-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 17-08-2018 12:59
Coberta de 'La Merceria'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Nova novel·la, i ja és la sisena, de l’escriptora igualadina, aquest cop la trama és el recorregut de tres generacions de dues famílies al voltant d’un negoci de merceria que constitueix el lligam entre les dues nissagues. A La Merceria hi trobem força recorregut en la història del nostre país i com aquesta història és un embolcall que tenen els protagonistes. Les històries quotidianes que van sobreposant-se sobre la història del país i els fets més importants i com condicionen la trama narrativa.
Teresa Roig (Igualada, 1975) col·labora des de jove en publicacions i ha obtingut diversos premis literaris pels seus contes. Després de treballar en el sector audiovisual, actualment es dedica a escriure. És autora de les novel·les històriques L’herència de Horst (Alisis), 2007, Premi Setè Cel a la millor obra narrativa de l’any) i Pa amb xocolata (Alisis, 2008), on demostrava la seva habilitat per entrellaçar suspens històric amb històries humanes i properes. Amb El primer dia de les nostres vides (Proa, 2010, Premi Roc Boronat) va aprofundir en el retrat de la fràgil condició humana i es va consagrar com una nova veu del panorama literari en català. El blog de Lola Pons va ser la seva primera incursió en el gènere de la comèdia. Amb L’arquitecte de somnis ens endinsa en l’apassionant història de la casa Milà i ara a través de la història de la Merceria ens porta la relació entrecreuades de dues famílies al llarg de tres generacions.
En el llibre es fa un immersió en la història de la Barcelona del darrer segle i un viatge al llarg d’aquest segle aproximadament seguint la pista i els fets de tres generacions de dues famílies, dues famílies ajuntades per l’amistat dels dos protagonistes inicials, l’Eudald de família rica i burgesa amb interessos en el món de la fàbriques tèxtils i per altra banda la que forma el Tonet, família de baixa extracció social que malda per sobreviure fins que aconsegueix resituar-se una mica millor del que ha estat al llarg de molts anys.
Al llarg de la novel·la hem trobant els alts i baixos en una relació i també com una amistat profunda, sincera i desinteressada dels dos protagonistes pot arribar a generar enfrontaments i odis, a vegades incomprensible, en les mateixes relacions entre les famílies.
L’acció comença a la Barcelona de principis del segle XX, l’Eudald hereu de família molt rica es troba en mig d’un batussa en els barris baixos de la ciutat la intervenció activa en la baralla del Tonet li salva la vida. A partir d’aquets moment i de la mútua coneixença neix una profunda amistat entre els dos homes. Cadascú té però la seva pròpia vida i la viu com pot. L’Eudald es converteix en un ric industrial mentre el Tonet malda per sobreviure entre molts entrebancs i moltes feines que va trobant. En Tonet és ferit greument en un enfrontament entre manifestants i policies i queda coix i per tant amb poques possibilitat de trobar feina en els llocs on habitualment treballa. L’Eudald coneix aquesta situació del seu amic agraït encara per l’actitud de Tonet amb un gest que vol ser d’amistat, li cedeix un local amb el que el Tonet i la seva esposa l’Engràcia, que es guanyava la vida venent productes per endreçar la roba, decideixen muntar-hi una merceria amb molt ‘esforç.
Aquest local, aquesta merceria és un indret transcendent en la novel·la ja que això aixeca el recels de la Mercè, la dona de l’Eudald que odia de manera gairebé irracional al Tonet, tant que procura perjudicar-los fins a situacions realment molt profundes que porten moltes tribulacions al matrimoni del Tonet i l’Engràcia.
La Merceria, és converteix en l’indret on es succeeixen els pas de les generacions de les dues famílies i és també un espectador, passiu si es vol, però amb força protagonisme del fets que passen a la ciutat i centre neuràlgic de les de la relació entre les dues famílies i el món que els envolta.
Les dues famílies encara es veuran abocades a seguir amb la relació d’amistat però també d’algun odi a través de les generacions següents que establiran relacions i llaços d’amor que no ajudaran massa a posar la necessària pau entre les famílies sobretot les de la dona de l’Eudald, la Mercè. Tot plegat ens comporta que anem trobant al llarg de la narració, des d’ambició i la voluntat d’enriquir-se fins als dubtes, les enveges, els odis irracionals i també l’amor que acaba tronant per damunt de tots els inconvenients possibles.
La novel·la està molt ben escrita i descriu molt bé els diversos ambients en que es desenvolupa la trama i també queden molt ben definits els diversos protagonistes en els seus espais. Són personatges creïbles i això és molt important en fixar la qualitat de la narració.
Hi ha fets històrics que per algunes generacions de lectors els seran propers i es pot dir que estan ben emmarcats i que donen doncs versemblança a la història i com els protagonistes ficticis s’insereixen en els fets reals.
Potser la novel·la es massa simple a l’hora de la definició dels que serien bon i dolents sense atendre a les possibles circumstàncies de cada un dels personatges. Cal això sí destacar el paper de les dones que són fonamentals en el bastiment de les estructures de la narració.
El llibre combina la diversitat de sentiments que sempre són complexes i com moltes vegades la vida en barrejar aquesta complexitat pot donar sorpreses i fer viratges inesperats.
Bona lectura.
La Merceria
Teresa Roig
Editorial Columna
Barcelona 2015
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!