-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 04-06-2020 09:58
Coberta de 'Un perfecto caballero' de Pilar Eyre. Eix
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
26 de gener del 1939, les tropes franquistes han creuat el Llobregat i s’acosten a Barcelona, la resistència republicana és feble i poc organitzada. Part dels integrants del Ejército Nacional esperen amb ànsia entrar a la capital catalana, alguns per acabar amb els combats, altres perquè és casa seva. Aquets és el cas de Mauricio Casanovas que entra a Barcelona per la Diagonal amb el Tercio Nuestra Señora de Montserrat, els “requetés” amb la seva boina vermella, Mauricio entra a la ciutat com vencedor però fart ja de la guerra i de com es van produint els fets en els territoris conquerits als “rojos”. Han mort molts dels seus companys i ja vol reprendre la seva vida i estabilitzar de nou la seva família i els negocis que va deixar abandonats per allistar-se a la Cruzada.
La novel·la que segueix la nova vida de Mauricio després de la guerra és un retrat magistral d’aquella Barcelona just acabada la guerra civil i com part de la burgesia barcelonina encaren el futur i recuperen la seva feina per aixecar les empreses i la riquesa del país tot adaptant-se a la noves maneres que planteja la dictadura franquista.
Després del seu pas per la universitat, Pilar Eyre va decidir encaminar la seva vida professional al periodisme. Ha col·laborat en diaris molt coneguts com a La Vanguardia, Interviú, El Periódico de Catalunya i El Mundo.
A part, ha treballat tant en ràdio com en televisió. Va guanyar molta popularitat quan va col·laborar amb Jordi González en la dècada dels 90. El programa es deia 'La palmera' i va començar el 1991 en Televisió Espanyola. Aquest espai li va obrir la porta a altres projectes amb presentadors molt coneguts com 'La màquina de la veritat' amb Julián Lago, 'Formigues Blanques' amb Jorge Javier Vázquez, 'Quin temps tan feliç! amb María Teresa Campos i 'La Sínia', de nou amb Jordi González.
És també autora de literatura i assaig. Des de l'any 1985 publica periòdicament llibres, que abasten molts gèneres. Des de llibres biogràfics i de crònica, on Pilar destaca pel seu ampli coneixement sobre la Casa Reial Espanyola, a novel·les de ficció de tints autobiogràfics. Aquestes obres li han valgut reconeixements nacionals molt importants com el Premi Planeta o eI Premi Joaquín Soler Serrano de Literatura.
Les seves obres s'han estès més enllà del paper i han estat adaptades a teatre i cinema, i han donat peu a un documental. No és d'estranyar, perquè coneix perfectament els secrets dels Borbons, les seves relacions amb Franco i el Franquisme, i té una gran capacitat d'anàlisi de l'actualitat de la premsa rosa.
Actualment, pública setmanalment en el seu blog de Lectures i ha estat sonat el seu pas per 'Chester', conduït per Risto Mejide,
També es autora de les novel·les Todo empezó en el Marbella Club y Callejón del olvido, i de la biografía de Quico Sabaté, el último guerrillero. Ha escrit relats històrics Ena, Pasión imperial, María la Brava i La soledad de la reina l’han convertit en un fenomen editorial. En 2014 va resultar finalista del Premi Planeta amb la seva novel·la Mi color favorito es verte, que va tenir una molt bona acollida, com la seva continuació: Nomeolvides. En 2018 Pilar Eyre publicà Carmen la rebelde, una novel·la sobre la bella història de amor que van mantenir el rei Alfonso XIII i l’actriu Carmen Ruiz.
Un cop Mauricio aterra a Barcelona troba de nou a la seva família, una esposa per la que no sent excessiu amor, el seu fill i també es troba que ha d’incorporar-se de nou a la seva fàbrica de teixits que durant la guerra s’ha pogut preservar mercès a la feina que ha fet un dels encarregats que ja hi treballava en època del seu pare. Li costa retrobar el seu paper tot i que ben aviat es posa al davant de la indústria per desempallegar-se també de la tutela del seu sogre un important també industrial del tèxtil.
Carregat de dubtes vitals Mauricio té la vida carregada de relacions socials, de festes desenfrenades, de relacions amb altres industrials, una vida carregada d’un cert luxe però tot plegat no l’acaba d’omplir, troba a faltar alguna cosa que l’esperoni i el faci feliç.
En una de les seves visites per la fàbrica Maurici creu que troba l’esperó que li cal per seguir vivint intensament, s'enamorarà profundament d'una obrera, i desoint els consells del seu pare sobre aquest tema, intentarà fer sobreviure el seu amor per l’Amparo una obrera, que havia fet de mestra i que té el seu marit, també ensenyant, empresonat a la Model i amb precàries condicions de salut.
L'amor que Maurici sent per Amparo és un amor egoista, apassionat, malaltís, que li fa prendre decisions de les quals es penedirà, que li causaran dolor i una càrrega de la qual no podrà desprendre's fins al final dels seus dies.
La història d'amor forma part substancial de la novel·la, sobretot perquè és el motor de bona part de la vida de Mauricio però en la novel·la hi ha altres històries col·laterals d’un importància narrativa clara.
Així té importància la presència del seu germà i el Nuri, un amic i alguna cosa més de la seva esposa, fill dels masovers que té una masia de les terres de Lleida, que moren al front rus després d’enrolar-se d’una manera alegre i potser una mica frívola a la División Azul.
Descobrir veritats no sempre agrada i Mauricio ho viurà en la seva pròpia pell donant un gir impensat a la novel·la.
Pilar Eyre rebusca i es capbussa en la seva pròpia memòria i la de la seva família per confeccionar la bastida de la novel·la. La Barcelona burgesa, els industrials cotoners que van tenir molta influència en la immediata postguerra i fins els anys seixanta. La Barcelona del règim la del Liceu, el Club de Golf i les “reunions” dels empresaris que acabaven amb festes desenfrenades ...
També la novel·la ens explica i fotografia aquell classe obrera formada en la seva majoria per homes i dones que arribaven des d'altres llocs d'Espanya a la recerca d'un treball en la creixent indústria tèxtil. La precarietat en els habitatges i en la salubritat dels nous barris que ocupen i envaeixen les lleres dels rius i rieres del Vallès amb conseqüències nefastes en algun moment .
També desfilen per la novel·la personatges que han estat referents en alguns aspectes del País en Samaranch, Carulla, Carlos Sentís, l'actor Alberto Closas, Valls Taberner i el mateix pare de l’autora..
En fi, una novel·la que es llegeix bé, ben estructurada i ben narrada i que té un final impactant.
Un perfecto caballero
Pilar Eyre
Novela Contemporánea
Ed Planeta
Barcelona, 2018
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Frederic Llopart
- Literatura
- Llibres
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès