-
33 RPM
-
Bernat Deltell
- 17-10-2011 17:46
VD. Pink Floyd
Han hagut de passar molts anys per a què finalment la discogràfica EMI i el grup de rock britànic Pink Floyd hagin decidit reeditar tot el seu catàleg discogràfic
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Secció 33 RPM
Aquest quartet fundat el 1966 a la facultat d’Arquitectura de la Regent Street Polytechnic de Londres ha anunciat el llançament de tota la seva obra en edicions que inclouen CD’s, DVD’s, Blu-Ray, SACD (súper àudio CD) en tots els formats digitals i també per a iPhone Apps. Fundat per Syd Barrett i Roger Waters, Pink Floyd s’ha mantingut com un dels grups més exitosos, populars i emblemàtics de tots els temps. Recentment van firmar un nou acord amb la seva discogràfica de tota la vida, EMI, per desenvolupar una sèrie de reedicions que inclou material d’arxiu inèdit seleccionat pels mateixos músics de la banda. D’aquesta manera el darrer dels grans grups de rock del segle passat incorpora la seva obra als estàndards de qualitat i marxandatge del segle XXI.
Pink Floyd es va donar a conèixer a finals de 1966 en els circuits londinencs de clubs underground. Els seus membres fundadors, Syd Barrett (guitarra i veu), Roger Waters (baix i veu), Richard Wright (orgue, teclats i veu) i Nick Mason (bateria), van destacar per les seves cançons de clares influències psicodèliques i que en directe transformaven en peces que podien tenir una durada de gairebé 20 minuts. Els primers singles de Pink Floyd i el seu primer llarga durada, The piper at the gates of dawn, contenien cançons melòdiques que després en directe colpejaven directament al públic per la seva radicalitat sonora, improvisació i malabarisme instrumental. És a partir de l’entrada del guitarrista David Gilmour, que substitueix a un Syd Barrett amb greus problemes de desequilibri mental, que la música de Pink Floyd comença a abandonar la psicodèlia per “crear un estil sonor propi, basat en el virtuosisme instrumental, l'experimentació amb l'electrònica, la inclusió d'efectes sonors d'estudi i la utilització de cors, músics d’acompanyament i recursos simfònics”, tal i com alguns dels seus biògrafs destaquen. D’aquesta època, principis dels anys setanta, són alguns dels seus millors treballs: Meddle (1971), The dark side of the moon (1973), Wish you were here (1975) i Animals (1977). Malgrat el seu èxit comercial, el grup va gaudir de llibertat artística i fins i tot es va permetre excentricitats com ara rodar una pel•lícula a les ruïnes de Pompeia (Live at Pompeii), fer música per a espectacles teatrals i de ballet o estar-se dos anys tancats en un estudi de gravació.
El doble CD The Wall i el posterior The final cut posarà punt i final al quartet. Els seus monumentals espectacles, deficitaris econòmicament, i les tensions entre els músics porten Roger Waters a donar per acabada la trajectòria del grup. La resta, però, s’hi oposa i s’inicia una llarga batalla judicial que guanya Gilmour, Mason i Wright. Tots tres continuaran viu el mite Pink Floyd amb la publicació de dos discos realment interessants, A momentary lapse of reason (1987) i The division bell (1994), amb les seves corresponents gires mundials que atrauen milers de seguidors. A partir d’aquí, però, el silenci, només trencat per un excel•lent doble recopilatori titulat Echoes (2001).
Unes xifres de vertigen
Amb més de 250 milions de discos venuts i 11 milions de seguidors a Facebook, Pink Floyd s’ha erigit en un grup de culte al llarg de quatre dècades. La mort recent del pianista Richard Wright fa molt improbable una nova reunió de Pink Floyd, encara que no es pot descartar alguna actuació puntual. Amb tot, el seu llegat és immens, com demostra aquesta reedició de la seva obra formada per un conjunt de discos clàssics que per si sols ja mereixen una pàgina destacada en el món de la música, cas de The Wall (amb 25 milions de còpies venudes) i -i sobretot- The dark side of the moon, un disc gravat el 1973 que va estar durant 740 setmanes (és a dir, fins el 1988!) a la llista nord-americana Billboard dels més venuts. Un rècord que encara no ha pogut ser superat.
Fitxa tècnica:
El 26 de setembre de 2011 es publica:
-Els 14 discos d’estudi originals de Pink Floyd remasteritzats
-Caixa unitària amb els 14 discos originals de Pink Floyd + llibret biogràfic i fotogràfic
-The dark side of the moon: edició Experience (CD original + CD concert a Wembley de 1974) i Immersion (els dos CD’s d’Experience + un tercer CD de rareses i cançons mai publicades + dos DVD’s + 1 Blu-Ray)
-Rèplica en LP del disc The dark side of the moon per a col•leccionistes
El 7 de novembre de 2011 es publica:
-CD recopilatori titulat A foot in the door: The best of Pink Floyd
-Wish you were here: edicions Experience (CD original + CD en directe i rareses) i Immersion (els dos CD’s d’Experience + dos DVD’s + 1 Blu-Ray)
-Rèplica en LP del disc Wish you were here per a col•leccionistes
El 27 de febrer de 2012 es publica:
-The Wall: edició Experience (els dos CD’s originals + 1 CD de cançons descartades en el seu momento) i Immersion (els dos CD’s originals + dos CD’s de rareses + els dos CD’s en directe Is there anybody out there ja publicats + DVD + llibret)
-Rèplica en LP del disc The Wall per a col•leccionistes
Valoració:*****
Criteri de valoració
Obra mestra: *****
Notable: ****
Acceptable: ***
Té alguna peça bona: **
Millor deixar-ho córrer: *
Aquells que vulgueu aportar la vostra opinió, suggerir, informar i/o comentar qüestions relacionades amb la música podeu escriure’m a bernatdeltell@hotmail.com . L'objectiu és enriquir entre tots aquesta secció i donar cabuda al màxim nombre d'expressions musicals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!