OPINIÓ

Setanta anys amb John Lennon

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Nascut a Liverpool el 9 d’octubre de 1940, Lennon forma ja part de la història de la música occidental gràcies al seu talent innat per a la composició i, sobretot, per haver estat el fundador del grup The Beatles conjuntament amb Paul McCartney. Tots dos formen una de les parelles de compositors més famoses i de més èxit de la història de la música pop anglosaxona fins al punt que algunes de les seves cançons han esdevingut himnes intergeneracionals. Després d’una dècada prodigiosa plena d’èxits, i un cop dissolt el quartet -també anomenat Fab Four- el 1970, Lennon inicia una irregular carrera en solitari amb moments que voregen l’excel•lència (Imagine, Double Fantasy) i d’altres de vergonyants (per exemple, els dos Unfinished Music). Però tot i alguna sorollosa relliscada, el seu llegat musical, ja sigui al capdavant dels Beatles o bé en solitari, conté peces icòniques que marquen un abans i un després en la música popular. L’assassinat de Lennon a Nova York el 1980 a causa d’un tret disparat per un admirador amb problemes mentals, Mark David Chapman, eleva la figura del músic a la categoria de mite. Això sí, la seva mort també trenca una carrera artística que en els darrers anys agafa una nova embranzida. Just uns mesos abans de la seva mort, Lennon grava els magnífics Double Fantasy i Milk & Honey, dos discos que mostren un artista inspirat i en plena forma. El seu assassinat deixa milions de fans d’arreu del món commoguts. Lennon només té 40 anys i un llarg camí per davant com a compositor que ja no podrà fer. Per sort, la vídua Yoko Ono (present en el moment en què es produeix l’assassinat) s’encarrega de mantenir viu el llegat musical de l’autor de perles com Imagine, In My Life i Strawberry Fields Forever.

Per a tots els gustos


Doncs bé, ara que fa setanta anys del naixement de Lennon i trenta de la seva mort, Yoko Ono, en col•laboració amb els fills Sean i Julian Lennon i la implicació total de la discogràfica EMI, ha decidit treure la pols a les cançons que el seu marit escriu al marge dels Beatles, entre el 1969 i el 1980. En una operació de màrqueting com només poden fer les grans multinacionals (i els Beatles són, en si mateixos, una indústria de primera magnitud), les botigues de discos d’arreu del món (virtuals i físiques) han quedat col•lapsades davant l’allau de novetats relacionades amb John Lennon. N’hi ha per a tots els gustos, per a butxaques de totes les mides, material nou i vell, inèdit i conegut, editat i publicat en diferents formats, per a nostàlgics i nous oients i per a melòmans de totes les edats. Això sí, qui sigui un fan total de Lennon ja pot anar demanant un crèdit al banc. Per a la resta, potser amb un sol producte ja en tindrà prou, però... quin? Aquí us destrio el gra de la palla: 



Power to the people: The Hits. Per a qui no estigui disposat a deixar-se mig jornal en caixes de luxe aquí té un excel•lent recopilatori amb les millors cançons de la carrera en solitari de John Lennon. El CD inclou aquestes 15 peces: Power To The People, Gimme Some Truth, Woman, Instant Karma, Whatever Get You Through The Night, Cold Turkey, Jealous Guy, #9 Dream, (Just Like) Starting Over, Mind Games, Watching The Wheels, Stand By Me, Imagine, Happy Xmas War Is Over i Give Peace A Chance. Hi ha també una versió d’aquest The Hits que ve acompanyat d’un DVD amb quinze videoclips que corresponen a les mateixes cançons que les publicades en el CD. Fins i tot es manté el mateix ordre, perquè ningú es perdi detall... 


Signature Box. La joia de la corona. Caixa de luxe que inclou els millors vuit CD’s de la carrera en solitari de John Lennon: Plastic Ono Band (1970), Imagine (1971), el doble Sometime In New York City (1972), Mind Games (1973), Walls and Bridges amb la seva caràtula original (1974), Rock ‘n’ Roll (1975), Double Fantasy Stripped Down (1980-2010) i Milk and Honey (1984). Dos discos més afegeixen valor a aquesta caixa; el primer, amb tretze rareses i gravacions inèdits fins ara, i el segon, un EP amb els singles no inclosos originàriament als àlbums. Signature Box s’acompanya d’un llibre de 65 pàgines amb escrits de Yoko Ono, Sean i Julian Lennon i diverses fotografies i material gràfic. 



Gimme Some Truth. Caixa de quatre CD’s que vol ser un recorregut per la música i la vida de John Lennon. Aquest box set, amb acabats de luxe, es posa a la venda a tot el món el 4 d’octubre (el dia 5 a Espanya) i inclou fotografies, un assaig sobre la figura de Lennon del periodista musical nord-americà Anthony DeCurtis i 72 cançons publicades entre 1969 i 1984 dividides en quatre CD’s temàtics: Roots (les arrels i influències del rock en la joventut de Lennon), Working Class Hero (les cançons sociopolítiques), Woman (les cançons d’amor) i Borrowed Time (cançons sobre la vida). Gimme Some Truth és un exhaustiu repàs per la vida de John Lennon a través de les seves cançons. Molt ben documentat i editat.



Double Fantasy Stripped Down. Un dels millors discos de John Lennon, publicat tres setmanes abans del seu assassinat. Guanyador del Grammy al millor àlbum el 1981, el Double Fantasy apareix ara de nou publicat en format doble CD. Un dels CD’s és la versió remasteritzada digitalment del disc original. Hi són totes les cançons: (Just Like) Starting Over, Woman, Watching the Wheels... El segon CD és un Stripped Down produït per Yoko Ono i Jack Douglas. I què és un Stripped Down? Doncs les cançons sense ornaments, només amb l’acompanyament de guitarra, piano, bateria i baix i la veu de Lennon més marcada.



CD’s remasteritzats. Els vuit millors discos de John Lennon completament remasteritzats, amb llibrets nous plens de textos i fotos i un so gairebé perfecte: Plastic Ono Band (1970), Imagine (1971), el doble Sometime In New York City (1972), Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974), Rock ‘n’ Roll (1975), Double Fantasy Stripped Down (1980-2010) i Milk and Honey (1984). Els CD’s es comercialitzen individualment o agrupats en el box set Signature Box.

 

LennonNYC. Pel•lícula sobre John Lennon dirigida per Michael Epstein que es projectarà a Central Park el 9 d’octubre i que posteriorment s’editarà en DVD. El film mostra l’època que Lennon va viure als Estats Units i la seva relació amb la ciutat de Nova York. I ho fa des d’un punt de vista completament diferent al que s’ha vingut fent fins; aquí es tracta la figura del músic com la d’un immigrant que es trasllada als Estats Units fastiguejat de la fama i d’Anglaterra. El muntatge conté cintes d’àudio inèdites i preses fetes durant les sessions de gravació gràcies a les quals se segueix l’estada de John Lennon i Yoko Ono a Nova York, concretament des de que fa el trasllat al Greenwich Villagre el 1971 i fins al seu assassinat quan surt del seu apartament de l’Upper West Side el 1980. La pel•lícula d’Epstein inclou entrevistes a Yoko Ono, Elton John i músics del grup Elephant’s Memory que havien tocat amb Lennon, però no apareixen ni McCartney, ni Ringo Starr ni els fills Julian i Sean Lennon.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local