-
Tribuna
-
Joaquim Millan Alegret
- Sitges
- 28-05-2019 20:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A poques hores dels resultats de la jornada electoral d'aquest diumenge i mentre tothom està fent càbales dels possibles pactes electorals en els municipis, les eleccions europees ens deixen set titulars.
Lluny queden les primeres eleccions al Parlament Europeu fetes l'any 1979 on 180 milions de persones escollien 410 diputats i diputades al Parlament Europeu, davant dels més de 420 milions que ho feien el 26 de maig per escollir-ne 751.
El primer titular és que la participació global ha pujat. La participació de la ciutadania europea ha arribat al 50'97%, la més alta en els darrers vint anys. I a Espanya un 64'32% tenint en compte que és la tercera vegada que coincideixen amb les municipals (en les dues ocasions anteriors 1987 i 1999 la participació va superar el 60%).
El segon és que s'ha acabat el bipartidisme de les dues grans famílies polítiques europees actuals, els populars i els socialdemòcrates. Ara necessitaran almenys un tercer grup per prendre les grans decisions. Els Populars han tret 177 escons (abans 216) i socialdemòcrates han tret 149 escons (abans 185), entre els dos han perdut més de 75 escons.
El tercer titular és que l'extrema dreta no aconsegueix capitalitzar en clau europea l'augment nacional a cada Estat, no arriben als 60 escons. A Espanya Vox ha perdut la meitat dels vots només en un mes (10'26% en les generals del dia 28 d'abril i 6'20% el passat 26 de maig).
La quarta constatació és que els verds i els lliberals han pujat en vots i escons (els verds han passat a 69 i els liberals a 107). Aquest fet combinat amb el primer que he esmentat suposarà que aquests dos grups tinguin més joc durant la propera legislatura.
Una cinquena apreciació es fer-nos la pregunta d'on ha anat el vot europeu més emocional, em refereixo al vot feminista, ecologista i social que durant la campanya europea ha fet tant soroll. Finalment quedarà reflectit en l'estratègia dels diferents grups polítics, les seves prioritats i objectius durant els cinc anys de legislatura? Ho veurem en les primeres negociacions pel repartiment de càrrecs i responsabilitats ... veurem una dona presidenta del Parlament Europeu?
El sisè titular es en clau espanyola. La tendència del vot de les passades eleccions generals el 28 d'abril s'ha mantingut. PSOE i PP fins i tot guanyen algun percentatge (PSOE passa de 28'68% a 32'84% i el PP passa de 16'70% a 20'13%), mentre Ciutadans i Podem baixen una mica (Ciutadans passa de 15 '86 % a 12'17% i Podem passa de 11'95% a 10'05%). Com deia abans VOX ha perdut la meitat del suport que va obtenir fa tan sols un mes (passa de 2.677.173 a 1.388. 681 vots). Una de les principals conclusions és que per fi tenim un lideratge clar en la política espanyola, Pedro Sánchez.
I finalment el setè titular es en clau catalana. L'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont han sortit escollits diputats europeus amb més de 2.275.000 de vots que han optat per les seves llistes (més d'un 10% dels vots realitzats). Dos fets interessants, Junqueras ja va ser diputat europeu el que farà difícil d'entendre a Europa que ara no pogués ser-ho. I en segon lloc Puigdemont segueix sent un valor polític important, doncs aquest cop, sense cap coalició electoral ha obtingut més de 1.000.000 vots, un 4'58% dels vots a Espanya.
Aquestes eleccions ens deixen també dos preguntes:
Quina Europa s'imposarà, l'Europa dels valors o l'Europa del conflicte?
I si l'actual projecte europeu sobreviurà o tindrem una altre projecte?
Joaquim Millan, director d'EUROLOCAL i membre del moviment europeu
@joaquimmillan
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!