualada amb Barcelona. Aquest traçat permetria desviar tots els trens procedents de Saragossa i que van cap a Barcelona o França, evitar el pas per les vies de Tarragona, alliberant la R4 d’una quantitat important de trens. Trens que passarien per un nou traçat, pensat per mercaderies i que per tant evitarien el pas per zones urbanes. 

Les conclusions de la trobada són que des de Sitges es valora molt positivament la construcció del l’Eix Transversal Ferroviari ja que alliberaria el pas d’una quantitat important de trens de mercaderies de 750 mestres. 

Les poblacions del centre de Lleida, com Tàrrega o Cervera, juntament amb Igualada, guanyarien l’opció viable, ara inexistent, de poder-se unir amb Barcelona amb una opció ràpida i competitiva. 

La proposta no és nova ja que traçat de l’Eix Transversal es va aprovar el 2010 i està inclòs en el document del Pla Territorial del Penedès, pendent a dia d’avui de l’Aprovació Inicial. 

Les dues entitats treballaran per impulsar en els àmbits que els correspongui, que la solució de l’Eix Tranversal Ferroviari sigui realitat en el mitja termini. 

Més info a www.eixtransversalferroviari.org

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local