Literatura

Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera

Coberta de 'Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera' de Mercè Foradada. Eix

Coberta de 'Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera' de Mercè Foradada. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Torna la Mercè Foradada després que ja fa just un any, l’octubre passat, ens presentés un llibre de contes “Els contes del Puto virus”, ara en aquest nou llibre s’endinsa en la vida de cinc escriptores, Jane Austen, Charlotte, Emily i Anne Brontë i Víctor Català. Llibre de difícil qualificació. La mateixa autora explica que : Aquest llibre no és exactament un assaig, però no és tampoc una novel·la: és una combinació de tres assajos molt personals sobre quatre escriptores angleses i una de catalana que ens han deixat joies literàries immortals, i de tres relats de ficció que s’inspiren en els títols de les seves obres”

El llibre està editat per Terra Ignota, amb pròleg de Bienve Moya, unes notes, Escriptores sense nom, de la pròpia Mercè i una extensa bibliografia. Les il·lustracions són de Rosa Bou i portada de Raul Bocache. Cal dir que és una esplèndida edició i un treball prou acurat.

El llibre, o millor el “polillibre” té una estructura molt pautada. Està dividit en tres gran parts. En el primer es parla de l’escriptora, La meva..., Jane Austen s’explica la seva biografia, evidentment de manera succinta però completa, hi ha després un apartat que es titula “amb les seves paraules”, on es recreen moments de cada una de les autores, un espai de ficció on la Mercè deixar anar la imaginació i es posa en el món de les autores i un tercer espai que és una cronologia molt ben informada de cada una d’elles.

La segona part segueix el mateix esquema però aquí es parla de tres autores Charlotte, Emily i Anne Brontë, amb la consegüent “amb les seves paraules” i segueix la cronologia.

I el tercer apartat, repetim, ens trobem amb “la meva” Víctor Català i corresponent “amb les seves paraules” tanca un apunt cronològic.

Cada una de les estructures els capítols podrien conformar un llibre en si mateix. Podríem llegir la meva..., separadament i després en un altre llibre podríem llegir Amb les seves paraules... I encara si a la cronologia hi afegeixes una mica de salsa tens un altre. El conjunt queda molt arrodonit i demostra la qualitat del text i la gran capacitat creativa de l’autora.

Mercè Foradada (Barcelona, 1947) viu a Vilanova i la Geltrú. Llicenciada en Filologia Catalana, ha exercit com a docent en diversos instituts i escoles. Ha publicat diverses novel·les, “En el prestatge”. Col·lecció el Balancí Edicions 62 pel que va rebre el Premi Dona de l’any 2001. La narració de la trajectòria vital d’una dona valenta. “Velles amb v de vida”, Col·lecció El Balanci Edicions 62, un seguit de contes i narracions breus sobre persones d’una determinada edat. “Centaures”, Editorial Cossetània, 2005 la lluita i trajectòria vital d’una dona. El desig de transcendir. “Vilanovines, de l’arxiu a l’evocació”, conjunt de biografies sobre dones de la ciutat i que tenen el contrapunt imaginatiu i situa a les protagonistes en algun moment de la vida. “Bruixes”, que és una novel·la, valenta, audaç i que tracta de l’ús de la llibertat de les persones i dels actes suprems de sacrificis que comporten algunes actituds i decisions. Aquesta narració va guanyar el premi XXIII Premi de Narrativa Sebastià Juan Arbó i va ser publicat a l’any 2011 a Cossetània Edicions.

Va seguir amb “La Casa Verda”, difícil de definir, després va publicar el llibre petit de contes de “Com una reina”, hi ha el fruit d’una bona escriptura que sap anar directe a la fibra, directe al cor i directe a l’anima. Després va publicar “Estimades Zambrano” fins arribar a “Perles Cultivades”.

Ha publicat a més alguns contes infantils i va ser una de les escriptores seleccionades en un dels llibres col·lectius de la Marató de TV3. Ara torna amb “L’amor quiet”. El 2023 publicava “Els contes del putovirus” un testimoni literari de la pandèmia i ara ens arriba aquest Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera.

