-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 09-04-2021 19:06
Coberta de 'Independencia (Terra Alta II)' de Javier Cercas. Eix
Trobem de nou al mosso Melchor Marín que intenta superar les conseqüències de l‘anterior cas, la mort d’un empresari important de la Terra Alta
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Javier Cercas va guanyar el premi Planeta amb la novel·la Terra Alta, en ella apareixia un nou personatge de ficció fruit de la gran imaginació de l’autor, Melchor Marín, un mosso d’Esquadra, heroi per la seva actuació en els atemptats del 2017 a Cambrils i que per raons de seguretat va ser enviat a la comissaria de la Terra Alta. Allà trobarà un nou ambient, serà peça clau en el descobriment de l’autor de l’assassinat d’un dels empresaris més importants del territori. L’agent Marín és un mosso peculiar, un passat tèrbol amb alguns errors de joventut, turmentat per la mort de la seva mare en mig del procés que viu el país se sent incòmode amb algunes actituds, llegeix novel·les franceses, s’enamora d’una bibliotecària, te una filla i uns amics també tant peculiars com ell, com l’advocat Vivales.
Ara torna i protagonitza una nova aventura, una investigació apassionant a l’entorn del xantatge polítics en mig d’una Barcelona situada a l’any 25 on el ecos del procés i les seves conseqüències ja pràcticament han desaparegut.
Javier Cercas és ja un veterà escriptor i està considerat com un dels valors segurs de la novel·lística en llengua castellana actual. Nascut a Extremadura va créixer a Girona a on els seus pares van arribar per treballar-hi. És professor de literatura espanyola de la Universitat de la mateixa Girona, va estar com a lector a la Universitat d’Illinolis i col·labora habitualment a la premsa escrita, bàsicament al diari El País.
Cercas va obtenir el reconeixement més notori amb la novel·la Soldados de Salamina on recrea un episodi de la guerra civil espanyola al voltant de la figura de Rafael Sánchez Mazas, un dels fundadors de la Falange. Aquest llibre va obtenir molts premis literaris, entre ells el Premi Llibreter, el Salambó i el Ciutat de Barcelona i va esdevenir també una interessant pel·lícula dirigida per David Trueba.
Abans de Soldados de Salamina havia publicat, El móvil (1987), La obra literaria de Gonzalo Suárez (1994), El inquilino (1989), El vientre de la ballena (1997), Una buena temporada (1998), Relatos reales (2000). Posteriorment va publicar La velocidad de la luz, 2005 ambientada en la seva experiència docent als EEUU i Anatomía de un instante, (2009) llibre sobre el cop d’estat de Tejero i els personatges que el van protagonitzar. És una mena de crònica novel·lada i assaig sobre els comportaments humans davant l’adversitat i en moments d’especial significat.
A la nova obra El Impostor, Cercas fa un radiografia completa, un dissecció a fons i sense cap mena de mirament d’Enric Marco, la persona que es feia passar per un antic represaliat pel nazisme i es va inventar la seva retenció en un camp de concentració, va arribar a presidir l’Amical de Mathaussen fins que el 2005 es va descobrir la falsedat de la seva història.
Al llibre El monarca de las sombras es narra la vida i la mort de l’alferes provisional Manuel Mena que era l’oncle-avi de l’autor. Va seguir amb Terra Alta en que torna a una novel·la amb personatges ficticis però arrelats a la realitat que els envolta. I ara segueix amb Independència segona volum d’una tetralogia com a protagonista Melchor Marín el mosso d’esquadra que va tenir una actuació destacada durant els atemptats de l’agost del 2017.
A Independència trobem de nou al mosso Melchor Marín que intenta superar les conseqüències de l‘anterior cas, la mort d’un empresari important de la Terra Alta. El fet ha deixat ferides profundes en l’agent però intenta supera-ho. És en aquesta situació que el seu antic cap a la comissaria de la Terra Alta el reclama per treballar en un cas difícil i en el que cal una certa rapidesa en la resolució i també molta discreció.
Ni més ni menys un cas de xantatge per un vídeo de contingut sexual de l’alcaldessa de Barcelona. L‘alcaldessa està essent extorsionada per un desconeguts que plantegen primer una demanda econòmica que ella va pagar sense obtenir el vídeo i els xantatgistes hi tornen altre vegada demanat més diners i la seva dimissió del càrrec.
Un cas que aparentment es tracta d’un enriquiment cobrant una quantitat prou important però que en el moment que reclama la dimissió de l’alcaldessa agafa un tint polític que fan pensar que hi ha raons profundes que no surten a la llum tant fàcilment.
Marín, investigarà i ràpidament coneix els personatges que envolten a l’alcaldessa, tots ells amb una posició econòmica solvent, famílies riques de tota la vida i també influents en el món de la política. Han escalat a la societat sense gaires escrúpols i es creuen amb el dret d’obtenir de qualsevol manera possible allò que desitgen.
Marín entra de ple en la investigació i es reuneix amb els implicats en el vídeo amb que s’extorsiona a l’alcaldessa, resulten ser personatges que ara estan a la vida de la primera regidora i que tenen una certa influència en el món empresarials i de les “famílies de Catalunya”, directius antics estudiants d’Esade, que han acumulat diners i poder, influència i capacitat de relacions i d’obtenir informació. L’alcaldessa i els tres implicats, el seu ex marit, el seu tinent d'alcalde Vidal i el regidor Llorente carregats d’arrogància i de ganes de mantenir-se en el seu estatus. L’alcaldessa també és el retrat dels polítics que fan més teatre que política, sempre diuen el que els interlocutors volen escoltar i canviar el seu discurs en funció de les necessitats.
Cercas en la novel·la passa revista a temes d’actualitat, el procés que ja queda llunys, l’acció és el 2025, la pandèmia, el cas de les targetes opaques i els seus implicats, la política i els aspectes més baixos de la mateixa, la corrupció, l’actuació gairebé impune de les elits polítiques i econòmiques del país.
Una novel·la carregada d’acció, l’agent Marín amb la col·laboració d’altres mossos van desentrellant part de l’enigma de l’extorsió a l’alcaldessa.
La narració va fluint entre les reflexions de Marín, a la seva tornada a Barcelona, els sopars amb el Vivales i els seus amics. La cura de la seva filla Cossette, les reunions amb la Rosa Adell, la dona de l’assassí de la Terra Alta, els seus estudis de bibliotecari com a pas cap un nou futur...
Una barreja impressionant que es llegeix amb voracitat, gairebé compulsivament si t’ha enganxat des del primer moment i el cert és que costa no enganxar-se a la narració. Marín tanca també aquí la recerca del que va passar amb la seva mare fet que porta a un final inquietant d’Independència.
Una bona segona part de les aventures del mosso Marín, potser una mica més escèptic que en l’anterior però també amb la fortalesa de qui creu en la justícia i té una obsessió en el castigar els mal tractadors.
Bona lectura, esperem el tercer lliurament sembla que ja compromès.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!