La Defensora de la Ciutadania insta l'Ajuntament a reduir el temps de resposta a la ciutadania. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
08-04-2024 20:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Defensora de la Ciutadania, Núria Plana, ha presentat aquest dilluns la memòria d'activitat del darrer any, en un Ple extraordinari on el conjunt de grups del Consistori han valorat i agraït la seva gestió. La Defensora ha exposat les dades més rellevants de l'exercici 2023, segons les quals s'han reduït a la meitat el nombre de queixes, de manera que n'hi ha hagut 23, però el principal motiu (en més del 80% dels casos) continua essent el retard en la resposta a les instàncies per part de l'administració. Núria Plana ha reconegut, tot i així, que algunes regidories han millorat en aquest aspecte. En la memòria apunta la millora amb la posada en marxa del servei de queixes.
D'altra banda, ha remarcat també l'increment de consultes, fins a 159. Segons la Defensora, “hauria de fer reflexionar el fet que la ciutadania no faci la consulta directament a l'administració”. En la seva valoració, Núria Plana ha explicat que enguany ha relacionat les queixes i consultes amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Amb la mateixa vocació de compromís amb el desenvolupament del planeta, ha recordat als membres del Consistori que “els canvis socials, econòmics i mediambientals són els grans reptes als quals ens enfrontarem en els propers anys”, en aquest sentit ha reclamat polítiques “encaminades a combatre l'escalfament global, els conflictes socials, les conseqüències del canvi climàtic i econòmic que ens està arribant”. El fet de relacionar la seva tasca amb els ODS, ha dit, “és perquè ens serveixin de guia en el canvi”.
Dades de la memòria
Tal com es mostra a la memòria, la majoria de les 23 queixes, un total de 6, fan referència als serveis d'espai públic, amb temes com el mal estat de les voreres, l'augment del soroll, la brutícia, i la inseguretat a la nit. També hi ha hagut 3 queixes per al servei d'expedients sancionadors, ja que a vegades la ciutadania rep sancions per desconeixement de la normativa o perquè s'hi ha fet canvis. Els serveis de Llicències i Disciplina i d'Urbanisme també han rebut 3 queixes cadascun.
La Defensora ha rebut aquest darrer any 159 consultes i demandes d'assessorament, recollides tant a l'Oficina de la Defensora ubicada al Centre Cívic de La Geltrú com a les visites als barris, que es fan periòdicament als diferents centres cívics perquè aquesta figura sigui el més propera i accessible possible, i per aconseguir una visió més propera de cada barri.
En aquests casos dona informació i assessorament sense poder intervenir, ja sigui perquè no hi té competències o, en la majoria dels casos, perquè moltes queixes li arriben en primera instància, sense haver-la formulat prèviament a l'Ajuntament.
Majoritàriament, les consultes venen de la necessitat de la ciutadania de trobar resposta als problemes que els afecten en el seu dia a dia, com la mobilitat i l'escassetat de transport públic, la manca d'habitatge de protecció oficial, l'aparcament, els sorolls, la neteja, la manca de lavabos públics, l'enllumenat o les voreres.
Atencions informatives personalitzades
Com a novetat, aquest any 2023 s'ha afegit un altre tipus d'expedient que sense arribar a ser una queixa, requereix algun tipus d'intervenció per la seva naturalesa urgent o perquè ocasiona un especial neguit a la ciutadania. Es tracta de les “Atencions informatives personalitzades”. S'han obert 26 expedients d'aquesta modalitat, que han requerit un total de 63 atencions. La majoria fan referència a serveis socials i a expedients sancionadors, però també n'hi ha d'espai públic, medi ambient i gestió tributària, entre d'altres.
Els grups municipals del Consistori han destacat la importància de la tasca de la Defensora i han apuntat a la necessitat de prendre mesures, des de l'administració, per millorar en la relació amb la ciutadania. L'alcalde, Juan Luis Ruiz, s'ha sumat a l'agraïment a la Defensora i el seu equip: “El temps ens demostra que va ser un encert del moment en què es va crear l'oficina”, ha afirmat. Així mateix, ha afegit, “hem de seguir avançant, principalment en la resposta a la ciutadania en temps i forma, ens fem nostres les recomanacions per millorar per ser una administració més eficient i més propera”.
A banda de l'obertura i la tramitació d'expedients per queixes i consultes, la Defensora de la Ciutadania també fa xerrades informatives a escoles i instituts, assisteix a jornades de formació, atén els mitjans de comunicació, i assisteix en representació institucional a diversos actes, tant a Vilanova com a la resta de Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!