La Mercè explica que va proposar-se fer tot un treball amb les seves lectures preferides, després de fer la feina de la primera ja va veure que era complicat, gairebé impossible, per la llarga llista d’autors reconeguts i va decidir optar per fer aquestes cincs que són  escriptores que li han interessat i que en la seva relectura hi ha trobat també el plaer de la bona literatura. 

Les cinc escriptores son biografiades i posa damunt de la taula els seus valors, les seves aspiracions, i les contradiccions que van tenint al llarg de la seva vida. El valor de ser protagonistes d’un despertar a favor de la igualtat, la consideració de “protofeministes”, la defensa de les idees i de les seves conviccions i accions per damunt del compromisos i rols socials del moment. Contra l’estereotip i a favor d’una igualtat. Hi ha també Valoració de la història del moment, en que les cincs escriptores salten a la llum i es fan un lloc en el món literari, els costos que té això, l’entorn social, la història del moment i com aquesta història les amaga. La Mercè en el seu llibre aconsegueix la perfecte simbiosi entre el relat biogràfic de les protagonistes i la part de ficció on els valors, dificultats, relacions que s’han descrit de la seva realitat són portades en part a la ficció en el tres “Amb les seves paraules. On recrea a partir de la ficció alguns moment de la vida de cadascuna d’elles. En aquest llibre hi ha tot un treball, i un treball intens,  continuat, un treball ingent de trobar les informacions sobre les autores però també saber trobar aquells aspectes que poden lligar amb la voluntat de presentar-les com unes autores, que més enllà de la seva gran obra, mantenen una actitud empoderada davant la societat del moment que no és precisament una societat on la igualtat no era precisament la seva divisa.

Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera és un llibre on la presentació de les biografies de les autores treballades, (Austen, les germanes Brontë i Víctor Català) té un clar objectiu una voluntat de presentar-nos la vida de cadascuna d’aquestes escriptores en funció de quin era el seu objectiu a la vida i com van haver de treballar amb tenacitat per aconseguir-ho. El seu objectiu era escriure, tenir un lloc en el món literàri i ho van aconseguir a un preu potser massa elevat. No signar amb el seu nom, incomprensió, males critiques expressament fetes per ser dones, poca comprensió de l’entorn

La Mercè en les esbossos biogràfics va a l’anima de les autores, les analitza des del respecte i la empatia, les resitua en el món literari, les ubica en els seus paisatges, en els entorns familiars no sempre proclius a les escriptores, en els seus amors, en les seves febleses... i donant-li una nova vida reanimant-la i teixint uns episodis a on les protagonistes són mostrades passades pel sedàs de la capacitat imaginativa de l’autora.

Un llibre on podem trobar complicitat i comprensió amb les seves protagonistes, no hi ha judicis sinó més aviat la recerca de l’empatia que faci que la valoració sigui sempre positiva.

Destresa i habilitat en la manera com s’estructura el llibre. La qualitat de la Mercè com escriptora encara fa més interessants els relats. Un exercici de recreació d’un món i d’unes persones molt ben reeixit. Humanitat: els seus personatges sempre tenen o treuen la part més bona de cadascun d’ells. Sensibilitat. Pel tractament de temes amb exquisidesa. Valor: per afrontar un repte tant gran com pot ser capbussar-se en autores de prestigi universal i fer-ho de manera planera i amb un resultat ben reeixit. Un treball immens de documentació, lectures, bibliografia i feinada per situar adequadament cada fragment dels textos de l’autora o d’alguns dels treballs sobre ells. Fermesa en la defensa de conviccions, amb un punt de rebel·lia del seus personatges que lluiten sempre fins el darrer moment, malgrat sàpiguen que algunes de les causes són perdudes abans de començar. Domini del llenguatge. Que li permet superar de manera positiva la difícil funció d’introspecció dels personatges, l’explicació dels seus sentiments i aquesta facilitat que te l’autora de fer-los creïbles. I en aquest cas hi ha descripcions magnífiques dels espais coneguts i habitats per les cinc autores.

El llibre mereix una lectura atenta i pausada. Ens posa al nostre abast a cinc de les grans autores de la literatura universal. No és poca cosa.

Una tassa de te, un branquilló de bruc i una magrana riallera
Mercè Foradada
Il·lustracions Rosa Bou
Edicions Terra Ignota
Barcelona, novembre 2024

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local