-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 28-12-2018 11:33
Coberta de 'El hombre que perseguía a su sombra'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La saga Millennium escrita per Stieg Larsson va tornar amb el quart llibre 'El que no et mata et fa més fort', escrit per David Lagercrantz, l'autor escollit per continuar la sèrie de llibres després de la mort del seu creador, Lagercrantz, també suec com Larsson, ara apareix el cinquè volum El hombre que perseguía a su sombra en que novament els protagonistes Mikael Bñomkvist i la Lisbeth Salander s’han d’enfrontar a una nova investigació aquest cop vinculada a les investigacions psicològiques i sociològiques sobre com els ambients poden incidir en el desenvolupament de la personalitat del infants.
David Lagercrantz és nascut a Solna i Drottningholm prop Estocolm, va estudiar filosofia i religió, i va assistir a l'Escola de Periodisme a Göteborg. Després dels seus estudis va ocupar diversos llocs de treball. Finalment es va arribar a Expressen, un diari nacional, on va cobrir algunes de les principals històries de crims, incloent un triple assassinat infame al cementiri de la ciutat sueca nord de Åmsele en 1988, que més tard escriure sobre en el seu llibre “Los Angeles de Åmsele”. David Lagercrantz va fer el seu debut com a autor el 1997 amb, la història de Aventurer suec Göran Kropp, que va escalar la Muntanya Everest. Tres anys més tard va publicar 'Un geni suec'.
Un del llibres que el va portar a ser reconegut és Jo sóc Zlatan Ibrahimovic el que va dedicar al futbolista, aquets llibre va considerar.-se com un element important en apropar la lectura als joves.
El desembre del 2013 David Lagercrantz va signar un contracte amb l’editorial sueca Norstedts i Moggliden AB, l'empresa que gestiona l’herència literària de Larsson a fi i efecte de seguir la saga amb aquest quart volum que l’escriptor desaparegut havia començat a esbossar. El resultat d’això és “El que no et mata et fa més fort” que va seguir la sèrie Millennium de Larsson i que ara té continuïtat amb la nova novel·la El hombre que perseguía a su sombra,
David Lagercrantz és membre de la junta del PEN club de Suècia, una organització que fa campanya en favor dels escriptors perseguits de tot el món.
El hombre que perseguía a su sombra comença amb Lisbeth Salander a la presó de Flodberga, està complint arrest fruit de la situació que va viure en la darrera novel·la i l’episodi de amagar a un nen i no donar informació a la policia malgrat amb la seva acció va salvar la vida del nen. La presó ja se sap és un niu de conflictes i ella intenta allunyar-se dels mateixos, malgrat es rebel·la contra les situacions injustes i en aquest cas el maltractament d’una jove de Bangladesh que ocupa la cel·la veïna, la líder més perillosa de les internes la col·loca al punt de mira i li fa la vida impossible fins que Salander ho resolt amb una contundència que fa trontollar els fonaments de l’estructura humana de la presó ja que posa de manifest nombroses irregularitats.
Mentre però la Lisbeth rep la visita de l’Holger Palmgren que va ser un del seus tutors i es tenen molta estima. Palmgren li aporta documentació sobre els maltractaments que va rebre Salander en la seva infància i també experiments que es van fer amb altres nens i joves.
Salander acudeix al periodista i amic Mikael Blomkvist perquè faci algunes investigacions sobre Leo Manheimer un conegut home de negocis ja que hi ha la sospita de que també va ser objecte d’investigacions per part d’un grup de científics que estudiaven els comportaments dels infants, sobretot bessons, en ambients diferents. A partir d’aquest documents tots dos, Blomkvist i Salander, emprenen una recerca que pot treure a la llum un dels experiments més atroços afavorit pel Govern suec en els anys vuitanta respecte a diversos col·lectius d’infants de determinada ètnia. Els indicis els porten fins a Leo Manheimer, soci en la financera Alfred Ögren, amb qui Lisbeth descobreix que comparteixen molt més del que saben.
Però la investigació sembla que aixeca suspicàcies en les persones que les van fer en el seu moment i entenent que si surten a la llum podria tenir conseqüències per elles, comencen una cursa criminal amb la voluntat d’eliminar les proves que hi puguin haver dels experiments.
Lisbeth és evidentment el primer objectiu però també Leo Manheimer que ha descobert també que té un germà bessó. La trama agafa un ritme trepidant amb la persecució als protagonistes i per altra banda les investigacions també van avançant i per tant s’entrecreuen ambdues accions formant la trama de la novel·la.
El hombre que perseguía a su sombra sembla la més senzilla que totes les seves anteriors novel·les, és també la més lleugera i senzilla del conjunt sense perdre però l’interès del lectors ni la bona construcció de la trama, i el seu estil és més directe, però potser sembla menys complicada que les del autor original. Però no per això perd interès perquè el ritme dels fets es succeeix amb velocitat i creixent interès. A diferència també de les altres novel·les la Lisbeth Salander té un paper menor, ja que pràcticament en totes les seves aparicions fa més aviat un treball interior sense acció directa.
També la novel·la posa en evidència el conflicte i els abusos de poder contra els immigrants però també denuncia els integrismes religiós i l’opressió de la dona per part d’una part del món musulmà i en aquets cas del món islàmic en la figura de Faria Kazi, la noia qui Lisbeth protegeix a la presó. .
Interessant en el seu conjunt i mostra la capacitat dels essers humans de sobreviure i lluitar contra les pitjors condicions per obtenir la llibertat.
El hombre que perseguía a su sombra
Millennium (5)
David Lagercrantz
Colección Áncora y Delfín. 1406
Ediciones Destino
Barcelona 2017
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!