-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 19-11-2020 20:08
Coberta de "El ángel de Múnich" de Fabiano Massini. Eix
Un fet criminal ens porta al Munich de l’any 1931 quan els nazis estan a punt de conquerir el poder, la mort d’una neboda de Hitler. Geli Raubal, en circumstàncies sospitoses genera una investigació criminal
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Interessant novel·la en que un cop més la barreja ben ponderada entre la història i la ficció dona bons resultats. Un fet criminal ens porta al Munich de l’any 1931 quan els nazis estan a punt de conquerir el poder, la mort d’una neboda de Hitler. Geli Raubal, en circumstàncies sospitoses genera una investigació criminal. Inicialment sembla que és un suïcidi però el protagonista el comissari Siegfried Sauer no ho veu clar. Hi ha algunes qüestions que no acaben de quadrar en un suïcidi i l’escena de la mort tampoc està massa clara.
El Comissari Sauer comença la investigació en mig d’estranyes pressions dels seus superiors, però rep el requeriment del mateix Hitler perquè arribi fis el fons del cas.
Així ho farà encara que donada la situació política això li comporti entrebancs i fins i tot perill per la seva vida.
Fabiano Massimi (Mòdena, 1977) Continua vivint a la ciutat en la qual va néixer i allí treballa com a bibliotecari a la Biblioteca Antonio Delfini. Es va llicenciar en Filosofia per la Universitat de Bolonya. Després d'un període d'estudi en la Universitat de Mánchester, va obtenir un màster en tècniques narratives per l'Escola Holden de Torí, on també va ser bibliotecari. Ha estat col·laborador de diferents periòdics com La Stampa i L’Unità. Des de 2003 és consultor per a algunes de les principals editorials italianes, sobretot Einaudi, on exerceix d'editor i traductor de narrativa anglesa i d'assaig. L'autor ha col·laborat amb diverses editorials exercint el paper de lector, editor d'antologies, traductor de l'anglès i editor de ficció i no ficció.
El 2017 va guanyar el Premi Tedeschi a la millor novel·la inèdita policíaca amb El Club Montecristo. L'àngel de Munic, la traducció del qual està en marxa en nou països, ha estat aclamat per la crítica i s'ha convertit en un èxit entre els lectors.
Explica l’autor que va per casualitat que va trobar aquest fet, la mort de la neboda d’Hitler, que després l’ha portat a escriure la novel·la. Va ser a través d’una altra novel·la que tractava de la conferència de Pau de Munich de l’any 38 en que uns dels personatges parla sobre la mort de la neboda de Hitler, fet que no es va esclarir del tot. A Massini li va generar tot un seguit de sospites, des d’un crim passional fins a una mort executada per algú molt proper a la noia, en fi especulacions que ara segueixen amb aquesta novel·la.
Setembre de l‘any 1931, la policia rep una trucada explicant que havien trobat una noia morta amb totes les característiques d’un suïcidi. El comissari Siegfried Sauer i el comissari adjunt Mutti Forster, policies i amics amb personalitats dispars, que al llarg de la narració viurem i veurem elements que ens sorprendran, són els encarregats per la direcció de la policia del cas, però clar, el cas es complicarà perquè la cúpula del partit Nacional socialista també vol fer la seva investigació ja que la mort de la noia a la casa on resideix Adolf Hitler pot ser usada per la premsa per enderrocar al líder que té unes immillorables perspectives de guanyar les properes eleccions i fent-se càrrec del poder a Alemanya.
Els policies arriben a la casa a on han trobat la noia morta, tot apunta a un suïcidi. Però l’escenari és massa perfecte, massa impostat per fer-lo creïble i a mesura que avança la investigació va trobant elements que fan descartar el suïcidi i giren la investigació com si fos un assassinat.
Investigar no serà fàcil. Tot un entramat d’interessos i la irrupció en la investigació dels principals jerarques del nazisme que tenen també els seus interessos en conèixer l’entrellat de la investigació per veure si en poden obtenir algun rèdit per posicionar-se políticament o per poder superar a algun altre jerarca en l’escalafó de proximitat a Adolf Hitler.
No serà una investigació fàcil, oficialment el cas està tancat, no interessa que hi hagi massa publicitat, però internament tothom té interès per saber qui ha estat l’assassí de l’Angela Raubal.
Durant la investigació s’adonen que a la noia li han tret una cadena d’or que portava al coll amb una esvàstica com si hagués estat un petit trofeu de l’assassí. Els testimonis comencen a contradir-se i els policies tenen clar que l’escenari s’ha preparat expressament per fer veure que sembli un suïcidi.
A mesura que avancen en les investigacions es van trobant altres sospitosos suïcidis i tots amb una nota signada amb un misteriosa H. Evidentment això fa encara elevar el grau de misteri a l’entorn de la investigació.
La novel·la barreja els elements necessaris de ficció per anar bastint la narració amb fets reals i amb personatges que van tenir el seu paper en el nazisme i amb els fets anteriors a la presa del poder de Hitler. Les accions punitives de les forces de xoc nazis ja han començat i també hi ha una incipient resistència que actua i que en el final del relat té una importància cabdal.
La novel·la té la credibilitat en la seva trama, una investigació d’uns fets, una descripció dels protagonistes, uns escenaris ben definits i una teranyina molt ben ordida i suportada per fets reals que l’autor sap combinar perfectament amb una ficció prou interessant per acabar donant un producte rodó i molt ben lligat.
També la novel·la explica com després dels fets es va imposar una mena de llei del silenci, només trencada per les informacions d’alguns periodistes que després van ser represaliats per haver donat la informació.
La connivència entre els alts càrrecs de la policia i els dirigents dels nazis és alta fins i tot en algun moment sembla que la direcció de les investigacions hagi de passar a mans del partit obviant els professionals policials que volen actuar amb la necessària imparcialitat i objectivitat.
Novel·la molt interessant, entreté i enganxa des del primer moment.
El ángel de Múnich
Fabiano Massini
Narrativa internacional
Editorial Alfaguara
Barcelona juliol del 2020
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!