-
Cap a la Unitat Popular
-
CUP Sitges
- Sitges
- 16-05-2018 12:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Recentment s'ha presentat el Pla Local d'Equipaments a la ciutadania i des de la CUP creiem que cal posar atenció en certes mancances del Pla pel que fa al seu plantejament inicial i les propostes que s'hi fan.
1. Demografia i model de poble
Per començar, cal dir que plantejar un horitzó demogràfic de 40.000 habitants dins la vigència del Pla (2018-2027) ens fa témer una perillosa grandiloqüència en la planificació. Cal tenir en compte que ni amb la màxima construcció prevista urbanísticament Sitges arriba a aquest nombre d'habitants i que, si fos així, en 10 anys la vila augmentaria en un 33% el seu nombre d'habitants, fet difícilment assumible administrativament, en matèria de convivència i medi-ambientalment.
És precisament aquesta exageració de les xifres la que ens va portar a autèntics nyaps com la piscina municipal, el Sitges Reference o altres iniciatives i equipaments que en el present s'han demostrat infrautilitzats, mal gestionats o directament tancats; i que han representat un forat econòmic molt important a les arques municipals.
D'altra banda, caldria també estudiar quin tipus de població tindrem, el model de poble que volem i, per tant, les necessitats en matèria d'equipaments que faran falta. És a dir, si es confirma la progressiva pèrdua d'habitants arrelats a la vida associativa i cultural de la vila (previsió no desitjada per ningú però ben real), potser no seran prioritaris tot un seguit d'equipaments lligats als sectors associatiu, juvenil, esportiu i cultural que al Pla es plantegen.
És per aquest fet que cal treballar ràpidament i de manera dràstica en la política d'habitatge per posar fre a la nova bombolla immobiliària que fa inhabitable Sitges i fer que el Pla Local d'Habitatge i el Pla Local d'Equipaments treballin de la mà per garantir el «Sitges de les persones» que preconitza el govern.
Pel que fa al model de poble, cal definir si es vol un Sitges que respongui a les necessitats socials i les situacions d'emergència de la seva població o un poble que generi beneficis, majoritàriament privats, a partir de l'explotació turística i empresarial. Segons quina sigui l'elecció es prioritzaran equipaments com els habitatges d'emergència habitacional, llars d'infants o geriàtrics públics; o d'altres com un recinte firal, pàrquings o privatitzar l'espai públic per iniciatives privades.
Com que el futur d'un Sitges abonat al sector turístic i l'especulació urbanística no ens agrada ni plantejar-lo i esperem veure i viure un Sitges viu, participatiu i crític; des de la CUP apostarem per uns equipaments lligats a la vida associativa de la vila i que responguin a les necessitats dels i les sitgetanes, en especial als sectors més vulnerables.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!