-
Negre sobre blanc, notes de lectura
-
Frederic Llopart
- Vilanova i la Geltrú
- 12-11-2021 18:55
Coberta de 'La casa del nazi' de Xabier Quiroga. Eix
La novel·la posa de manifest la història d’una investigació sobre la presència dels nazis a Galícia
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Galícia era un del punts per on a través de l’anomenada Ruta de les Rates van fugir alguns dels dirigents nazis protegits i salvaguardats per les autoritats espanyoles del moment. La novel·la és una incursió en la Galícia profunda per desenvolupar la investigació. Des de la història dels personatges situats en la història d’aquells moments fins els moviments dels polítics actuals i també de la necessitat d’alguns dirigents politics de presentar un passats sense màcula i el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials en aquesta pretensió.
Barreja de molts elements però en el fons un relat de com els fets històrics poden ressorgir amb força anys més tard.
Xabier Quiroga va néixer l'any 1961 en Escairón (Lugo) i es va llicenciar en Filologia Galaico-Portuguesa i Filologia Hispànica per la Universitat de Santiago de Compostel·la. Actualment és professor de Llengua i Literatura Gallega.
Es va donar a conèixer en el terreny novel·lístic gallec amb la sorprenent “Atuado na braña” en 2002, novel·la extensa que a més de conquistar la fidelitat d'un lector àvid d'històries, va rebre la calor de la crítica, rebent el Premi Losada Diéguez (també atorgat a Domingo Villar, per “La platja dels ofegats”). En 2004 va reaparèixer amb la novel·la “Era per setembre”, novel·la de format més breu i qualificada per la crítica com «una joia, breu i intensa». La seva novel·la “El Cap del Món” va rebre en 2009 el Premi de la Crítica. Amb “Sabatilles trencades”, la seva següent novel·la, va tornar a rebre el Premi de la Crítica en 2015.
“La casa del nazi” està tenint un gran acolliment per part dels lectors, a més de ser enaltida per la crítica, ser finalista del Premi Gal·la do Lliuro Galego i guanyar el Premi Arquebisbe de Sant Clement a la millor novel·la. Xabier Quiroga és un dels autors més representatius i llegits de la poderosa narrativa gallega actual.
En la seva original obra sobresurt l'intent d'interpretar la realitat del seu país i de les seves gents a partir de la història més recent, així com una cerca de l'essencial de l'ésser humà.
La novel·la s’inicia quan el Fiscal Superior de Galícia rep una trucada del seu editor que li explica que li ha enviat un sobre amb unes noticies de la mort de diverses persones que semblen no tenir relació entre ells i a més conté un relat novel·lat en la que un conegut polític, Manuel Varela, amb futur important i amb ambicions clares rep un seguit de documents sobre l’estada dels nazis a Galícia i se l’assenyala com a clau de volta per escatir la veritat en aquesta notificació, se’l vincula d’alguna manera o altra amb el passat nazi a Galícia.
Sorprès i desconcertat intenta esbrinar aquesta possible connexió ja que està en un moment en que potser donarà un salt important amb un protagonisme de primera línia i se’l observarà amb lupa i s’esbrinarà el seu passat per trobar-hi alguna mort a l’armari i desprestigiar-lo si el que es diu és cert aquest passat vinculant-lo amb el passat obscur del nazisme a Galícia segur que el podria perjudicar.
Per saber qui ha al darrera de la nota que ha rebut contacte amb Pepe conegut com Reina o Reiniña, un taxista que a estones lliures sembla que practica la investigació. Personatge peculiar que inicia la investigació a través de la Galícia profunda amb els seus frondosos paisatges i també amb la seva història més desconeguda, la trama de complicitats que van portar a molts dirigent del nazisme a fer estada temporal a Galícia tot esperant la seva fugida a Sudamerica i les complicitats que van generar entre alguns gallecs vinculats al franquisme i també d’una part de l’església i les conseqüències d’algunes d’aquestes històries en l’actualitat.
Pepe, Reiniña comença la investigació i va trobant algunes dades prou interessants però també descobreix que Víctor l’estudiant que va iniciar bona part dels treballs de documentació sobre els fets ha desaparegut, al final descobreixen que va morir aparentment en un accident de moto prou sospitós malgrat el seu cos no s’hagi trobat mai. Aquest fet ja aixeca sospites i ajudat per una noia, la Lelia, lectora i empedreïda que li va fent tasques de lectura, documentació i elaboració d‘estratègia i línies d’investigació i de Barraràs un personatge especialista en les noves tecnologies.
A mesura que avança la investigació en molts indrets on la presència dels alemanys després de la guerra va ser evident, des de antenes de comunicació o les mines de wolframi fins al monestir de Samos on sembla que hi havia una connexió notable amb un Abad vinculat al feixisme, Pepe va descobrint moltes coses del passat, de la història i també van creixent els dubtes sobre el paper dels personatges que van sorgint en cada nova troballa. Aquest descobriments també comporten perills i en més d’una ocasió l’improvisat detectiu i els seus col·laboradors són posat en circumstàncies més que perilloses, al límit en alguna ocasió.
La trama es va teixint com una complexa teranyina, entre els records del passat i la influència que aquest passat té en el present.
L’autor barreja de manera esplèndida la realitat històrica i la ficció superposada en aquets fets reals. Els capítols es van intercalant, el passat i el present van trobant-se fins al final de la novel·la que té una resolució interessant i potser de possible intuïció a mitja lectura i el final real de la narració amb la decisió del fiscal que ha rebut el relat.
Estil directe, bona narrativa, una trama ben estructurada malgrat la complexitat que la narració agafa en alguns moments i un ritme prou adequat fa que a lectura sigui agradable i fàcil.
Un exemple de quan es furga en el passat poden derivar conseqüències en el present.
La casa del nazi
Xabier Quiroga
Col. Plan B
Ediciones B
Barcelona maig 2021
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!