-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 22-07-2018 20:28
Coberta de 'La força d’un destí'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb aquesta novel·la Martí Gironell va obtenir el premi Ramon Llull del 2018. Es tracta d’una novel·la històrica que s’ubica en l’Espanya de finals dels anys quaranta amb la repressió franquista encara molt efectiva. Ceferino Carrión un jove que tem ser cridat a files, no vol formar part de l’exèrcit franquista perquè el seu pare i el seu germà gran van patir les penúries de la guerra guanyada per aquest exèrcit que el reclama per fer el servei militar. Carrión fuig d’Espanya i després d e passar per diversos indrets, Bordeus, París acaba al port de Le Havre com a polissó d’un vaixell.
La novel·la és també la manifestació dels sentiments i ambicions d’un jove que vol anar més enllà del que sembla que el destí li reserva. Novel·la de somnis complerts però novel·la en que aquets somnis tenen determinat preu.
Martí Gironell i Escriptor i periodista. Llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme, ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3.
Col·labora habitualment en mitjans de comunicació com El Punt Avui, El Món, El Mundo, Nació Digital i la revista Sàpiens. Entre els seus llibres publicats destaquen El pont dels jueus (2007), que ha estat traduït a diversos idiomes; La venjança del bandoler, que va guanyar el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica el 2008; L’arqueòleg (2010); L’últim abat (2012), i El primer heroi (2014), que també han estat traduïts a diverses llengües. El 2015 va publicar Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic català, i el conte infantil El nen dibuixat. Ara torna amb aquets llibre La força d’un destí que pocs dies després de la seva publicació s’ha convertit aj en un èxit de vendes i també la crítica la valorat molt positivament.
La novel·la comença quan amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. No vol anar a l‘exèrcit veient la sort que va tenir el seu pare i el seu germà gran. No vol estar en l’exèrcit que va guanyar la guerra civil. Amb altres companys ha intentat embarcar-se coma polissó en vaixells que anessin cap a Amèrica. Totes les vegades han estat descoberts. Intenten fer-ho individualment i Ceferino ho aconsegueix amb la complicitat i l’ajuda d’un vell mariner que forma part d’una organització que ajuda a polissons a fugir. Arribat a Nova York va a casa d’un parent que li dóna ajuda i a través d’una família veïna es canvia el nom pel de Jean Leon. Treballa en diversos restaurants com a cambrer i va aprenent formes i ofici, manté la seva voluntat de ser actor i acudeix a algunes classes on coneix a altres aspirants que amb els temps esdevindran gran actors Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor. Manté una amistat sòlida amb el també actor James Dean amb qui projectarà obrir un restaurant de luxe que aculli als actors i també a polítics de renom. Així ho farà, mentre treballa en un restaurant de Frank Sinatra va cercant possibilitats per obrir el seu local, finalment tindrà la seva oportunitat gràcies a que un restaurador vol desprendre’s del local que té ,ell accepta el traspàs i també quedar-se amb el cuiner. James Dean ja ha mort i Jean Leon accepta l’ajuda del seu cunyat per obrir el restaurant La Scala un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i freqüentat per molts actors de renom així com polítics com els President Reagan amb qui hi mantenia amistat dels seu temps d’ aspirant a actor i també de Kennedy.
Leon té l’obsessió d’oferir el millor en els seu restaurant i fruit d’aquesta voluntat comença a pensar en l’elaboració del seu propi vi. Té contactes diversos amb experts i enòlegs per saber quin són els millors indrets per conrear vinyes i en una visita a Roma, torna Barcelona per veure a la família i casualment un germà seu treball a Vilafranca, al Penedès, que ell coneix com una de les zones millors per l’elaboració de vins i després de diverses visites compra unes vinyes i comença la seva vida com a viticultor amb innovacions i incorporacions de noves varietats de ceps, fet que comporta un cert rebuig d’alguns dels històrics vinaters. A partir de la primera anyada seguirà produint uns vins d’excel·lent qualitat que arribarà fins avui com una de els marques més reconegudes del món del vi.
La novel·la ressegueix també la seva vida privada i familiar que sempre és una mica convulsa perquè posa pel damunt de tot la feina. Les seves vingudes a Espanya algun cop clandestinament al cap dels anys quan la seva mare ja el donava per mort, la relació amb la seva esposa, amb els fills, i l’emotiva trobada amb la persona de qui va prendre el nom a la seva arribada a Amèrica.
La novel·la és barreja de novel·la d’aventures, les que protagonitza Ceferino Carrion primer i Jean Leon després per intentar canviar el destí que semblava abocat a ser un immigrant il·legal més i acaba esdevenint una personalitat reconeguda pel món glamurós dels anys 60 i 70 i una novel·la en la que es recrea la història del món de Hollywood amb la presència de les personalitats del moment.
Barrejar història i ficció aquesta és la clau de la novel·la. La biografia de Ceferino Carrion ubicada en un espai de creació. Gironell això ho fa molt bé , com ja havia demostrat en altres novel·les, i això és el que fa que la novel·la sigui d’excel·lent factura, molt llegidora i manté la tensió de seguint la vida més que activa de Jean Leon per acomplir els seus somnis, els somnis d’un immigrant il·legal fins a convertir-se en un ciutadà conegut i després reconegut per la marca dels seus vins d’una qualitat extraordinària.
La força d’un destí
Martí Gironell
Premi Ramon Llull 2018
Col·lecció Clàssica 1170
Editorial Columna.
Barcelona, març 2018
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!