-
Tribuna
-
Míriam Pérez
- Vilanova i la Geltrú
- 19-12-2024 18:12
Míriam Pérez. Eix
Amb l’arribada de les festes de Nadal i els terribles desastres provocats per la DANA que han afectat els nostres veïns de València, Castella la Manxa i Andalusia, les paraules solidaritat i cooperació esdevenen més necessàries que mai
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
No cal esperar que el 20 de desembre, Dia Internacional de la Solidaritat Humana, ens recordi la importància d’aquests valors. Aquest dia subratlla que el vincle i el sentiment de pertinença entre persones, grups o col·lectius pot generar obligacions d’ajuda mútua que neixen no de l’expectativa d’una recompensa, sinó de sentiments compartits de solidaritat i empatia.
El municipalisme i la cooperació són eines essencials per canalitzar i fer realitat aquesta ajuda entre persones i pobles. A més, tenen el poder de promoure l’educació en valors, des de la infantesa fins a la vellesa, i de ser un exemple de relacions basades en la solidaritat, la cooperació i la pau. És en aquest marc que la Regidoria de Cooperació i Agermanaments de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assumeix la responsabilitat de donar suport a entitats que desenvolupen projectes de cooperació internacional. També impulsa iniciatives com el projecte Re@cciona —activitats de sensibilització per a estudiants d’ESO que culminen amb la creació d’un curtmetratge—, el programa Ciutats Defensores dels Drets Humans, que dona veu a persones refugiades per compartir les seves experiències amb la ciutadania, o el recent agermanament amb la Daira de Tichla, al Sàhara Occidental.
Aquest compromís amb la solidaritat no és nou, però sí ferm. De fet, la ciutat de Vilanova i la Geltrú destaca pel seu ferm compromís amb els drets humans, la cooperació i la solidaritat, un esforç que es remunta a mitjans dels anys 90. Des de llavors, l'Ajuntament i diverses entitats locals han promogut iniciatives que han consolidat una política pública en aquest àmbit. El Registre Municipal d'Entitats compta amb gairebé una trentena d’associacions que treballen en camps diversos, com el suport a persones refugiades, el desenvolupament d'infraestructures als països del Sud, cooperatives de producció i centres de salut.
A més, la ciutat va ser pionera a Catalunya en crear un Consell Municipal de Cooperació (avui Mesa de Cooperació) i, el 2017, va aprovar el primer Pla Director de Cooperació i Solidaritat. Actualment, el Pla Director 2024-2028 representa una guia estratègica fruit d'un procés participatiu amb entitats locals i tècnics municipals, orientat a definir les accions prioritàries per als propers anys. Aquest pla se centra en quatre línies d'actuació principals: potenciar les polítiques municipals de cooperació, reforçar la col·laboració entre entitats, fomentar la sensibilització en valors mitjançant l'educació per al desenvolupament i integrar la dimensió digital i comunicativa en les polítiques de cooperació.
Per tant, podem afirmar que la solidaritat i la cooperació formen part del caràcter vilanoví. Des de la Regidoria de Cooperació i Agermanaments, ens reafirmem en el compromís d’impulsar aquests valors que ens uneixen com a societat. Continuarem treballant per la pau i la justícia, contribuint a construir un futur més just i solidari.
Bones festes a tothom!
Míriam Pérez
Regidora de Cooperació i Agermanaments de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!