Vilanova aprova el nou Pla de Local de Joventut per als propers cinc anys. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
15-11-2022 20:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat per unanimitat aquest dilluns el Pla Local de Joventut, que marcarà les polítiques municipals dirigides a la població jove per als propers cinc anys. El regidor d'Infància i Joventut, Adrià Guevara, ha destacat que es tracta d'un pla “compartit i de ciutat”, elaborat amb treball transversal de la pròpia gent jove, professionals diversos, entitats i associacions, i partits polítics.
El Pla Local de Joventut 2023-2027 recull un total de 82 accions estructurades en tres eixos que contenen àmbits com la generació d'oportunitats en l'educació, la formació i l'emancipació; l'atenció a la salut, la cohesió social, la igualtat i la sostenibilitat; i la participació, l'oci i el lleure. El fet que la redacció del pla s'hagi allargat de temps, ha permès incloure-hi també les noves necessitats sorgides de la pandèmia, per exemple en l'atenció a la salut mental.
Per elaborar el pla s'han tingut en compte principis i valors que provenen del marc específic de la Llei 33/2010, d'1 d'octubre, de polítiques de joventut, que regula el Pla Nacional de Joventut de Catalunya 2010-2020, i també la connexió amb els Objectius De desenvolupament Sostenible. També s'ha realitzat un treball de camp per conèixer la realitat juvenil i de les polítiques de joventut, en el qual han participat més de 40 professionals i més de 260 joves amb edats diverses entre els 12 i 29 anys.
Es renova Núria Plana com a Defensora
La sessió plenària de novembre també ha aprovat la renovació de Núria Plana com a Defensora de la Ciutadania de Vilanova i la Geltrú, un càrrec que es prorroga fins que es disposi del nou reglament d'aquesta institució. Segons ha exposat el regidor de Participació, Jordi Medina, s'hi començarà a treballar un cop es compti amb l'esborrany de la nova llei del Parlament sobre el Síndic de Greuges de Catalunya.
D'altra banda, en el Ple de novembre també s'han aprovat definitivament, d'una banda, la cessió d'un terreny al Parc Sanitari Sant Joan de Déu per crear un servei d'atenció a la salut mental, i de l'altra, el reglament de la Taula Local del Primer Sector de Vilanova i la Geltrú. També s'ha aprovat la constitució d'una comissió per elaborar un informe sobre l'estat real de l'Organisme Autònom Municipal AISSA, tant des d'un punt de vista econòmic, com organitzatiu.
El Ple, a més a més, s'ha adherit a la declaració de la Diputació de Barcelona pel dret a ingressos per a una vida digna als nostres pobles i ciutats, i ha aprovat el manifest institucional del 25N, que reafirma el compromís de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en la lluita per l'eliminació de la violència vers les dones.
Moció per una escola inclusiva, entre d'altres
Diverses mocions han obtingut suport unànime del Consistori. És el cas de la proposta per garantir l'educació inclusiva als centres de Vilanova i la Geltrú, exposada en nom de la comunitat educativa per Jaume Miret, membre de l'AFA de l'escola Sant Jordi. El text recorda que fa 39 anys es va establir el Garraf com a comarca pilot en educació inclusiva, però alhora posa de manifest que la mancança de recursos públics actualment incrementa la vulnerabilitat de les persones amb necessitats especials.
Mentre se celebrava el Ple, una àmplia representació de la comunitat educativa s'ha manifestat a la plaça de la Vila per reclamar més inversió en l'escola inclusiva. El regidor de la CUP Guillem Bau ha animat a mantenir les reivindicacions i ha afirmat que “mentre els recursos de la Generalitat no arribin, és imprescindible que es destinin des de l'Ajuntament”.
Per part de Som VNG, Ester Franco ha destacat que “es tracta d'un tema pressupostari, no podem tenir una llei però no dotar-la de pressupost”. En la mateixa línia, la portaveu de C's, Erika Quintero, ha criticat que “la falta d'inversió és palpable en alguns centres”, mentre que Julio Ruiz, del PSC, ha destacat que “es tracta de dedicar més inversió per suprimir barreres arquitectòniques i també per disposar de més recursos humans”. En nom del govern, la regidora d'Educació, Mercè Mateo, ha posat en valor “el canvi de mirada” del Departament els darrers anys envers la comarca, però alhora ha coincidit que cal que la Generalitat faci efectives les inversions compromeses al Garraf “per una escola inclusiva real”.
També ha estat absolut el suport a la moció per “dignificar la Geltrú i resoldre problemàtiques que pateix el veïnat”, exposada per la Plataforma Recuperem La Geltrú i que proposa, entre d'altres, la creació d'una taula de treball, la convocatòria d'una Junta Local de Seguretat, reforços de neteja viària, més presència policial o la realització de sonometries.
D'altra banda, han obtingut unanimitat la moció presentada pel PSC, amb aportacions del govern municipal, per la descentralització de l'atenció ciutadana als barris, així com la proposta de C's per realitzar actuacions urgents en els espais públics del barri de La Collada-Els Sis Camins.
Tots els grups municipals excepte C's, que s'hi ha abstingut, han donat suport a al Declaració institucional per blindar les pensions a la Constitució, presentada per Andreu Romaní, en nom de la Mesa estatal pel blindatge de les pensions públiques. També ha prosperat, amb els vots favorables d'ERC, JxCat, CUP i Som VNG, la moció de suport als activistes Mohamed Said Badaoui i Amarouch Azbir, en considerar que se'ls ha vulnerat el dret a un judici amb garanties de defensa. Finalment, ha decaigut la proposta de C's per un pla de substitució dels transformadors d'electricitat a l'espai públic.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!