-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 29-05-2021 13:18
Coberta d' "Uns quants dies de gener" de Jordi Sierra i Fabra. Eix
Miquel Mascarell, un personatge entranyable que viu una segona joventut després d’haver patit de manera personal els estralls de la guerra i la postguerra però que malda encara per seguir fent justícia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquesta és la dotzena història que protagonitza l’inspector de policia Miquel Mascarell. En realitat, ex inspector, ja que va ser policia durant la república i va ser represaliat a l’arribada dels franquistes a Barcelona, condemnat a mort i enviat a la construcció del Valle de los Caidos on va sortir un quants anys més tard. Ara viu a la Barcelona dels anys 50, encara entre la foscor de la repressió, el racionament i també una Barcelona per ell carregada d’esperança després de trobar a la Patro, la noia que va salvar en el seu darrer dia de policia a la Barcelona del 39 amb qui s’ha casat, i tenen una filla petita. Mascarell és un cul inquiet, porta a la sang la investigació i per això ha acceptat la proposta que li va fer en David Fortuny, un antic policia que havia treballat a les seves ordres. Fortuny li té admiració tot i que diametralment oposat a Mascarell ja que va combatre amb els nacionals. Ara com a mutilat de guerra, Fortuny, (mutilació relativa) ha aconseguit una de les primeres llicències de detectiu privat i necessita a Mascarell per resoldre els casos, amb l’instint de l’ex inspector republicà tot sembla més fàcil.
El llibre porta com element referencial “dos assassinats, nazis i la xarxa Odessa”. Això ja ens porta a pensar que el nou cas de Mascarell ens portarà a la presència dels ex alts jerarques nazis a Barcelona i com l’organització Odessa va començar a funcionar.
Jordi Sierra i Fabra és una del autors més prolífics i reconeguts de la literatura catalana actual. S’explica que és un autor que va començar a escriure a la seva infantesa i amb poc més de dotze anys ja havia escrit la seva primera novel·la llarga. Aquesta precocitat va lligada a una gran capacitat de treball que l'ha portat a que fins ara hagi escrit més de 400 llibres i hagi estat traduït a nombroses llengües, es calcula que ha venut més de deu milions de llibres, xifra realment important i que el situa entre els autors més llegits de la literatura contemporània.
Sierra i Fabra té una llarga trajectòria en literatura infantil i juvenil. Ha obtingut la majoria del premis que es concedeixen de literatura Columna Jove, Vaixell de Vapor, Gran Angular, Ateneo de Sevilla, el Nèstor Lujan de narrativa històrica i el Premio Nacional de literatura Juvenil a l’any 2007. Ha estat així mateix un estudiós de la música poc i rock, ha fet de comentarista i ha treballat per impulsar diverses revistes d’aquets gènere com Popular 1 i Super Pop.
L’acció es desenvolupa en la Barcelona de l’any 1952, sembla que la ciutat mica en mica va reprenen la seva activitat encara però amb una forta repressió. L’ex comissari Miquel Mascarell segueix a un home de qui vol constatar la seva identitat. Han rebut l’encàrrec d’un home ja gran i que sembla molt malat perquè esbrinin l’autèntica personalitat ja que ara segons ell està usurpant una identitat que no és la seva. L’home creu que és el mateix personatge que va matar a la seva dona i els seu fill.
Mascarell no té massa dificultat per seguir-lo però en el seguiment es troba en una situació inesperada. L’home a qui segueix en un bar mata a un jove, Mascarell ho veu i constata que en el mort hi ha tatuat un número, fet que li fa pensar que es tracta d’algú alliberat d’un camp de concentració nazi.
Estar en el lloc de l’assassinat el porta de nou a la Jefatura de Via Laietana on el comissari Olives el torna advertir de que ja són dues vegades que l’han trobat en un indret on s’ha produït una mort, fent referència a un altre episodi d’un any enrere.
Mascarell sense seguir la recomanació del policia i el que la prudència aconsellaria decideix seguir la pista i seguir amb el cas tot i les reticències del seu company Fortuny que te por de veure’s involucrat en una trama massa complicada i que pugui costar-li el seu carnet de detectiu privat.
La tossuderia de Mascarell ja és coneguda, no deixa de donar tombs al cas i després de parlar altre vegada amb la persona que els hi ha encarregat el seguiment hi troben nous elements que fan que tot plegat es compliqui i molt.
L’home al que segueix, sembla que va tenir una destacada participació a la División Azul i per tant potser que tingui ara alguns contactes amb els jerarques nazis que s’amaguen a l’Espanya del franquisme.
Mascarell no va desencaminat, el seguiment, les investigacions, les intuïcions el porten a trobar i descobrir l’anomenada ruta dels monestirs en que antic dirigents nazis buscats pels aliats troben refugi en monestirs fins que trobaven la manera de sortir d’Europa i arribar a alguns països de l’Amèrica llatina que van esdevenir autèntics refugis de nazis.
En mig de la seva investigació però Mascarell encara es troba amb altres inconvenients, la presència ja suposada per ell dels serveis secrets israelians, el Mossat, i també un dels personatges més actius en la xarxa de portar nazis a fora d’Europa en Otto Skorzey un personatge fosc i tèrbol que va tenir màniga ample durant el franquisme a Espanya. Amb la connivència o la tolerància de les autoritats franquistes del moment va actuar a Espanya amb absoluta impunitat, va formar part de la Trama Odessa, aquesta xarxa de refugi de nazis buscats pels tribunals europeus.
En mig de Barcelona que encara té el record de la visita de la sisena Flota dels EEUU i la preparació del Congrés Eucarístic, Mascarell es troba en mig d’una autèntica batalla entre els serveis secrets israelians i el fugitius nazis i tot per l’encàrrec d’un moribund que vol justícia per la seva família assassinada de manera cruel i sense cap mena de justificació.
La Paloma, el Saló Rosa.. altres indrets de la Barcelona en plena recuperació després de la guerra són els espais que l’autor posa a la trama per mostrar la Barcelona del moment. Com sempre la novel·la està, excel·lentment documentada i ambientada.
Miquel Mascarell un personatge entranyable que viu una segona joventut després d’haver patit de manera personal els estralls de la guerra i la postguerra però que malda encara per seguir fent justícia.
Els seguidors del comissari Mascarell esperen amb delit el pròxim cas, segur.
Uns quants dies de gener
Jordi Sierra i Fabra
Sèrie Inspector Mascarell,12
Rosa dels Vents
Barcelona abril 2021
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!