-
Mirant al voltant
-
Montserrat Lago
- Vilanova i la Geltrú
- 08-05-2016 19:29
Coberta de 'El Pla del Penedès'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Pla del Penedès és un nou llibre d’en Salvador Llorac que ja porta dins de la seva extensa bibliografia al voltant del nostre país un llarguíssim nomenclàtor de volums dedicats especialment a parlar-nos dels indrets que configuren, especialment, el Gran Penedès; les masies, pedres, camins, personatges, tot quan ha configurat una llarga planúria per la qual van fer camins conqueridors i cultura en totes les seves vessants.
A Llorac quasi bé l’imagino com un investigador carregat de paciència, minuciós, constant i seriós, no porta pas cap lupa, com els detectius, o potser sí, quan es posa davant de manuscrits, documents i tot tipus de papers dels quals extraure la veritat d’un temps i un passat, present i futur.
En torn el Pla del Penedès ha fet un exhaustiu buidatge, des de les pluges, humitats i tot quan pot configurar unes terres que van ser poblades al segle XI, ja ordenant per part de l’autoritat que el nucli fos emmurallat per ser conegut com el Pla de Lavit. El temps que mai s’atura donaria amb el seu pas, una població que al segle XIX i degut a la venda del vi aixecava cases de bona planta, encara conservades, moltes d’elles, cal esmentar que les guerres dels Carlins no es van pas oblidar de la població, havent-ne construït una caserna especialment per hostejar les seves tropes.
Llorac ha encabit dins de les seves recerques tot allò que constitueix una rica aportació per saber més en torn d’aquesta població des de les fonts fins els indrets excursionistes, sens oblidar les dites relacionades amb El Pla, fins els menjars de festa o típics de la població que pot abastar un bon pollastre farcit amb prunes, fins una cassola de cigrons amb bacallà i ou dur, sens oblidar el raïm rossaquí de les vinyes del Pla, que responen a un cep de fruits blanc i allargats, molt reduït en quan a producció però de molt bon paladar; tot i que als anys noranta va deixar de ser conreat i ara no passa de ser un record, potser arribat d’Anatòlia.
En quan fa a l’aportació dels personatges il·lustres relacionats amb el Pla, podem saber que Josep Anselm Clavé i Camps, fundador dels “Cors de Clavé”, tota una glòria pàtria, va freqüentar la població penedesenca, fins i tot va enamorar-se d’una jove d’aquest lloc, el poema “Les flors de maig” sembla que seria inspirat per aquesta amistat.
Dins d’aquest rol humà es troba el metge Jaume Ferran i Clau una de les persones que contribuiria a la profilaxis de la malaltia del còlera i que va tenir com a primera destinació El Pla en acabar els estudis de metge. Tot lloc sempre pot ventar-se dels seus habitants il·lustres, El Pla no és pas cap excepció i Llorac com bon cronista no deixa cap detall ni fet per explicar en aquest llibre que respon a recerques exhaustives tal i com ens té acostumat aquest historiador seriós i erudit.
El Pla del Penedès forma part de la geografia del nostre país, tal vegada pot assemblar-nos que és lluny de nosaltres, Llorac el fa proper endinsant-nos en aquest territori sempre ple de sorpreses i troballes interessants.
El Pla del Penedès
Salvador Llorac i Sentís
Sèrie VERSAT
(El Cep i la Nansa)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!