- 26-01-2011 23:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Segons el Síndic, "no s'entén com posar a l'abast de la CUP una informació que ja es té en format electrònic (...) pugui significar una alteració dels serveis públics municipals i per contra la seva consulta material i directa, suposadament en suport paper no ocasioni alteració."
La carta el Síndic fa una sèrie de consideracions que posen de manifest les contradiccions del govern pel que fa a l'accés a la informació econòmica per part de la CUP, quedant palès la poca transparència del govern en aquest aspecte. Segons el Síndic "cal fomentar l'ús de les teconologies per tal de contribuir a una administració més transparent, propera i democràtica". Just el contrari dels obstacles amb què s'ha trobat la CUP.
Alhora, posa de relleu que "l'accés a consulta, incorpora necessàriament el dret a obtenir còpia" dels documents, fet que ha estat negat sistemàticament al grup municipal de la CUP durant la legislatura.
La CUP no tolerarà més l'obstruccionisme a la tasca de l'oposició i l'ocultació d'informació
Des de la CUP no ens alegrem gens del primer veredicte que el Síndic de Greuges emet sobre les queixes que la nostra formació va presentar a aquest organisme: que l'Ajuntament no ens dóna la informació de les despeses econòmiques en format electrònic, única manera de poder fer un seguiment real sobre aquest, atès que es generen 6.000 documents l'any; i que l'Ajuntament no compleix amb el límit establert de 30 dies per respondre les preguntes escrites que li fem, sinó que ho allarga a tres, quatre i fins a cinc mesos. No ens n'alegrem perquè tenim la sensació i la constatació que en molts aspectes hem perdut quatre anys. Quatre anys en els quals la CUP s'ha vist exclosa del Consorci de l'Eixample Nord i li han estat denegats els documents d'aquest ens públic, on tots els partits hi són representats menys la CUP. Quatre anys en els quals l'Ajuntament ha pogut fer el que ha volgut amb la gestió econòmica i amb la despesa perquè no teníem accés a la informació, denegada per decret d'Alcaldia. Quatre anys perduts perquè vam donar suport a un ROM que ha estat incomplert reiteradament pel mateix govern, fent impossible una tasca seriosa de seguiment i fiscalització de l'acció de govern en benefici de la ciutadania.
Des de la CUP volem fer arribar un missatge als tres partits del govern per dir-los que han gestionat de forma nefasta aquesta qüestió. Han tancat la institució a l'oposició, han militat en contra de la transparència, han bloquejat el debat i han manegat els consells municipals i les comissions informatives com han volgut. Des de la CUP, i no ens alegra especialment dir-ho, hem de constatar que és un govern que suspèn en transparència i suspèn en participació, amb tan sols comptades excepcions. Al final d'aquest mandat tenim la sensació i la sospita que, en moltes qüestions del govern, l'ocultació d'informació ha estat clau.
Finalment, des de la CUP sabem que el veredicte o les recomanacions del Síndic no són vinculants, que són de bona voluntat i que aquesta bona voluntat no vindrà per part de l'actual govern, i que no hi ha mecanismes més enllà per fer-li complir els mínims de transparència. Però serà condició política de la CUP en el proper mandat, ja no només si són necessaris els seus vots per investir un o altre govern, sinó per la participació mateixa en el Ple i les comissions informatives, tenir uns mínims de transparència amb els grups de l'oposició. No és una qüestió de la CUP, és una qüestió de funcionament democràtic de la ciutat i del seu Ajuntament. I aquest funcionament, respecte al Ple i l'oposició, a dia d'avui s'assembla més al funcionament d'un “cortijo” privat que a un funcionament transparent.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!