-
Tribuna
-
Iolanda Sánchez Alcaraz
- Vilanova i la Geltrú
- 10-12-2024 17:53
Terrenys del Llimonet. Eix
Tot i que el camí per garantir plenament el dret a l’habitatge encara és llarg, aquestes iniciatives mostren que és possible avançar quan la voluntat política es tradueix en compromisos concrets
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat el primer pas per adjudicar el dret de superfície de solars municipals destinats a la construcció de 78 habitatges en règim de lloguer a preus assequibles, al sector del Llimonet. Aquesta decisió marca un punt d’inflexió després que des de 2009 no s’hagi promogut cap construcció d’habitatge protegit en solars municipals a la nostra ciutat.
En les darreres dècades, i agreujada per crisis com la financera de 2008 i la pandèmia de la COVID-19, la manca d’habitatge assequible ha esdevingut un dels principals reptes socials, sinó el més important, especialment per a la gent jove i els col·lectius vulnerables. L’habitatge no només és un dret fonamental, sinó que és un determinant clau de la salut i el benestar. Quan les famílies destinen una part desproporcionada dels seus ingressos al lloguer o la hipoteca, s’accentua el risc de pobresa i exclusió social.
Anem tard. S’ha perdut molt de temps. No som l’única ciutat on ha passat això, però municipis propers, com Sitges i Sant Pere de Ribes, ens porten avantatge, ja que en els últims anys han posat en marxa centenars d’habitatges en règim de lloguer assequible.
Hem de recuperar el temps perdut, i planificar noves operacions en el futur. La situació és greu i les promocions previstes en aquest mandat no resoldran el problema de la manca d’habitatge assequible a la ciutat, però podem dir que hem començat un camí que fins ara no s’havia iniciat.
Quan l’estiu de 2023 signàvem el pacte de govern entre PSC i Vilanova en Comú, ho teníem clar: volíem “impulsar l’accés al dret a l’habitatge a la ciutat: activant els recursos i actius municipals per generar habitatges de lloguer i promovent la col·laboració i implicació de la Generalitat de Catalunya i d’entitats socials”. Igualment, en el Pla d’Actuació Municipal 2023-2027 ens comprometíem a dotar la ciutat de 200 habitatges públics o construïts en solars municipals, destinats a lloguer assequible.
Entre les actuacions més destacades hi ha la col·laboració amb l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), que ha adquirit 107 habitatges inacabats de la SAREB a la Rambla de Sant Jordi per a lloguer social, i 20 més al carrer Fuensanta, al barri del Tacó, a una promotora privada. Són operacions que esperem que formin part d’un pla més ampli que també contempli la promoció d’habitatge de lloguer social en altres barris de la ciutat, dins del Pla Territorial d’Habitatge que promou la Generalitat. L’Ajuntament farà tots els esforços necessaris per aprofitar totes les oportunitats per incrementar la xifra dels 200 habitatges en aquest mandat municipal. Esperem també que el recent anunci del Govern central de la creació d’una empresa pública d’habitatge estatal obri possibilitats de més promocions públiques a Vilanova i la Geltrú. No desaprofitarem cap ocasió per promoure més habitatge social a la ciutat.
Ens trobem immersos en la implementació del Pla Local d’Habitatge, una iniciativa clau aprovada per l’Ajuntament l’any passat. Aquesta eina estratègica té com a finalitats principals assegurar que tothom pugui accedir i mantenir un habitatge digne, impulsar la rehabilitació amb criteris d’accessibilitat i eficiència energètica, maximitzar l’ús del parc residencial existent i incrementar l’oferta d’habitatges a preus assequibles.
En paral·lel, s’han enfortit els recursos municipals per fer front a les situacions d’emergència social en l’àmbit residencial. Un equip especialitzat ofereix assessorament i suport personalitzat a les famílies que es troben en risc d’exclusió habitacional. A més, l’entrada en vigor de la nova regulació estatal del lloguer, que estableix límits en zones de mercat tens com Vilanova, representa un pas important per contenir l’augment dels preus i garantir una major estabilitat als llogaters. Aquesta normativa fixa un índex de referència que ajusta els preus en funció de característiques com la mida, l’estat de conservació o l’eficiència energètica dels immobles.
Malgrat tot, el repte és de gran magnitud. Les polítiques d’habitatge no poden limitar-se a mesures provisionals, sinó que han de tractar les causes profundes de la problemàtica, com la insuficiència d’habitatge públic, la mala gestió del parc buit i la manca de regulació efectiva del mercat privat. Amb tot, les accions impulsades per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú apunten cap a un canvi significatiu, situant l’habitatge com una prioritat estratègica i una inversió en cohesió social.
Tot i que el camí per garantir plenament el dret a l’habitatge encara és llarg, aquestes iniciatives mostren que és possible avançar quan la voluntat política es tradueix en compromisos concrets. La construcció de nous habitatges a preus assequibles suposa una fita encoratjadora i una aposta per una ciutat més justa, inclusiva i habitable per a tothom.
Iolanda Sánchez. Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!