BLOCS

Un cuiner al servei de les dones

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Josep Rondissoni es va incorporar com a professor de cuina a l’equip de d’Institut de Cultura i Biblioteca de la Dona (1909-1937), conegut també per “La Cutura”, simplement. Després de la guerra va passar a la Secció Femenina, encara marcant diferència.

Les Classes de cuina de d’Institut (fundat a Barcelona per Francesca Bonnemaison) es van iniciar per a prestar un servei a la societat, donant un ofici que dignifiqués a les dones que treballaven, per convertir-les en cuineres i cambreres refinades. De totes les senyores i senyoretes que van assistir a aquelles classes hi havien molt poques de la classe popular, és a dir, que aquestes anaven dirigides majoritàriament a educar el paladar de la burgesia catalana.
Per a ser una “senyora” de l’època havies de tenir totes les gràcies d’una bona amfitriona. Una senyora havia de saber cuina, però no una qualsevol, sinó “cuina de Rondissoni”, és clar. Era tota una necessitat social.

Sembla ser que Rondissoni era un home molt atent, correcte, minuciós, irreprotxable. Va ser més que una institució, va crear un estil de dona. La nova dona havia de ser culta, catòlica, casolana i catalana.

És va fer càrrec de la redacció de la revista Ménage entre 1930 y 1937, amb la qual cosa va tenir un gran nombre de subscriptores, les quals el van empènyer a ser l’autor del receptari més prolífic de la regió i, per tant la seva feina va tenir una enorme transcendència.

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones he volgut fer aquest escrit en aquest bloc.

Penso que com tota aquesta setmana està atapeïda d’actes que envolten el 8 de març, i com que sempre a l’acabament d’un bon menjar venen unes bones postres, us presento aquestes d’estupendes, per a totes les dones, també per als homes és clar!!

INGREDIENTS:
300 grs de xocolata foundat
150 grs de sucre de llustre
100 grs d’ametlla picada fina
150 ml nata líquina
2 rovells d’ou
Xurrup de conyac o altre destil•lat


Per el guarniment:
Fideos de xocolata
Cacau pur
Sucre de llustre
Petifur de diferents colors

Elaboració:

Es desfà la xocolata amb la nata al micro o bé al bany maria, una vegada s’hagi desfet i barrejat bé, s’afegeix l’ametlla, la sucre, els rovells d’ou i un xurrup de conyac o d’altre destil•lat que ens agradi

Es remena bé fins obtener una pasta. Es deixa refredar a la nevera i quan estigui ben dura es fan les boles amb dues culleres. Una vegada tinguem les boletes les arrebossem per les diferents xocolates de guarniment o fins i tot la sucre de llustre.

No cal posar-les al congelador, es conserven perfectamente a la nevera.

Que vagi de gust!!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local