Memòria Històrica

El barri de Sant Joan tindrà un mural artístic que retrà homenatge als orígens del barri

El mural es farà a l'edifici cantoner del carrer de l'Aigua amb el carrer de Josep Coroleu, en els blocs antigament anomenats 21 de enero

El barri de Sant Joan tindrà un mural artístic que retrà homenatge als orígens del barri. Ajuntament de Vilanova

El barri de Sant Joan tindrà un mural artístic que retrà homenatge als orígens del barri. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, mitjançant les regidories de Cultura i de Convivència impulsarà la creació d'un mural artístic al barri de Sant Joan. El mural es farà a l'edifici cantoner del carrer de l'Aigua amb el carrer de Josep Coroleu, en els blocs antigament anomenats "21 de enero". Aquests edificis, construïts el 1957, van ser el fonament del barri de Sant Joan. Es van aixecar sobre uns terrenys cedits per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a l'Obra Sindical del Hogar, i van ser l'origen d'un barri suburbial als afores de la ciutat fins a l'any 1977, aproximadament, quan el barri es va anar consolidant amb una sèrie d'edificis i carrers, i un nou eixample.

En aquest context, els veïns i veïnes van prendre la iniciativa i van començar a construir una consciència de pertinença al barri que es va materialitzar amb l'Associació de Veïns de Sant Joan, la primera de tot Vilanova i la Geltrú. Una associació activa i reivindicativa que va aconseguir importants millores. Els seus habitants, des d'aquells blocs, van veure néixer el nou barri de Sant Joan i van contribuir en el creixement de la ciutat de Vilanova i de la seva implicació ciutadana.

La decisió d'haver escollit aquest espai per fer-hi el mural va més enllà de l'estètica, ja que la voluntat del consistori vilanoví és retre homenatge al barri, als seus orígens i als seus primers habitants, i vincular aquesta relació entre els primers emigrants dels anys cinquanta i seixanta, i els emigrants que avui també l'habiten, ja que, tant els blocs com el barri de Sant Joan continuen sent espais d'acollida i diversitat, avui dia.

L'objectiu principal d'aquesta acció és fer propostes culturals descentralitzades que fomentin el reconeixement del barri i a la seva procedència, treballant conceptes com convivència, diversitat i pertinença amb els veïns que avui l'habiten. L'art, en aquest cas la creació del mural, esdevindrà fruit de la implicació i col·laboració amb les persones i entitats que van donar vida al barri de Sant Joan, amb la voluntat de recuperar les arrels del barri com a mitjà d'unió i de cohesió social.

Aquest dijous a la tarda s'explicarà el projecte en el Consell de barri de Sant Joan i Molí de Vent, per tal de buscar la complicitat dels veïns i veïnes, entitats i altres agents, a l'hora de trobar i facilitar testimonis dels orígens del barri de Sant Joan.

L'artista escollit per a la realització del mural és el reconegut muralista Nil Safont, que treballa amb una obra pictòrica que representa la recerca constant d'una visió personal i representativa dels aspectes socials que considera significatius al seu voltant. Treballa qüestions molt lligades a la diferent quotidianitat que descobreix en cada context social on ha de treballar i s'interessa per un llenguatge visual que pugui sensibilitzar.

• Art Mural a Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú compta amb diverses expressions d'art mural a la ciutat. La seva presència ha anat creixent exponencialment en els últims anys, amb iniciatives de l'Ajuntament com el catàleg de murs a disposició d'artistes locals o amb la producció pròpia d'obres d'artistes referents de la pintura mural en l'àmbit internacional.

Una de les obres més importants va ser impulsada des de la regidoria de Cultura i el Centre d'Art Contemporani La Sala. L'any 2018 l'artista urbana Lula Goce va realitzar el mural a la façana lateral del Centre d'Atenció Primària Jaume I, que es pot veure des de la plaça del Mercat. Aquest projecte es va desenvolupar com una acció conjunta sota el nom de Womart, que pretén reivindicar i visibilitzar el talent femení en les arts visuals i concretament en l'art mural.

Aquest tipus d'accions per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú són un reflex de l'interès de fer arribar la cultura a tots els ciutadans i ciutadanes, com a catalitzador de diàleg i reflexió sobre temes d'actualitat a més de ser una eina de transformació social a través de la cultura.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local