Literatura

Sis nits d’agost

Coberta de 'Sis nits d’agost' de Jordi Lara. Eix

Coberta de 'Sis nits d’agost' de Jordi Lara. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l’any 2007 es va trobar el cos de Lluís Maria Xirinacs a una plana, el Pegot, un indret prop de la muntanya del Taga, al Ripollès. Xirinacs havia mort com volia seguint la seva mateixa filosofia volia transsubstanciar-se amb la terra com a final noble de la seva vida. Al costat del seu cos hi van trobar el document que explicava la seva decisió

L'acte de sobirania

He viscut esclau setanta-cinc anys

en uns Països Catalans

ocupats per Espanya, per França (i per Itàlia)

des de fa segles.

He viscut lluitant contra aquesta esclavitud

tots els anys de la meva vida adulta.

Una nació esclava, com un individu esclau,

és una vergonya de la humanitat i de l’univers.

Però una nació mai no serà lliure

si els seus fills no volen arriscar

llur vida en el seu alliberament i defensa.

Amics, accepteu-me

aquest final absolut victoriós

de la meva contesa,

per contrapuntar la covardia

dels nostres líders, massificadors del poble.

Avui la meva nació

esdevé sobirana absoluta en mi.

Ells han perdut un esclau.

Ella és una mica més lliure,

Amb aquesta contundent declaració Xirinacs posava fi a una llarga vida de lluita a vegades exalçat i masses vegades menystingut malgrat que les seves accions van tenir un ressò mediàtic molt important. La seva vaga davant la Model per reclamar l’amnistia en el principi de la transició va tenir un ressò internacional, la seva presència al Senat també va tenir importància, les seves esmenes mai acceptades de la Constitució eren en el seu moment una autèntica revolució.

En el llibre Lara intenta explicar els darrers dies de Xirinacs, els seus pensaments, les seves vivències, les seves preocupacions i també el seguit de quin serà el seguiment de la seva obra i el seu pensament.

Durant les Sis nits d'agost en què se situa la novel·la, l’autor va un seguit d’especulacions des d’intuir que podia pensar el mateix Xirinacs o el que pensaven les persones que d’una manera o altre van acompanyar-lo fins el moment en que es va trobar el seu cos ja mort. Per altra banda l’autor també és capbussa en el pensament de Xirinacs i en els seves tesis filosòfiques.

No és una biografia dels darrers dies sinó que a través de la ficció s’intenta entendre que va passar i que va pensar Xirinacs en aquells moments finals  

Jordi Lara és escriptor i periodista català. És llicenciat en literatura catalana i també ha cursat estudis de piano i tenora. Fou realitzador de programes de ràdio La Principal de Flaix FM, que meresqué el premi. Ha estat guionista del programa Sardana de TV3 des de 1995 i a partir de 1998 i més tard del programa Nydia.

Ha promogut noves experiències artístiques a l'entorn de la cobla, la sardana i els esbarts en un esforç de modernització de la seva imatge pública. En aquesta línia ha estat guionista i assessor d'espectacles com la Gran gala de la tenora i la Cloenda de l'Any de la Tenora, i és autor dels espectacles Abrusa 2001 i Apira; (músiques d'una terra sense límits). El 2012 va escriure i dirigir el llargmetratge de ficció Ventre blanc.

Va debutar com a novel·lista el 2005 amb Papallones i roelles. El 2008, amb Una màquina d'espavilar ocells de nit, va aconseguir repercussió de la crítica i entre els lectors. El 2019 va publicar Sis nits d'agost, sobre els darrers dies de Lluís Maria Xirinacs

Ha compost música per a muntatges escènics i és autor des textos teatrals Napa i Toron, Tor.

 

El llibre és un exercici extraordinari de recuperar els darrers moments de Xirinacs i de resum de la seva vida des d’un punt de vista humà, polític i de pensador. El llibre explica de manera més o menys ficcionada l’episodi de la mort de Xirinacs i també la versió que donen els co-protagonistes dels darrers moments del pensador català. Des del metge que l’acompanya fins l‘indret decidit per Xirinacs per morir fins la del boletaire que el troba i primer creu que és us pastor dormit però queda amb el neguit de que potser era algú a qui calia ajuda i acaba convencent els seus companys del Centre Excursionista de tornar-hi i allà constaten que l’home és mort. No el reconeixen fins que els Mossos d’esquadra trasllada a la seva central el nom del mort: Lluís Maria Xirinacs Damians. Llavors sí, saben que la persona que han trobat és un personatge que ha tingut en alguns moments una certa audiència i en altres ha passat eclipsat per la vida pública. Diverses mirades sobre la figura del filòsof i ex escolapi que van donant-nos una idea de la seva part final de la vida i també de com va anar evolucionant el seu pensament.

L’autor treball amb material veraç però també amb l’ajut d’alguns personatges reals o inventats l’ajuden a explicar o esclarir alguns dels episodis foscos dels darrers dies.

Un llibre que neix de la curiositat de voler saber que pensa, que porta a un home que havia lluitat amb força contra el sistema acaba deixant-se morir com un acte de llibertat personal però que també vol transportar a la col·lectivitat

Ja hem dit que no és un llibre biogràfic però segur que el llibre ajuda a apropar-nos a la figura de Xirinacs, del seus sentiments, del seu pensar més íntim i també  la persona que va lluitar contra la injustícia i per demanar una nova oportunitat a la societat.

El llibre no deixa indiferent i ens apropa a la figura polièdrica i controvertida de Xirinacs.

Sis nits d’agost
Jordi Lara
Col·lecció Mirmanda
Edicions de 1984.
Barcelona, març 2019

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local