L’alcalde de Vilafranca fa balanç del primer any de govern. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
24-07-2024 08:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’alcalde de Vilafranca del Penedès, FranCisco Romero, acompanyat per tots els regidors i regidores del seu equip de govern, ha fet aquest dimarts balanç del primer any del nou mandat que es va acomplir a finals de juny passat.
L’alcalde ha donat rellevància al projecte d’Alcaldia de proximitat amb visites anuals a tots els barris amb l’equip polític i professional de l’Ajuntament, reunions veïnals amb un retorn posterior a les juntes de les AV de tots els temes plantejats i atenció personalitzada a la ciutadania. “Aquest projecte exemplifica una nova manera de fer política municipal, un paradigma del que vull que sigui la meva gestió com alcalde i també de tot l’equip de govern: proximitat, escolta activa, diàleg, acord i compromís amb tothom: ciutadania, entitats, col·lectius, grups polítics... Aquesta línia de treball, posant per davant els interessos de Vilafranca per damunt de tot, és la que ens farà avançar i fer un salt endavant en els propers anys”, ha dit l’alcalde.
L’alcalde ha posat èmfasi en el fet diferenciador respecte a mandats anteriors que, en el primer any, “s’han engegat els projectes principals previstos en el programa electoral, amb el qual el PSC ens vam presentar a les eleccions municipals de maig del 2023”.
L’alcalde ha definit els 4 eixos principals que s’han prioritzat en aquest primer any i que ho seran durant els propers 3 anys:
• L’alcaldia de proximitat
• La seguretat
• Ciutat sostenible
• Acció social
En l’àrea d’Alcaldia, al costat de l’Alcaldia de Proximitat, Romero ha posat en relleu la posada en marxa de l’Oficina de Barris, la reactivació de l’Oficina de Voluntariat o la recuperació del guardó de la Medalla de la Vila.
Tranquil·litat a tots els barris
L’alcalde ha ressaltat especialment el treball fet en l’àrea de Seguretat i Convivència on s’han dut a terme diverses iniciatives per incrementar la seguretat ciutadana i poder dotar de mitjans i recursos la Policia Local. En aquest apartat ha citat l’increment de 3 places en la plantilla de la policia i els processos selectius engegats per cobrir-ne 7 més, la posada en funcionament de 15 noves càmeres de videovigilància en espais públics especialment sensibles, la implementació del nou servei d’agents cívics nocturns o “serenos” amb una valoració molt positiva, els dispositius conjunts coordinats amb Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guardia Civil, i l’impuls d’una limitació horària en els establiments de venda de l’entorn de l’estació de tren per evitar l’incivisme. L’alcalde apuntava que aquest treball s’ha materialitzat en una disminució de l’activitat delictiva a Vilafranca.
En aquest sentit, comparativament entre el 1r trimestre de 2023 i el 1r trimestre de 2024, amb dades del Ministeri de l’Interior, la criminalitat convencional s’ha reduït un 18%, els delictes contra la llibertat sexual un 25%, en els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions la disminució ha estat d’un 62%, en els furts un 12% i en els ciberdelictes un 5,4%. “Malgrat la percepció que cadascú pugui tenir, les dades són les que són i tampoc s’ha de confondre inseguretat amb incivisme”, ha dit Romero.
Millores amb criteris de sostenibilitat
En l’àrea de Territori, Espai Públic i transició Ecològica, l’alcalde ha insistit en les tres R (Recuperar, Renovar i Rehabilitar) amb les quals s’està actuant des de fa temps en l’àmbit de l’espai públic i els equipaments. En aquest sentit ha fet èmfasi en que ja estan planificades les les inversions per a tot el mandat “en rehabilitació d’edificis i en millores i reurbanització d’espais públics, amb criteris de sostenibilitat i a tots els barris de Vilafranca”.
En el capítol de reurbanitzacions destaquen la finalització de l’av. Catalunya i del c/ Sant Antoni. En aquest àmbit també ha anunciat que properament es tiraran endavant els projectes de l’eix Bisbe Estalella-Melió, de l’eix Santa Magdalena-Bonaire-Baldomer Lostau i de l’eix del carrer Sant Pere, aquest darrer des d’un enfoc integral de Llei de Barris mitjançant un nou programa de la Diputació de Barcelona. L’alcalde ha fet esment del treball de planejament urbanístic per obtenir nou sòl públic i aprofitaments per fer habitatge assequible. Aquí ha citat els Plans de Millora Urbana del c/ Comerç per reactivar econòmicament la zona.
En l’àmbit d’edificis, s’estan definint els usos de l’edifici de l’antic hospital i s’està estudiant la viabilitat de la proposta d’ubicar la comissaria de la Policia Local a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.
