Història

Sant Quintí a la premsa

Coberta de 'Sant Quintí a la premsa'. Eix

Coberta de 'Sant Quintí a la premsa'. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest és el segon volum que publica el Grup D’Estudis Quintinencs sobre temàtica de Sant Quintí. Aquest cop el llibre és un recull de notícies sobre la vila que van apareixent a la premsa estatal en el període entre 1851 i el 1885 emmarcat aquest recull amb el cicle vital del quintinenc Joan Sardà.

El llibre compta amb un preàmbul de Josep Maria Masachs, director de l’Arxiu Històric comarcal del Penedès que  situa en el context l’època del recull dels escrits de premsa publicats, el preàmbul doncs ens situa en el moment històric. Temps d’unes certes convulsions amb les guerres carlines que en les muntanyes de Sant Quintí s’hi va advertir una forta activitat de partides d’insurrectes que van tenir un protagonisme que masses vegades derivava en un bandolerisme sota l’excusa de la defensa de drets de dinastia.

Masachs defineix el temps que abasta aquest recull de premsa  com una època “ en que el nou no acaba de néixer i el vell no s’acaba de morir; una època en que s’intenta fer el pas de la mentalitat absolutista, de l’antic règim cap a un nou temps més obert”

Segueix el preàmbul una cronologia bàsica de Joan Sardà a càrrec de la historiadora Clara Creixell, que esbossa els trets més importants de la figura de Joan Sardà emmarcada en la cronologia.  Sardà va estudiar dret i va exercir com advocat mercantil, però també va tenir una activitat molt notable en el camp de les lletres, traductor de clàssics com Horaci, Marcial o el mateix Victor Hugo va formar part del moviment de la Renaixença i evolucionà cap el realisme a través de les seves col·laboracions habituals en diversos periòdics de l’època. Va ser promotor de l’edició dels primers poemes de Maragall i en l’aspecte cívic fou defensor de la Exposició Mundial de Barcelona i també tingué activitat en el mon de la jurisprudència amb les pretensions reformes el codis penal espanyol.

La figura de Joan Sardà vincula el recull de premsa sobre Sant Quintí. El recull que ara és publica abasta el període entre 1851 i 1885, aquesta fracció temporal fa pensar que els autors de la confecció del llibre pensen en algun volum que completi la presència de Sant Quintí al llarg de tota la vida de Joan Sardà.

El volum es divideix en diversos apartats en el temps 1851-1860, 1861-1870, 1871-1880,1881-1885. Cada una d’aquestes parts temporals van introduïdes per un recull breu però significatiu dels fets que van succeint al món i també a Sant Quintí amb l’epígraf “...i els volts del portal”, és molt interessant aquest noticiari perquè  acota perfectament el que va succeint i com això es trasllada a un petita població. Els corrents ideològics i socials van estenent-se i això també s’evidencia en les diverses notícies que es van publicant els diaris, que recullen des de petites notes de caire administratiu fins aspectes més importants del que succeeix a Sant Quintí i atrau la curiositat dels diaris.

I en aquest darrer sentit és avui de primera actualitat i significatiu el que publicava a l’any 1869 el diari La Esperanza de Madrid respecte a Sant Quintí. “República Federal en el pueblo de San Quintín.  A última hora de ayer se nos dijo haberse proclamado la República Federal en el pueblo de Sant Quintín de Mediona, situado a tres horas de Villafranca i precisament el dia que es va publicar a ser un 1 d’octubre. Data més que significativa en l’imaginari actual del món independentista.

Cada un d’aquests períodes van introduïts també per una il·lustració que pretén evocar “tan visualment com sigui possible, el Sant Quintí remot del que parlen els articles que reproduïm”. I això, recrear els ambients s’aconsegueix amb un seguit de quadres de la pintura catalana del segle XIX que pertanyen al Museu d’Art de Catalunya, firmes com Tomàs Padró, Francesc Sardà, Miquel Carbonell, Marià i Joaquim Vayreda,... amb les seves exquisides pintures il·lustren perfectament el recull de notícies i ens fan córrer la imaginació a uns quants, forces anys enrere i constitueixen un valor afegit a la informació d’un temps passat.

El llibre també dona notícia d’alguna de les capçaleres en que  surten les notícies sobre Sant Quintí, més d’una trentena de publicacions són esmentades per les informacions que surten. Publicacions catalanes però també de la resta d’Espanya conformen una àmplia nòmina de publicacions que donen també raó de l’esforç i rigor de l’Aureli Diaz que ha fet un treball exhaustiu per generar aquesta documentació .

Les notícies recollides també són diverses hi van des de simples notes de caràcter administratiu relatives els serveis públics com el nomenament de mestres a notícies ja més àmplies que fan referències en bona part a les batusses entre els carlins i els isabelins que van tenir lloc en forces ocasions pels voltant de Sant Quintí. I naturalment algunes informacions amb títols més que curiosos. “Aparición  de tipos misteriososLa Discusión de Madrid,  “Al grito de “ Abajo el libre-cambio” a La Vanguardia de Barcelona, SM el Rey suspende al Alcalde, no a los concejales”.Gaceta de Madrid...... “ Custodiados por los defensores del gorro frigio...” La Convicción de Barcelona. I un darrer de gran espectacularitat: Han sacado de su cuerpo 25 demonios aparegut a la Lucha de Girona que evoluciona cap a “El sacerdote D. Pablo Pozo la exorciza.. Gil Blas de Madrid. Anaven forts aquest quintinencs de l’època!

El llibre és molt interessant i d’una lectura amena i divertida coneixent fets singulars de la història de Sant Quintí, però també ben segur fets semblants als que passaven en altres pobles del territori.

El llibre esdevé un document imprescindible per conèixer i interpretar en el seu context els fets que anaven passant a Sant Quintí i per tant elements més que interessant per confegir la història de la vila.

Les hemeroteques, la premsa són instruments indiscutibles per la investigació el treball de l’Aureli Diaz i el Ramon Creixell és sens dubte un ajut molt important i imprescindible per qui vulgui seguir endinsant-se en la història de Sant Quintí.

Felicitar el Centre d’Estudis Quintinencs per la publicació del llibre i  i agrair l’extraordinària feina feta pels responsables del volum.  

Sant Quintí a la premsa, en temps de Joan Sardà i Lloret. Primer Període 1851-1885
Compilació Aureli Díaz
Edició Ramon Creixell
Col·lecció Quintinois & Quintinoies Nº 2
Grup D’Estudis Quintinencs

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local