EIX. Los Manolos
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
10-06-2014 10:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sota l'eslògan "Música amb segell original", s'ha presentat la 34a edició del FIMPT, que enguany se celebra a finals de setembre. La frase d'Antoni Gaudí "l'originalitat consisteix a tornar a l'origen" ha inspirat els organitzadors del festival, que han volgut retrobar-se amb l'essència del FIMPT. Un festival amb 34 anys d'existència que ha passat per diverses etapes i que ara, segons la regidora de Cultura Marijó Riba, "continua, creix, l'hem resistit i té llarga vida. Però té etapes, i l'hem d'adaptar a les noves necessitats i al moment de la ciutat i del sector musical".
El relleu generacional en la figura del coordinador artístic, que enguany és un altre dels membres de la comissió artística dels darrers dos anys, Josep Contreras, "dóna entrada a tota aquesta generació, a aquest sector del panorama musical actual. I aquest és l'objectiu clar dels festivals públics, impulsats per l'administració: ajudar el sector".
L'Ajuntament tornarà a destinar a aquesta edició del FIMPT 30 mil euros, i espera que la Generalitat en pugui aportar més dels 12 mil de l'any passat. En matèria de promoció, la Generalitat hi destinarà també una partida dins la promoció de la marca "Festivals Penedès".
Així, el FIMPT continua amb la mateixa línia estratègica de les darreres dues edicions, amb una comissió artística que enguany ha volgut fer créixer el festival en espais i en contingut, i que ha tornat a recuperar la celebració del Firasac dins les mateixes dates.
Josep Contreras, el nou coordinador artístic del festival, ha explicat que "la intenció és que a tot Vilanova es respiri l'ambient, que es respiri música. Volem reforçar la música popular actual, i obrir-nos sobretot al públic jove, especialment amb les nits FIMPTeres".
El FIMPT començarà dijous 25 de setembre amb els "Preludis vora la mar salada", que inclou l'actuació del ball parlat, i el concert amb la versió del "Passeig del Carme". La primera de les Nits FIMPTeres porta un concert de La Colònia.
Divendres 26 hi haurà diverses activitats al carrer durant la tarda. I a la nit, arriba "A la lluna de Vilanova", un itinerari musical i gastronòmic on destaquen el cant i la improvisació, com l'antic cant de taverna, i que es vol convertir en un referent dins i fora de Vilanova.
També divendres a la nit hi haurà el concert de Guilllamino & The Control Z's, i The Gramophone Allstars Big Band.
Dissabte és el torn de la gralla, que pren el protagonisme al matí i al migdia amb un concert-vermut. A la tarda és la producció pròpia la qui pren el relleu amb l'objectiu de promoure el treball i la creació col·lectiva entre músics professionals i estudiants.
Dissabte a la nit arriba el gran concert de les nits FIMPTeres. Un concert de pagament amb la incògnita de qui serà el cap de cartell, que s'anunciarà el proper 1 de juliol, i amb Los Manolos, Yacine & The oriental groove, i el DJ UHF Stereo. El Foment Vilanoví també acollirà un concert de repàs de la música tradicional de l'arc mediterrani. Diumenge al matí arriba el Firasac, i a la tarda el concert de cloenda al Foment Vilanoví.
El FIMPT compta també amb les sessions de documentals DocPT al Cinema Bosc, amb la col·laboració de Docanrol, i amb les entitats Endimari, Can Pistraus i El Gambot per organitzar les nits FIMPTeres. "Volem que les entitats s'apropin al festival, i que entre tots el puguem fer més gran", diu Josep Contreras.
El dissenyador Joan Celorio ha presentat la imatge del FIMPT, que "encara pot créixer". Quan li van encarregar, diu, va decidir també tornar als orígens i documentar-se amb els cartells d'aquests 34 anys. Va voler fer servir una tècnica que encara no s'havia utilitzat, l'estampació, fent serigrafia de manera manual, i va decidir "musicalitzar elements patrimonials de VNG, començant per l'àngel del campanar, que hi surt tocant la gralla".
Festivals Penedès
Marijó Riba ha explicat que el FIMPT d'enguany s'emmarca en la promoció de la marca "Festivals Penedès", que inclou també el Vijazz de Vilafranca i el Pau Casals del Vendrell. "Des de la regidoria de Cultura estem treballant les polítiques territorials, en especial al territori Penedès, i per això estrenem una promoció conjunta que sorgeix de les trobades periòdiques entre els regidors de cultura de les tres capitals de comarca". La intenció és que a la llarga tots els festivals del Penedès es puguin promocionar de manera conjunta.
Més informació
- Marijó Riba: 'les entitats han fet que ens sentim aquest nou FIMPT cada vegada més nostre'
- Bones sensacions a la nova edició del reinventat FIMPT
- El FIMPT torna a mirar a l'àmbit local i s'apropa a les entitats juvenils
- El FIMPT torna a apostar pels passeigs nocturns per Vilanova amb música
- El director del FIMPT celebra l'èxit de l'aposta per la música dels Països Catalans
- El FIMPT obté una bona acollida de públic a les propostes de veu i música mediterrànies
- Un FIMPT amb protagonisme vilanoví
- La música de Pere Tàpias es prepara per ser l'himne del FIMPT
- El FIMPT convoca una trobada reivindicativa de grallers
- El FIMPT arrenca dijous a Vilanova amb una fórmula "de carrer"
- Tot a punt per a la 34a edició del FIMPT de Vilanova
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!