OPINIÓ

2007-2011: Una legislatura transcendental per a Canyelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La meva lectura és que el període 2007-2011 ha estat transcendental per al municipi de Canyelles, i dic transcendental per l’accepció literal del terme “de gran importància per les conseqüències que pot tenir”. Per descomptat, les conseqüències són diverses. Algunes favorables i altres no; algunes fruit de la intervenció de les administracions, local o d'altres nivells, i altres de l'activitat privada o de la ciutadania; i fins i tot factors externs de procedència diversa.

Quins són els principals fets que han marcat Canyelles en aquest període i que marcaran el seu futur? Al meu entendre han estat els set que tot seguit relaciono.

Sens dubte, el primer factor (extern) és la crisi que va començar al 2008, que ho ha canviat i ho ha trasbalsat tot. Els efectes negatius són evidents: moltes famílies han vist deteriorades les seves situacions laborals i socials i l’activitat econòmica en general s’ha desplomat. A Canyelles, la construcció s’ha vist especialment afectada però també altres sectors comercials que ha fet que, si en l’anterior campanya electoral tothom plantegés propostes per disposar de locals comercials, avui en dia ja en tenim però molts d’ells estan tancats i barrats. Amb la voluntat de buscar algun element positiu, només que la crisi ha aturat el creixement de població anual del 10% que teníem fins fa uns anys, creixement desbordant que feia difícil poder oferir els nivells de servei adequats al mateix ritme.

La segona circumstància serveix d’exemple de l’anterior: són les insfrastructures educatives. A principis de legislatura es van inaugurar unes infrastructures llargament reclamades per la ciutadania i pel propi Ajuntament: el CEIP Sant Nicolau i l’Escola Bressol Els Patufets. Degut al creixement demogràfic, ja es troben al màxim de la seva capacitat i és necessari disposar d'una nova escola, una altra escola bressol i també un institut. Aquests equipaments són claus no només per la seva funció educativa sinó pel seu paper en la integració i relació social.

El tercer element a comentar és el planejament. En aquesta legislatura s’ha abordat la revisió de Pla d'Ordenació Urbana Municipal. El Pla que actualment està en vigor va ser aprovat al 1987, fa vint-i-quatre anys és a dir, quan Canyelles tenia 600 habitants En aquest llarg període hi ha hagut molt canvis: s’ha incrementat la població; existeixen noves infrastructures i equipaments; noves dinàmiques socioeconòmiques, etc. Tot i així, i malgrat l’avenç en alguns sectors, a Canyelles persisteixen greus problemes urbanístics heretats d’èpoques anteriors. La revisió ha d'aspirar a resoldre les necessitats generades pel creixement de la població, prenent en consideració el desenvolupament sostenible, conjuminant les necessitats de creixement demogràfic i econòmic amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures.

Quart. Començava la legislatura amb l’inici de les obres d’urbanització de Califòrnia i acaba amb la finalització d’aquest procés, el projecte d'urbanització de Vora Sitges - elaborat, licitat i aturat a causa de la crisi - i el projecte d'urbanització de Les Palmeres elaborat. En el cas de Califòrnia pren especial rellevància ja aquest és el sector en el que, a data d’avui, hi resideixen més persones del municipi. Les Palmeres i Vora Sitges són les altres dues grans urbanitzacions pendents i caldrà estar atents en els anys veniders a la millora de la situació econòmica perquè aquestes obres siguin financerament viables. El problema urbanístic seguirà existint però no cap dubte que s’ha donat un gran pas en els darrers anys.

Una altra porta que s’ha obert en els darrers anys és la d’iniciatives ambientals innovadores. Si hi ha un element identificador i diferencial de Canyelles és la seva situació geogràfica i el seu medi natural. En aquest sentit, en els darrers anys s'han desenvolupat diversos programes ambientals com la renovació de l'enllumenat o la creació de franges forestals de protecció contra incendis però el més destacable és la creació de nous programes que han de situar a Canyelles al capdavant de les iniciatives ambientals. Em refereixo a actuacions com les campanyes de foment de l'autocompostatge, la planta fotovoltaica del Casal i la Fira del Troc, i també la situació de Canyelles com a escenari d'activitats que combinen l'activitat física amb el medi natural com la cursa BTT o la cursa del Pic de l'Àliga.

En la mateixa línia, hi ha un altre aspecte que al futur s’hauria de mantenir i potenciar com és el de la participació ciutadana i la implicació de les entitats en la vida sociocultural de Canyelles. En els darrers anys hem de felicitar-nos per l'esclat en la creació i dinamització d'entitats, que ha anat acompanyat de diversos instruments de suport (registre entitats, convocatòria subvencions, Estalots) i que encara pot aprofundir-se més sobretot en la co-gestió d'equipaments i en la implicació en actes al llarg de l'any.

Deixo per al final les infrastructures de mobilitat. Fa uns anys no semblava gaire clar que comencés la carretera i existia una tímida idea de línia de tren orbital. Avui en dia, i malgrat els problemes causats per les obres de la C-15, la carretera es preveu que es finalitzi al 2012 i ja disposem d’una reserva d'espai per al tren orbital. El dia després de la inauguració de la variant de la C-15 la fesomia de Canyelles canviarà substancialment. Un nou escenari que planteja nous reptes, noves dificultats però també noves oportunitats.

En resum, en 4 anys hem vist unes noves infrastructures educatives funcionant a ple rendiment i demanant la seva ampliació, la definició del Canyelles del futur amb un nou planejament i dues infrastructures de mobilitat cabdals, noves portes obertes que no s'haurien de tancar en els àmbits del medi ambient i la participació ciutadana, i avenços fonamentals en les tres urbanitzacions més grans del municipi. Tot plegat emmascarat per la crisi.

Tots aquests fets ens deixaran un paisatge diferent, un Canyelles canviat. Per a alguns millor i per a altres pitjor, encara que els que estem a la cosa pública i tots els que s’impliquen mitjançant les associacions o individualment aspirem a qui sigui per bé. Caldrà el mig i llarg termini per valorar-ho en la seva justa mesura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local