Parada del bus urbà de les línies L3 i L4 al tanatori de Vilanova i la Geltrú. EIX
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
08-09-2015
| Actualitzat 09-09-2015 12:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un bitllet més car i la necessitat de fer transbord per poder desplaçar-se per la ciutat, a més del fet de desconnectar del transport públic equipaments com els jutjats o el tanatori. Aquestes són les principals raons que han portat els usuaris de les línies L3 i L4 del bus urbà de Vilanova i la Geltrú a iniciar mobilitzacions contra la sentència de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga l'Ajuntament a suprimir-les per entrar en competència amb el servei intermunicipal que presta una empresa privada. Estan recollint signatures a la plataforma change.org i a través d'algunes associacions de veïns. És un primer pas perquè preparen més accions i tenen previst intervenir dilluns al ple municipal per fer públiques les seves reivindicacions.
Els veïns estan en peu de guerra, com ara els Masia Nova, un barri residencial als afores de la ciutat amb un centenar d'habitatges que depenen d'aquesta línia per poder arribar al centre de la ciutat. No és el primer cop que s'enfronten a aquesta situació. Ara fa justament quatre anys que es van trobar amb una sentència similar, que va obligar el consistori a canviar algunes parades del bus urbà per no coincidir en el recorregut del bus interurbà. Palmira Rodríguez, portaveu de l'associació de veïns de Masia Nova, recorda que fa quatre anys que es van canviar algunes parades per evitar problemes: "la llei demanava que s'allunyés la parada 250 metres de l'altra ruta i es va col.locar a 350 metres, no entenem perquè ara s'ha de suprimir tota la línia, no veiem que entri en competència".
I és que si els veïns de Masia Nova, per exemple, han de deixar d'usar la línia urbana i passar-se a la intermunicipal, deixaran de pagar els 1,60 euros del bitllet de la línia vilanovina per pagar 2,15 euros. El mateix passa si opten per la targeta de deu viatges, que els garanteix un descompte però que en el cas del bus de Vilanova costa 7,35 euros i el de l'empresa La Plana 9,95 euros. Des de l'associació de veïns de Masia Nova alerten que els principals usuaris de la línia són gent gran i escolars, dos col.lectius que fins ara tenien descomptes amb les targetes especials del bus urbà de Vilanova (els joves paguen 5 euros i els pensionistes paguen 4 euros). Ara hauran de pagar 9,95 euros els dos col.lectius. Palmira Rodríguez també recorda que no es tracta només d'un problema econòmic: "la parada que tenim de La Plana al barri té unes condicions pèssimes, la informació dels horaris és incomprensible per a la majoria, a més els autocars no estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda". I és que lamenten que si s'ha de fer l'ús de l'autocar adaptat, han d'avisar amb 24 hores antel.lació a la companyia per poder disposar del servei.
Els veïns no són els únics que no comparteixen la sentència. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una audiència amb el magistrat de la Sala Contenciós Administrativa a càrrec de la demanda sobre les línies L3 i L4 per tal que l'alcaldessa Neus Lloveras i el regidor de Mobilitat, Joan Giribet, puguin explicar en primera persona la situació i les afectacions per a la ciutadania.
El regidor de Mobilitat, Joan Giribet, ha manifestat que la voluntat, a l'hora de demanar aquesta audiència, és traslladar al jutge que "com a ciutat de més de 50.000 habitants hem de donar servei a la ciutadania". Segons Joan Giribet es vol transmetre que "és totalment inviable eliminar les línies L3 i L4" deixant sense servei tota la banda oest de la ciutat.
Així mateix, l'alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras, ha manifestat que en temps i forma s'ha presentat recurs de reposició contra la interlocutòria del TSJC on es demanava continuar donant servei a la zona oest de la ciutat perquè en cas d'eliminar aquesta part del recorregut la ciutadania quedaria sense servei. Neus Lloveras ha informat que "els serveis tècnics i jurídics municipals tenen instruccions de preveure una alternativa si finalment la resolució judicial final elimina la totalitat de les línies L3 i L4" perquè de manera immediata "es pugui donar solució alternativa a la banda de Fondo Somella".
Millores a les línies L1 i L2
A partir del 14 de setembre de 2015 de dilluns a divendres, entre les 7 i les 18 h, la freqüència de pas dels vehicles de les línies L1 i L2 passarà a ser de 20 minuts. Aquesta millora de la freqüència de pas es planteja com a compensació per les mancances que es produeixen fruit de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en relació a les línies de l'autobús urbà L3 i L4, que amb caràcter d'execució provisional i parcial de la interlocutòria només prestaran servei des de Fondo Somella fins a l'estació de rodalies RENFE.
Més informació
- Cop judicial contra l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
- Indignació i confusió a Masia Nova pels canvis del bus urbà
- Vilanova signa l'acord que garanteix el manteniment del servei de les línies L3 i L4
- Principi d'acord a Vilanova per salvar les línies L3 i L4 del bus urbà
- Autocars Plana trenca les negociacions amb l'Ajuntament de Vilanova i exigeix suprimir l'L3 i L4
- El govern de Vilanova busca encara una solució definitiva a les línies L3 i L4 del bus
- L'Ajuntament de Vilanova preveu concedir a Autocars Plana la gestió de l'L3 i L4
- Acord provisional per restablir les línies L3 i L4 del bus a Vilanova
- Tres noves línies de bus connectaran el Garraf amb Barcelona a partir de l'1 d'octubre
- El PP de Vilanova reclama la recuperació de les línies L3 i L4 del bus urbà
- Vilanova estudia fusionar el bus interurbà amb dues línies urbanes per evitar suprimir-les
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!