Literatura

España ensangrentada. ¿Paz o guerra?

Coberta d'

Coberta d' "España ensangrentada. ¿Paz o guerra?" d'Antoine de Saint Exupéry. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’escriptor francès és conegut sobretot per la seva obra El Petit Príncep que ha estat un dels llibres traduït a mes idiomes i més edicions porta publicades. Però, a més, Saint Exupéry és autor també de diverses novel·les molt vinculades a la seva experiència com a pilot.

No obstant en aquets volum trobem a un Saint Exupéry com cronista de la guerra civil espanyola. Va ser enviat com  corresponsal de guerra i en tres períodes va escriure sobre la conflagració civil que hi havia a Espanya.

El llibre conté tot un seguit de reportatges en que l’autor francès fa descripcions molt precises del que viu i veu però alhora es fa moltes preguntes que giren al voltant de la condició humana, la maldat i el poc sentit que té al destrucció en una guerra en que s’enfronten persones que potser fins el dia abans eren companys o amics.

Saint Exupéry ho explica amb molta contundència quan escriu “Una guerra civil, no és una guerra, és una malaltia ”.

Saint Exupéry intenta esbrinar les raons profundes que han portat a aquesta malaltia que assetjà a Espanya.

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger Conde de Saint-Exupéry més conegut com a Antoine de Saint-Exupéry, va ser un aviador francès i un escriptor caracteritzat per una prosa retòrica, carregada de lirisme i aventura, mundialment conegut per la popular obra El Petit Príncep i per una obra en la qual les seves experiències com a pilot van ser la seva font d'inspiració.

Va néixer a la ciutat de Lió en una família aristocràtica, i des de la pèrdua del seu pare quan tan sols tenia 4 anys, va mantenir un fort vincle amb la seva mare, qui li va transmetre la seva sensibilitat i amor a la cultura.

El 1920 compleix el servei militar en la Força Aèria, gràcies al que va aprendre l'ofici de pilot, i a partir de llavors l'aviació es converteix en la gran passió de la seva vida.

Durant aquests anys, a més d'interessar-se per la mecànica i l'aviació, freqüentava mitjans literaris que li van portar a publicar una narració breu, L'aviador, en la prestigiosa revista literària Le Navire d'Argent. Al poc temps va passar a formar part de la plantilla de pilots que transportaven el correu entre localitats franceses i espanyoles com Tolosa, Barcelona o Màlaga fins a les antigues colònies franceses allà és on escriu la que seria la seva primera novel·la, Correu del sud .

Després de la seva estada a Àfrica es trasllada a Sud-amèrica, on es va ocupar de la xarxa de correu postal d'Amèrica Llatina allí on dóna forma a la seva segona novel·la, Vol nocturn, la qual va ser guardonada amb el Premi Femina.

Tota la seva experiència acumulada al llarg d'aquests anys i plasmada en articles periodístics acabaria convertint-se en l'obra autobiogràfica Terra d'homes .

A la segona Guerra Mundial, combat com a pilot de reconeixement i, després de la caiguda de França, s'instal·la a Nova York escriu Pilot de guerra, fruit de les seves experiències durant la contesa, i El Petit Príncep, que s'ha convertit en un dels fenòmens literaris més importants d'aquest segle, amb vendes que superen els 140 milions d'exemplars a tot el món.

Es reincorpora al servei actiu en el nord d'Àfrica, on escriu una obra de reflexions filosòfiques i polítiques titulada Ciutadella, que seria publicada pòstumament (1948), perquè el 31 de juliol de 1944, Antoine de Saint-Exupéry enlaira d'un camp d'aviació de Còrsega per a complir una missió de la qual no tornaria mai, després d'haver desaparegut el seu avió al Mediterrani.

El llibre aplega un seguit d’articles que Saint Exupéry va escriure en els seves diverses estades a Espanya durant el conflicte bèl·lic. Just començada la guerra el diari L’Intransigeant l’envia com a corresponsal de guerra i així del 12 a 19 d’agost del mateix 1936 es desplaça en avió fins Barcelona per descriure les imatges de la ciutat en plena batalla i també es desplaça fins el front que hi havia a Lleida on retorna commogut i impressionat per les imatges brutals del combats i escriu un seguit de reportatges.

El juny de l’any 1937 torna a Espanya i aquest cop es desplaça fins a Madrid com enviat especial del diari Paris-Soir. Saint Exupéry està al front de Carabanchel on segueix els combats, aquesta experiència el portarà més endavant a escriure un passatge del llibre Terra d’Homes, que porta per títol “El despertar del sergent espanyol”. Escriu cròniques realment realistes abundant en els testimonis humans dels combatents.

La tercera part del llibre ¿Paz o Guerra?, són articles demanats també pel diari Paris-Soir i publicats els primers dies d’octubre de l’any 1938. Aquets articles que són fruit de les seves experiències a Espanya, no esta escrites damunt del territori però sí de les impressions recollides de la seva presència en els mateixos escenaris de la guerra.

En el llibre Saint Exupéry vol destacar els valors humans encara que siguin en mig d’un conflicte precisament entre persones, conflicte que fa aflorar en les persones el bo i millor que tenen amb escenes carregades d’èpica i solidaritat, però també les baixes passions i el pitjor que podem portar els humans amb algunes escenes carregades de crueltat i de realisme dels combats i la repressió.

L’autor sempre exalta el valors de les persones, a la seva obra sempre busca aquest part més sensible dels seus protagonistes i de les seves actuacions.

Les reflexions que Saint Exupéry són profundament humanes i la bellesa d’alguns del passatges més enllà d’on es produeixen fa que el llibre sigui un document d’extraordinari valor testimonial.    

España ensangrentada. ¿Paz o guerra?
Antoine de Saint Exupéry
Editorial Verbum/Ensayo
Madrid, 2020

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local