-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 21-02-2020 11:55
Coberta de 'Sobre la terra impura'. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un encàrrec d’escriure la biografia d’una actriu molt important amb una trajectòria més que notable fa que un escriptor en plena crisi creativa hagi de capbussar-se en el passat. Un passat que també el concerneix a ell ja que havia conegut a l’artista i fins i tot havia tingut amistat amb un dels seus fills, amistat adolescent i dels primers anys de joventut.
Fer la biografia representa una aventura pel que fa a descobrir els secrets de la família de l’actriu però també un repte perquè haurà d’enfrontar-se a part de la seva pròpia història i de la seva família en la Mallorca del boom econòmic i del desenvolupament urbanístic.
Melcior Comes (sa Pobla, Mallorca, 1980) és llicenciat en Dret i en Teoria de la Literatura. Autor de les novel·les L'aire i el món (Premi Ciutat d'Elx 2003), L'estupor que us espera (Premi Documenta 2004) i El llibre dels plaers immensos (Premi Ciutat de Palma 2006). També ha publicat, conjuntament amb altres joves autors, l’assaig Qui no mereix una pallissa! Les seves darreres novel·les són Hotel Indira (2014) i Sobre la terra impura (2018).
Ha col·laborat, entre d’altres, a la Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio, el diari Ara, El Punt Avui, el setmanari Presència, el Diari de Balears, El Singular Digital i la revista Caràcters. L’any 2010, va ser comissari de l'exposició del CCCB Barcelona – València – Palma, amb Vicent Sanchis i Ignasi Aballí. És professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Ha traduït al català obres d'Honoré de Balzac i Víctor Hugo.
La novel·la ens presenta un escriptor d'origen mallorquí en hores baixes, no troba la inspiració per seguir treballant el llibre que té entre mans, sobreviu a base d’articles i algun que altre encàrrec que li fa la seva editora. A més té una relació de parella força conflictiva que s’acaba de trencar amb una dona exigent que li retreu moltes coses entre elles com educa el seu fill comú, també té una relació amb el seu pare prou complexa. En definitiva sembla un personatge que ha perdut el nord i difícilment recuperable. La notícia de la mort de la mare dels seu amic d’adolescència i joventut el trasbalsa. La mare és l’actriu Dora Bonnín, una dona que en el temps en que es relacionava amb el seu amic el fascinava per la seva figura i per la manera de fer. Va a l‘enterrament i es retroba amb la família de la Dora i es retroba doncs amb el seu amic Leo.
A través de l’editora i també sembla que per desig de la família de la Dora rep l’encàrrec d’escriure la seva biografia. Rep l’encàrrec amb interès però també amb un cert pudor ja que s’haurà d’endinsar en els secrets de la família dels seu amic.
Dora Bonnín va estar casada amb el reconegut empresari, l'Higini Verdera, hereu d'una gran família mallorquina de fabricants de sabates d'Inca i amb un passat vinculat al falangisme de les Illes.
Comença doncs a investigar i li són lliurats un seguit de dietaris que la Dora va anar escrivint al llarg dels anys, es trasllada a Mallorca on retroba les seves arrels familiars i mica en mica es va introduint en l’ambient de la família dels Bonnín, que el seu marit assenyala com que "No som una família, som una història" referint -se a les empreses que donen feina a molta gent i a la fortuna que han anat acumulant amb l’expansió de les fàbriques de sabates i també per un incipient mercat immobiliari.
L’escriptor va endinsant-se en el món de la Bonnín i també va descobrint alguns dels secrets de la família Verdera vinculada al règim franquista, però que oculta vincles amb alguns dels fets més convulsos i tràgics de la no gaire exemplar transició i descobreix la relació amb la seva pròpia família en algunes situacions fosques. La seva pròpia mare ja l’havia advertit que no agafés l‘encàrrec i que no gratés massa en el passat dels Verdera.
Per tant l’escriptura de la biografia de la Dora també els torna a posar davant del mirall de tornar a mirar el seu passat i el de la seva família lligada també a la de l’industrial i a un cert model d’empresari forjat al franquisme sense masses escrúpols, es capaç d’arribar i fer el que calgui per preservar la seva fortuna, la seva família i en el fons el seu poder i el seu estatus d’influent en la societat.
La novel·la va explicant les vicissituds que té l’escriptor per modelar la biografia de l’actriu, des dels inconvenients que troba per analitzar els seus escrits, fins a les relacions que va mantenint amb els fills del Verdera, sobretot amb la seva filla que a més de mantenir-hi una relaciona sentimental li dóna feina i sembla que s’estabilitzi la seva vida, però tot plegat és un miratge que un cop darrera l’altre anirà topant amb la realitat i descobrint aquells secrets i aquelles misèries que la família Verdera no voldria que sortissin a la llum. En definitiva remourà fets ja passats però que encara pesen en el present.
Novel·la estructurada com una narració que ens pretén descobrir com cada un dels personatges interpreta el món, com podem retornar als nostres orígens amb el dolor que això pot arribar a representar si el record familiar no és precisament feliç.
La novel·la és també un retrat de la Mallorca de la indústria potent, de l’especulació urbanística fonamentada en la relació entre pares i fills que es traspassen fortunes que venen ja d’antic, de l’emprenedor del segle XIX, un avi falangista i un pare ambiciós i amb poder que porten al creixement de les fortunes vinculades al franquisme i a les actuacions vinculades amb el regim. El traspàs de pares a fills de la cultura del treball, d’ambicions, de sentit familiar és present en tota la narració.
Molt ben escrita, ben narrada amb una trama complexa però de lectura amena i que enganxa.
Sobre la terra impura
Melcior Comes
Premi Crexells i Crítica Serra d’Or
Col·lecció A tot vent. 688
Editorial Proa.
Barcelona, setembre 2018
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!