Platges

Les platges no son només un lloc on posar la tovallola per a prendre el sol

Platja de Cunit. Eix

Platja de Cunit. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa uns anys es va decidir re-naturalitzar un tram de platja a Cunit, concretament un tram d’uns 500 metres entre la Carrerada de Santa Coloma i el límit amb el terme municipal de Cubelles. L’objectiu inicial era retenir  la sorra mitjançant el procés natural que fan les arrels de la vegetació dunar. Un procés que s’ha demostrat molt efectiu davant dels temporals.

Arrel d’aquesta iniciativa, es va observar com el Corriol Camanegre (espècie d’au protegida) triava aquests metres de platja per a fer les seves postes cada primavera. Comença llavors, mitjançant convenis amb entitats ecologistes, un moviment per a protegir i ajudar a que aquestes postes tinguin èxit.
Assessorats  pel tècnics del GEPEC-Edc, amb qui tenim un conveni actualment, anem prenent decisions que ens permetin compatibilitzar l’ús lúdic de la platja amb la protecció del seu ecosistema.  Dues de les decisions d’enguany van ser  la de netejar manualment  la totalitat dels  500 metres (no només la protegida per les balles) i la d’airejar només la sorra dels primers 15 metres a tocar de l’aigua (que és on normalment els banyistes posem la tovallola).

L’objectiu d’aquestes decisions eren i son minimitzar la presència de maquinaria pesada a la sorra durant l’època de nidificació.

Amb l’arribada dels dies càlids va arribar també la pressió dels veïns!  Una pressió ciutadana mitjançant trucades, instàncies, e-mails, visites presencials, increpació verbal al personal de manteniment de les platges i als tècnics municipals... Una pressió que amb frases com “Jo pago impostos i l’ocell no” o “Vaig a buscar els nius per destrossar els ous del maleit ocell”, evidencia que hi ha molta feina a fer. Una part important de la població té tant interioritzat que el normal és que la platja sigui un “parc urbà de sorra fina”, que es refereixen a la vegetació com a “brutícia” i deixadesa.

Finalment, després de valorar-ho tot amb els tècnics del GEPEC, la setmana passada vam haver de fer una passa enrere i tornar a fer el manteniment mecànic dels últims 30 anys (respectant, això si, les zones dunars ballades).

La intenció del Ministeri de transició Ecològica és la de re-naturalitzar totes les platges. Com a Biòleg que soc, aplaudeixo aquesta intenció! En pocs anys la vegetació dunar anirà guanyant espai al nostre litoral, un espai que mai hauria d’haver perdut. La manera de gestionar les platges canviarà, però cal molta pedagogia per fer entendre a molts ciutadans que el que ells han vist les últimes dècades no és la manera correcta d’actuar.

Les platges no son només un lloc on posar la tovallola per a prendre el sol, hi ha tot un ecosistema i cal treballar la formula que ens permeti gaudir-les sense fer-lo malbé. I per a que tothom ho entengui, és molt important que el Ministeri  tingui en compte la feina pedagògica que ha d’acompanyar aquest procés de re-naturalització.

José Manuel Cabada, regidor de Medi Ambient, Habitatge i Platges

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local