El PSC de Vilafranca tanca un acord amb ERC per aprovar els pressupostos. Sheima Abdelmalek
Sheima Abdelmalek |
Vilafranca del Penedès
13-12-2023 17:38
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El govern de Vilafranca del Penedès, liderat en solitari pel PSC, ha signat un acord amb Esquerra per aprovar els pressupostos municipals del 2024. Aquest migdia, Francisco Romero (PSC) i Pere Sàbat (ERC) han presentat l'entesa, que marca un pas crucial cap a la consecució dels objectius comuns que, segons han explicat, s'han basat en els programes electorals amb un enfocament concret en l'equilibri pressupostari.
El diàleg entre les dues parts ha estat fonamental per arribar a un consens que, segons Romero i Sàbat, permetrà aprovar el pressupost del 2024 en una votació prevista per al proper dimarts 19 de desembre. Els líders municipals han insistit que aquest acord no només és un pas econòmic necessari, sinó també 'una demostració tangible del compromís amb l'autonomia local i la presa de decisions amb vista al futur'.
En aquesta declaració conjunta, es destaca l'atenció dedicada als tributs municipals, que es vinculen al cost de la vida (IPC), amb l'objectiu de mantenir un equilibri financer i assegurar que l'endeutament municipal es mantingui a la franja baixa. Així mateix, s'ha destacat la necessitat de considerar els canvis en els interessos i les regles de despesa que es preveuen a curt termini.
Amb aquest acord, es preveu que Vilafranca experimenti un progrés significatiu en la seva ambició de modernitzar-se i millorar la qualitat de vida dels vilafranquins mitjançant nous equipaments i serveis. La visió plurianual es ressalta, amb una clara prioritat en la rehabilitació en el marc de les inversions per al període 2023-2027.
Pel que fa a les inversions previstes per al 2024, s'ha posat en valor la millora de l'espai públic. Això inclou la renovació del carrer Sant Pere i del carrer Santa Magdalena, amb l'objectiu de transformar aquest eix en un verd-urbà. La connexió dels carrils bici a través dels carrers Germanor i Soledat també és una part integral d'aquesta visió de millora de la mobilitat.
Per atendre les necessitats específiques dels barris, s'han proposat millores en voreres i manteniment a la zona de la Barceloneta-Sant Magí, a més de renovacions a les places del Penedès i de la Verema, al parc Tivoli, i els carrers que hi donen accés. Aquestes millores abastiran aspectes com l'accessibilitat, les zones de jocs infantils i la creació de zones d'ombra per millorar l'experiència dels ciutadans.
En l'àmbit dels equipaments de ciutat, es consolida l'aposta per la rehabilitació amb projectes com la continuació de la Nau Cortina, que acollirà la segona biblioteca de Vilafranca. Així mateix, es preveu millorar destacats equipaments esportius com el pavelló d'hoquei i el camp de futbol.
La sostenibilitat ocupa un lloc destacat en aquest acord, amb iniciatives com la instal·lació de més plaques fotovoltaiques als equipaments municipals i l'ús d'enllumenat LED per estalviar energia. Pel que fa a la mobilitat, es preveu la implementació de nous aparcaments dissuasius, reforçant així l'aposta per alternatives sostenibles.
Altres punts rellevants d'aquest acord inclouen un reforç de les polítiques d'habitatge, amb una duplicació de la inversió respecte a l'any anterior. S'aposta per la creació d'espais de debat i acord, com el Pacte local de l'Ocupació de qualitat i el Pacte Social de la Lengua, per involucrar la ciutadania en la presa de decisions i assegurar una representació més àmplia de les seves necessitats.
En matèria de serveis de neteja viària, s'ha confirmat el reforçament dels serveis als voltants dels contenidors, contribuint a la millora de l'entorn urbà. També es preveu convocar la taula del comerç i ampliar les partides de dinamització comercial, demostrant un compromís amb el creixement econòmic i el suport als negocis locals.
A més, es destaquen plans per ampliar la participació ciutadana amb metodologies noves i inclusives, així com completar els estudis de l'estat actual de l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil, incloent-hi l'avaluació de l'afectació estructural.
