-
Tribuna
-
Francesc de P. Mestres
- Vilanova i la Geltrú
- 08-12-2024 18:45
Reconsideració de Víctor Balaguer, maçó, progressista i liberal, el nou llibre d’Oriol Pi de Cabanyes. EIX
Entre l’erudició històrica i l’assaig de lliure opinió, aquest recull d’escrits balaguerians de Pi de Cabanyes explora punts significatius com “Els misteris” de Goethe i Montserrat
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El 21 de desembre, als salons del Foment Vilanoví, tindrem la primera aparició pública del llibre «Reconsideració de Víctor Balaguer», coincidint amb el bicentenari del naixement de VÍCTOR BALAGUER, el llibre que explora amb profunditat tot l'arc de l'obra de Balaguer i que signa el reconegut escriptor Oriol Pi de Cabanyes.
Un llibre, excepcional, que amb abundant informació, en bona part inèdita, aquesta “reconsideració” de Víctor Balaguer, poeta “trobador de Montserrat” i ”“polític de la vida literària”, aborda la Renaixença catalana del segle XIX que el va tenir com a principal promotor, el seu paper com a “poeta del teatre” del Liceu barceloní, els lligams amb el procés italià del Risorgimento, l’ideal d’ Unió Ibèrica amb Portugal... Un poeta que vibra al compàs de la història ( sic. OP)
Entre l’erudició històrica i l’assaig de lliure opinió, aquest recull d’escrits balaguerians de Pi de Cabanyes explora punts significatius com “Els misteris” de Goethe i Montserrat; el nom maçònic de Balaguer:«Tamarit», diputat del temps de la Guerra dels Segadors; la trobada amb Stuart Mill, mestre del liberalisme i dels drets de les dones; i la relació amb el general Prim, sobre el crim d’estat del qual es republiquen aquí veritats tapades per la versió oficial...
Entre les llums del Balaguer “monàrquic federal” i defensor del proteccionisme, es destaca la coordinació d’ un intergrup d’entesa catalana de diputats a Madrid i la presència de l’emblemàtica “Anunciació” del Greco a la Biblioteca-Museu. Entre les ombres, la participació de Balaguer en el cop d’ estat contra la República de 1873, que sembla calcar fil per randa la posada en escena del 23-F de 1981...
Oriol Pi de Cabanyes, diu en el pròleg: «M’he passat la vida llegint, investigant, interessant-me per Víctor Balaguer. Amb les seves llums i les seves ombres, aquest home extraordinari m’ha estat una referència constant. Fins al punt que crec que puc creure que els treballs per comprendre Balaguer en la seva humana complexitat, i inserit en la història del seu temps, ja formen part del meu propi procés d’autoconeixement». I en aquest llibre, l’autor presenta punts de vista nous en alguns punts que amplien el focus sobre el personatge, que en el llibre és molt més que el fundador de la Biblioteca-Museu. Tot un compendi de coneixements i del bon ofici d’escriptor.
Un llibre amb moltíssima informació, moltes dades inèdites, molts detalls d’aproximació a la història del Vuit-cents, que enriqueixen el coneixement del personatge i la seva època. Amb més de deu pàgines de bibliografia. Un llibre que ja des d’ara serà un clàssic imprescindible, una aportació que celebrem.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!