Literatura

La Gàbia d’or

Coberta de 'La Gàbia d’or' de Camilla Lackberg. Eix

Coberta de 'La Gàbia d’or' de Camilla Lackberg. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Si fins ara la Camilla Lackberg ens tenia acostumats -ben acostumats- a les novel·les vinculades a la saga dels crims de Fjällbacka, zona on es produeixen diversos assassinats i morts violentes que narrava en les seves novel·les. Ara trasllada el seu escenari i ens situem en un barri luxós d’Estocolm. Canvia l’indret i canvia bona part del relat conegut però segueix essent una novel·la d’intriga i de thriller amb una certa càrrega psicològica.

I la combinació surt bé i crea una novel·là en que l’ànim de revenja es completa i en aquest cas la seva protagonista, la Faye, humiliada masses vegades decideix donar un gir espectacular a la seva vida i prendre decisions difícils però necessàries per poder sobreviure amb un mínim de garantia. La novel·la està fonamentada en l’èxit professional i personal però que ofega els altres, la traïció a les persones que han deixat objectius per ajudar a altres i la perversitat en com es va estructurant la venjança.

Camilla Läckberg és nascuda a Fjällbacka,1974. És l’autora de novel·la negra escandinava més popular. Les seves obres han assolit el reconeixement de la crítica i de milions de lectors als 55 països on han estat publicades, en 38 llengües, i també ha aconseguit els principals premis de novel·la negra, ha publicat La princesa de gel, Les filles del fred, Empremtes que mai s’esborren, Crim en directe, L’ombra de la sirena, Els vigilants del far, La mirada dels àngels i, ara, El domador de lleons, totes situades a la seva terra natal i amb Erica Falck i Patrik Hedström de protagonistes. Es autora també d’una col·lecció de llibres infantils. També és dedica a escriure sobre cuina i ha fet de dissenyadora de roba i joieria. Algunes de les seves novel·les s’han portat a la televisió com una sèrie i també, alguna de les seves obres, s’han adaptat a novel·la gràfica. Al llarg de la seva carrera professional ha rebut diversos premis tals com el SKTF al millor autor de l'any (Suècia) en 2005, el Premi Folket de literatura (Suècia) en 2006, i el Gran premi de literatura policíaca de França l'any 2008. A més, en 2012, el prestigiós diari suec Expressen la va anomenar Dona de l’any.

A La Gàbia d’or trobem una protagonista, la Faye, una dona intel·ligent i activa que en un moment de la seva vida, quan estava estudiant, decideix potser per amor, renunciar a la seva carrera i somnis per ajudar al que seria després el seu marit, en Jack. La Faye no sols renuncia a la seva trajectòria sinó que a més fa aportacions claus i transcendents en l’empresa que està tirant endavant el seu marit i un amic.

Passats els primers anys de consolidació de l’empresa arriben a un estatus social alt, la Faye sembla que ho té tot des d’un punt de vista social; un marit amb bona posició i també força atractiu, una filla que és el que més estima i una residència luxosa al barri més exclusiu d’Estocolm.

Tot sembla funcionar, tots embla que roda a la perfecció malgrat pugui sentir-se una mica dolguda, en ocasions, per haver deixat la seva pròpia carrera professional. Tot plegat li fa pensar que està tancada en una gàbia d’or i s’hi manté amb un cert confort. Tot i així la Faye guarda un passat fosc, tèrbol i que ha de mantenir amagat i sense que surti a la llum o perillaria el seu present i per descomptat el seu futur.

El matrimoni de la Faye està en un moment d’una certa rutina i cansament, ella se sent falsament culpable, no li agrada ni el seu físic, ni com s’estructura la seva relació respecte al marit però també als seus coneguts.  

En mig de la seva inestable situació emocional la Faye descobreix les infidelitats del seu marit i també s’adona de que es tractada amb indiferència i es conscient de la submissió respecte al marit que té.

Aquesta situació no li agrada i pren la decisió de revelar-se contra la situació i s’haurà de reinventar-se o renéixer deixant de banda moltes coses i tenint com objectiu una certa revenja i salvaguardar la seva persona i la de la seva filla.

La novel·la comença amb una fase que fa pensar que la narració agafarà un camí: “En Jack, el teu exmarit, ha assassinat la vostra filla”, però a partir d’aquí comença tot un plegat de peces que caldrà encaixar seguint un fil narratiu molt ben treballat i ben estructurat

La novel·la està estructurada en tres parts i en cada una i també la narració va passant del present cap al passat i això també li dona la possibilitat de descobrir els personatges en cada moment de la història. La primera part trobem el personatge de la Faye, llavors Matilda, en al seva primera joventut i també en el moment que estudia a l’Escola de Negocis i té el seus contactes amb el món universitari. La segona part és la de la Faye completament instal·lada en una vida daurada, sense cap mancança, amb la seva filla i una vida gairebé regalada però en el fons infeliç.

Tot però gira a l’entorn de la Faye i com planifica de manera pormenaritzada la seva revenja davant la presa de consciència de les humiliacions a que la sotmet el seu marit. I en la tercera part el llibre explica la planificació i execució de la venjança cap el seu marit i de tots aquells i aquelles que l’han menystinguda.

A poc a poc i sense que la Faye en fos conscients la gàbia d’or es va transformant en un forat negre del que es difícil sortir sinó no és amb decisió i coratge. La Faye es trasllada a viure amb la Kerstin, una dona gran maltractada pel seu marit, crea una empresa, Revenge, que es converteix ben aviat en un en un imperi internacional gràcies a Instagram i a Facebook.

La part final del llibre és la cursa de la Faye per acabar amb l’empresa dels seu ex marit, en Jack, i tot allò que l’envolta.

És un novel·la dura i personatges sense gaires escrúpols per aconseguir els seus objectius però un relat molt intens amb força narrativa i toca temes de gran actualitat

El canvi de marc narratiu no desmereix en absoluta la novel·la Camilla Läckberg, al contrari, en ell es plasma la capacitat narrativa i de ficcionar de l’autora.

La Gàbia d’or
Camilla Lackberg
Ara Llibres. Amsterdam
Barcelona, abril 2019

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local