Finalment, amb l'objectiu de garantir el seguiment i la implementació efectiva d'aquests acords, els dos grups municipals establiran una comissió de seguiment que es reunirà periòdicament. Aquesta comissió, segons Romero i Sàbat, assegurarà que les promeses esdevinguin realitats i que els beneficis arribin als ciutadans de Vilafranca.
INVERSIONS 2024
• Espai públic
- Renovació del carrer Sant Pere i del carrer Santa Magdalena.
Aquesta actuació, proposada en el Pla de Mobilitat, té l’objectiu de transformar aquest eix en un eix verd-urbà, i inclourà la renovació de la xarxa abastament d’aigua i de clavegueram i suposarà una millora integral ampliant la trama comercial del centre històric.
- Connexió dels carrils bici a través dels carrers Germanor i Soledat.
Els carrils bici ja realitzats a la zona del Molí d’en Rovira i la Girada es connectaran amb el Centre a través de la senyalització d’aquests carrers i amb la resta de barris de Vilafranca.
- Millores en voreres i manteniment a la zona de la Barceloneta-Sant Magí (c/ Pere Alegret, Manuel Barba i Roca, Sant Joan Despí, etc.).
Aquest àmbit serà objecte de millora pel que fa a accessibilitat, voreres, i elements que facilitin la mobilitat. També inclourà millores en la connexió amb el carrer Sant Sadurní d’Anoia.
- Millores a les places del Penedès i de la Verema, al parc Tívoli, i als carrers que hi donen accés.
Es plantejarà la millora d’aquests espais lliures i dels carrers que són l’accés habitual i que estan al seu entorn, com el carrer Amàlia Soler i el carrer Sant Pau. S’adequaran les zones de jocs infantils situades en aquestes places, es milloraran les zones de parcs infantils per fer-les inclusives i es tindrà en compte la ubicació de més zones d’ombra.
- Millores al barri del Molí d’en Rovira, a través de l’eix Bisbe Estalella–Melió, i a la Girada seguint la millora de la rambla i especialment a la ronda de Mar.
• Equipaments de ciutat
- Es referma l’aposta per la rehabilitació. En aquest marc, es continuarà la rehabilitació de la Nau Cortina, al carrer Comerç, per situar-hi la segona biblioteca de Vilafranca, així com també es tiraran endavant tots els estudis que assegurin la viabilitat tècnica i econòmica de la proposta de rehabilitació de l’antic Hospital, al carrer Sant Pere.
- A nivell d’equipaments esportius, s’inclou la millora al pavelló d’hoquei i del camp de futbol, instal·lacions molt utilitzades i que s’han de posar al dia.
• Sostenibilitat
- Aposta per la sostenibilitat tant en les noves urbanitzacions com en la generació d’energia instal·lant més plaques fotovoltaiques als equipaments municipals i en l’estalvi energètic ampliant la dotació d’enllumenat tipus LED.
- En l’àmbit de la mobilitat, es posaran en marxa nous aparcaments dissuasius.
• Altres pactes
- Es reforçaran les polítiques d’habitatge seguint el Pla Local d’Habitatge, doblant la inversió de l’any 2023.
Es posaran en marxa nous espais de debat i acord com el Pacte local de l’Ocupació de qualitat i el Pacte Social de la Llengua, que inclouran tant les propostes que s’han debatut i acordat al Ple com les noves que es puguin aportar en aquests espais.
- Pel que fa als serveis de neteja viària, i tal com va acordar el Ple, es reforçaran els serveis especialment als voltants de les bateries de contenidors.
- Es preveu convocar i desenvolupar la taula del comerç i ampliar les partides de dinamització comercial, així com desenvolupar les diferents fases de l’estudi de locals buits.
- Durant el 2024 es preveu avançar en metodologies per ampliar la participació barri per barri en la definició de les actuacions pressupostàries.
- Completar els estudis de l'estat actual de l'antiga Caserna de la Guàrdia Civil, incloent l'afectació estructural.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!