Pel que fa a espai públic, ha apuntat que les millores estan arribant a tots els barris de Vilafranca treballant colze a colze amb les Associacions Veïnals i amb la ciutadania. En aquest sentit ha citat les millores en les zones de jocs infantils dels parcs tant pel que fa a la dotació d’elements de joc, al paviment de cautxú i als tendals per ombrejar. Quant a la mobilitat i l’aparcament, Romero ha fet esment de l’ampliació i asfaltatge de l’aparcament del Pont del Carril, de la pacificació de la ronda de Mar que ha permès obtenir noves places d’aparcament i els projectes que es tiraran endavant properament al c/ Santa Fe i un de dissuasiu al Molí d’en Rovira (c/ Fleming).
Progrés econòmic i social i igualtat d’oportunitats
Pel que respecta a l’àrea de Serveis a les Persones i Promoció Social, s’hi concentra l’Acció Social, un altre dels eixos de la tasca de govern. Aquí FranCisco Romero ha posat en relleu la necessitat que “el progrés econòmic i social arribi a tothom, amb igualtat d’oportunitats i sense desigualtats”. En aquest sentit ha citat les iniciatives en habitatge amb les promocions en marxa: al c/ Nord amb la cooperativa Sostre Cívic (24 habitatges), al c/ Ferran (6 habitatges i un local), al c/ Glòria Lasso amb l’INCASOL (36 habitatges) i al c/ Vidal (12 allotjaments). Per obtenir nou sòl per a la construcció d’habitatge assequible també cal destacar el canvi de gestió el PAU 4-c/ Olèrdola de compensació a cooperació.
Pel que fa a Drets Socials i Gent Gran s’ha potenciat l’atenció domiciliària a la gent gran, les activitats dels casals de la gent gran i el projecte Obrint camins, s’ha posat en marxa un servei d’acompanyament a les persones grans per fer gestions online i s’ha incorporat la figura de la integradora social als Casals Municipal de Gent Gran.
Pel que fa a Educació, FranCisco Romero ha mencionat l’escolta activa i la relació fluïda i continuada amb tots els centres educatius i el trasllat de les demandes de la comunitat educativa a la Generalitat com a administració competent, el treball per consolidar els estudis universitaris de la URV i el conveni amb la UB que farà formació professionalitzadora al nou edifici docent de l’hospital i les gestions iniciades amb l’UPC per fer formació universitària contínua. També en aquest àmbit ha remarcat l’ampliació dels casals d’estiu a tots els barris de Vilafranca.
En l’àmbit de l’Esport, l’alcalde ha fet èmfasi en els esforços per posicionar Vilafranca com a referent en turisme esportiu. En aquest sentit ha citat la celebració de la Copa de la Reina d’Hoquei Patins femení i de les proves de natació dels Jocs Catalans Adaptats o el nomenament de Vilafranca com a Ciutat del Bàsquet Català 2025. S’han fet millores al Pavelló de la Gamba i al Pavelló d’Hoquei, on s’ha posat també fil a l’agulla en un projecte de remodelació integral.
En l’àmbit cultural, hi té un pes específic la nova biblioteca que acollirà la Nau Cortina del c/ Comerç, finançada amb fons europeus, que ja té el projecte aprovat i es troba en fase de licitació per començar obres abans de final d’any. Pel que fa a un altre edifici emblemàtic, l’antic hospital del carrer Sant Pere, s’està realitzant un estudi de l'edifici i anàlisi usos.
Pel que fa a Joventut, l’alcalde ha destacat el projecte InsightPenedès-Concurs d’Idees amb beques per a joves de 18 a 35 anys dotat amb 3.750 euros i la finalització del projecte de millora i d’eficiència energètica de l’edifici de l’Alberg Municipal que ha permès situar l’equipament en el mapa d’albergs amb uns estàndards de qualitat molt destacables.
Pel que fa a Salut Pública, l’equip de govern ha posar de relleu l’impuls del projecte de millora i ampliació que el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny abordarà en els propers anys, la constitució del Consell Municipal de Salut per posar en comú els diversos agents del territori sobretot a l’hora de reclamar “millors serveis i atenció a la ciutadania en els diversos equipaments de salut que depenen de la Generalitat”.
Reforçar l’atracció comercial, turística i econòmica
Pel que respecta a l’àrea de Desenvolupament Econòmic, FranCisco Romero s’ha referit a la necessitat de “reforçar l’atracció comercial, turística i econòmica de Vilafranca” i ha citat la redacció d’un projecte per dinamitzar el mercat de la Carn, la millora de l’entorn urbanístic de la zona comercial, la propera convocatòria d’ajuts a la renovació integral de locals comercials en planta baixa o el projecte per revitalitzar social i econòmicament el carrer Sant Pere i entorn. En l’àmbit d’Ocupació és rellevant la formació impartida d’instal·lador de plaques solars que va formar 18 persones amb un 78% d’inserció laboral i la contractació de 8 persones com a “serenos” mitjançant un pla d’ocupació.
Finalment i pel que fa a l’àrea de Serveis Generals, FranCisco Romero ha fet èmfasi en l’acord polític pressupostari per definir les inversions del mandat des d’una visió plurianual i el manteniment de l’IPC en taxes i impostos i de l’endeutament en la banda baixa.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!