Literatura

Ocells de Sant Quintí que abeuren i xipollegen a Matàsens

Coberta de 'Ocells de Sant Quintí'. Eix

Coberta de 'Ocells de Sant Quintí'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

De tant en tant en mig de l’allau de novetats que omplen les prestatgeries de les llibreries apareixen algunes sorpreses inesperades, grates sorpreses que et fan deixar per un moment els bet-sellers o els llibres àmpliament recomanats i gaudir d’aquest petits llibres de gran contingut  i això és el que ens ha passat amb el llibre Ocells de Sant Quintí i no cal ser un expert ornitòleg per fruir de la seva lectura i de contemplar les imatges de les espècies referenciades. El llibre és obra del Camil Fortuny.

El Camil Fortuny és nascut a Salomó però ben aviat en començar la seva tasca professional es va traslladar al Penedès, va ser membre fundador i coordinador durant els primers quatre anys de l’Escola d’Estiu del Penedès i director del CEIP Antoni Grau Minguell de Sant Quintí de Mediona, on va ser alcalde pel PSC entre 1983 i 1994. El novembre del 2006 és anomenat director dels Serveis Territorials de Barcelona Comarques, primer del Departament d’Educació i Universitats i posteriorment del Departament d’Educació. També és membre del Consell Escolar des de l’1 de juny del 2006 i més endavant va ser nomenat Director General de Recursos del Sistema Educatiu del Departament d'Educació. Com podem veure tota una carrera professional dedicada a l’educació des de la vessant del treball directe a l’aula fins a tasques més lligades a la política educativa.

Just abans de rebre el llibre havia llegit la notícia que va emetre la radio Televisió de Vilafranca, segurament és una notícia més que repetida aquí arreu: Efectius dels Agents Rurals van enxampar la setmana passada dos furtius que caçaven diverses espècies d’ocells protegits amb una xarxa japonesa.

La xarxa estava instal·lada a la llera del riu Mediona, al terme municipal de Sant Quintí, segons han explicat des del cos d’Agents Rurals a través del seu compte a Twitter. Els Agents van denunciar els fets i van comissar els ocells i el material de caça.

El contrapunt a aquesta notícia és rebre una petita joia literària sobre ocells. El bon amic Ramon Creixell ens feia arribar un llibre del també amic Camil Recasens: “Ocells de Sant Quintí, que abeuren i xipollegen a Matàsens”. El llibre està editat pel Grup d’Estudis Quintinencs, dins de la seva col·lecció “Quintinois i Quintinoies”.

El llibre obeeix a la curiositat del Camil Fortuny mestre per damunt de tot, i deixeu-m’ho dir amb una certa “conya”, malgrat haver-se dedicat a la política, com ja hem dit, Però la seva vessant pedagògica queda palesada excel·lentment en aquets llibre i així ho diu en Ramon Creixell en el seu pròleg: “Aquest llibre és possible per l’hospitalitat desinteressada, la perseverança, la curiositat, i també la irreductible pulsió pedagògica del Camil, que ens permetrà fer coneixença dels ocells admirables que transiten Matàsens. No és pas segur, ben mirat, que en aquest món nostre, accelerat i convuls tinguem ocasió de conèixer gaires criatures de més interès intrínsec, bípedes implumes, de la nostra espècie inclosos”.

Tot comença quan el Camil Fortuny observa en el seu hort a la partida de Matàsens que és una zona de conreus de secà amb feixes de vinyes i ametllers i es troba en el camí antic que anava  des de la costa cap a l’interior.

En aquest indret doncs el Camil hi té un hort que treballa amb cura i amb paciència amb molta paciència, explica que sota un noguer hi tenen, des de sempre, una vella cassola amb aigua perquè s’hi puguin aturar a beure els ocells o a refrescar-se a l’estiu. Tot l’any hi ha aigua.

L’observació va donar pas a la curiositat per saber més dels ocells que s’aturen i després van anar sorgint  les notes i les fotografies que acaben de conformar el gruix del llibre publicat.

Amb una màquina de fotografia d’aquelles que te tothom i amb una paciència de sant en Camil Fortuny ha anat esperant i fotografiant, robant imatges dels ocells que s’hi han anat aturant, així va obtenir una notable quantitat d‘imatges i també d’espècies que hi ha a la contrada. Fins a 31 ocells diferents han estat “fitxats” –diguem-ho així- pel Camil i que després amb la seva perseverança i curiositat i ganes de saber han anat donant fruit amb aquest llibre, que modestament és una petita joia –ja ho he dit- perquè està fet des de l’estima pel territori, la recerca d’informació sobre les espècies que han parat a abeurar al seu hort, consultar guies, entrevistes amb experts, perquè es vetlla per la fragilitat de la natura, per la modèstia de qui treballa un tros de terra per esbarjo i la seva curiositat va més enllà i ens mostra el seu treball en la col·lecció  d’aquest petits essers de la nostra natura que han passat per Matàsens.

No és la primera vegada que Camil Fortuny es mou en el camp del treball en però d’una natura equilibrada i allunyada de l’explotació insensible. Fa anys va ser l’impulsor, i amb molta feina i ma esquerra perquè fos possible, de l’elaboració del llibre “Una proposta d’educació ambiental BOSC NOU” amb el treball de  tres escoles catalanes una de grega i dues d’italianes.

Els estralls d’un foc forestal va generar aquest treball de conèixer i respectar els nostres boscos.

Aquest és el primer volum que publica el Grup d’Estudis Quintinencs (G.E.Q). I és realment un luxe per la col·lecció començar per un llibre carregat de sensibilitat, d’interès naturalista, d’estima i respecte per la natura, sobretot aquelles espècies més febles i fràgils com poden ser els ocells.

En definitiva un luxe per nosaltres tenir gent com el Camil Fortuny que d’una pacient observació ens ofereix un llibre modest però més que interessant.

Agrair doncs al Camil Fortuny el seu treball i al G.E.Q. per l’indubtable encert en publicar-lo i difondre’l. 

Ocells de Sant Quintí que abeuren i xipollegen a Matàsens
Camil Fortuny i Recasens
Col·lecció Quintinois i Quintinoies, 1
Grup D’Estudis Quintinencs
Sant Quinti de Mediona, 2018

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local