La llar municipal d’infants El Parquet i l’Enològica de Vilafranca compartiran energia fotovoltaica. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
03-10-2023 11:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcalde de Vilafranca FranCisco Romero va començar ahir dilluns el seu projecte d’Alcaldia de Proximitat amb una visita al barri de la Girada. Aquestes visites, que s’allargaran durant diversos dies i on l’alcalde estarà acompanyat de membres de l’equip de govern i de l’equip tècnic municipal, les anirà fent a tots els barris en les propers mesos. L’alcalde es reunirà amb les associacions de veïns, visitarà comerços i equipaments del barri i mantindrà trobades temàtiques sobre Espai públic, Seguretat i convivència i Propostes de millora amb tot el veïnat que hi estigui interessat. També tindrà contactes individualitzats amb aquells veïns i veïnes que ho hagin sol·licitat mitjançant un xat directe per WhatsApp al núm. 600 464 238 o per correu electrònic alcaldia@vilafranca.cat. També es pot sol·licitar a través del telèfon fix de l’Ajuntament 93 892 03 58. L’alcalde comentava que per a l’equip de govern és “un repte estar 4 dies en un barri. Tenim agendades diverses trobades de petit, mitjà i gran format. Estem detectant entre la ciutadania ganes de participar i fer propostes”.
Projecte rellevant
FranCisco Romero explicava que, coincidint amb l’inici de cada visita, aprofitaria per exposar un projecte rellevant que s’està duent a terme al barri. En el cas de la Girada, l’alcalde presentava el projecte de comunitat energètica que es vol impulsar arran de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de la llar municipal d’infants El Parquet aquest estiu. En total la potència instal·lada a l’equipament és de 40 Wp i les plaques produeixen un total de 61.762 kWh d’energia, de la qual un 60% serà autoconsumida per l’edifici de la llar d’infants.
L’alcalde ha comentat que aquest equipament escolar formarà part d’una comunitat energètica, la primera en l’àmbit públic, amb altres equipaments municipals amb diferents usos i amb diferents perfils de consum que estaran connectats. El primer equipament que es connectarà a aquesta comunitat energètica serà l’edifici de l’Enològica, al carrer Amàlia Soler, un equipament amb un gran consum energètic però que no disposa d’una coberta tan extensa com la de la llar El Parquet. L’Enològica aprofitarà l’excedent d’energia (un 40%) que produirà i que no utilitzarà la llar d’infants. A mesura que es vagin afegint altres equipaments a aquesta comunitat energètica aniran aprofitant els excedents que vagin produint.
L’alcalde avançava que ja s’estava treballant en una nova comunitat energètica a la Zona Esportiva, on es podria aprofitar la gran coberta de què disposa el Pavelló Firal per situar plaques fotovoltaiques que puguin abastir d’energia, a banda del propi edifici, un equipament de gran consum com el Complex Aquàtic així com altres equipaments de l’entorn.
368 tones menys de CO2 en 25 anys
Aquesta instal·lació suposarà un estalvi de 16.000 euros anuals en consums d’energia, evitarà emetre 368 tones de CO2 a l’atmosfera en 25 anys i quedarà amortitzada en un període d’uns 3 anys.
La llar d’infants Parquet s’afegeix a un seguit d’edificis municipals i equipaments on l’any passat ja es van instal·lar plaques fotovoltaiques com són Vinseum, el recinte de la Fassina i l’Alberg municipal, l’Ateneu Municipal i l’escola Pau Boada.
Ja disposen de projectes aprovats edificis com l’Enològica, el mercat de Sant Salvador, el pavelló de la Gamba o l’escola Cristòfor Mestre, on s’aniran implantant plaques per a l’autoconsum que permetran un important estalvi energètic i la reducció de les emissions de CO2. Es preveu una inversió de 265.000€ en aquests projectes, per al finançament dels quals ja s’han sol·licitat ajuts a la Diputació de Barcelona, en base a les línies del Programa Sectorial de Renovables 2030.
Millores a l’espai públic
L’alcalde FranCisco Romero explicava que, com a treball previ a la visita al barri de la Girada, els tècnics municipals han analitzat detalladament l’estat de la via pública i han fet una diagnosi on es contemplen diversos punts on cal executar millores a nivell de paviments, particularment a la rambla de la Girada i als carrers transversals. Aquestes actuacions s’aniran desenvolupant en els propers mesos. La intenció del govern municipal és també estudiar una urbanització definitiva dels aparcaments de terra de l’avinguda d’Europa, la instal·lació d’espais de lleure i un skate park a la cobertura de la via, entre d’altres.
Per finalitzar, l’alcalde ha animat el veïnat de la Girada a ser presents a les trobades temàtiques que tindran lloc aquesta setmana al local de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Girada (rambla de la Girada, 15) a les 19h:
Dimarts 3 d’octubre: Espai públic
Dimecres 4 d’octubre: Seguretat i convivència
Dijous 5 d’octubre: Propostes de millora
“Volem mantenir una escolta activa amb tothom. Estem obertes a que la gent ens expliqui directament les seves preocupacions i propostes” deia FranCisco Romero. El proper barri que visitarà l’alcalde serà el Molí d’en Rovira dels 6 al 9 de novembre propers.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!