Acord final

El Tingladu de Vilanova es trasllada al Parc de Baix a Mar per evitar queixes dels veïns

L'organització arriba a un acord amb l'Ajuntament per modificar el lloc del festival, tot i reiterar que era legal celebrar-lo a la Plaça de les Neus

El parc de Baix a Mar. Ajuntament de Vilanova

El parc de Baix a Mar. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tingladu de Vilanova i la Geltrú es celebrarà al Parc de Baix a Mar i abandonarà la històrica i cèntrica Plaça de les Neus per evitar queixes dels veïns per excés de so. Tot i que els organitzadors havien amenaçat amb suspendre el festival si els obligaven a canviar de lloc, finalment aquest divendres han arribat a una entesa amb l'Ajuntament, després d'una reunió de més de cinc hores. Els impulsors del festival s'han mostrat "tristos" perquè asseguren que "es perd l'esperit del Tingladu", però han apuntat que la suspensió hagués "arruïnat" l'entitat organitzadora, Can Pistraus. Així i tot, han insistit que la celebració a la Plaça de les Neus "era legal" i han lamentat una "manca de valentia" per part de l'Ajuntament.

El futur del Tingladu que s'ha de celebrar del 21 al 24 de juliol s'ha desencallat en una reunió convocada aquest migdia entre representants de Can Pistraus, l'alcaldessa Neus Lloveras i els regidors de Cultura i Urbanisme, Teresa Llorens i Gerard Llobet. A la trobada, on també hi eren representants dels grups municipals i tècnics de l'Ajuntament, Can Pistraus ha reiterat que l'Ordenança Municipal de sorolls avala la celebració del Tingladu a la Plaça de les Neus perquè està considerat un acte de Festa Major i, com a tal, insisteixen que pot superar els 85 decibels d'impacte als edificis propers. En concret, demanaven poder emetre fins a 95 decibels.

El consistori, però, també s'ha mantingut enrocat en demanar una emissió màxima que no superi el límit fixat per a esdeveniments amb sistemes amplificadors, recordant que existeixen informes jurídics que alerten de possibles casos judicials si es sobrepassen els topalls acústics. Davant aquesta situació, Can Pistraus ha plantejat una nova possibilitat, oferint-se a reubicar el festival al Parc de Baix a Mar, "tot i ser conscients que teníem la raó per continuar a la plaça de sempre", ha puntualitzat el president de Can Pistraus, Carles Renyer.

En aquest sentit, un altre dels portaveus de l'entitat Farriol Moya, ha subratllat que "amb la llei a la mà, el Tingladu es podia fer a la Plaça de les Neus", i ha lamentat que el govern "no hagi tingut més voluntat i valentia". Alhora, Moya ha assegurat que Can Pistraus havia pres mesures tècniques per mantenir el festival al mateix lloc de cada any i ha garantit que els concerts s'haurien celebrat "amb molta responsabilitat i amb informes tècnics".

Acord per a dues edicions

Finalment, el conflicte s'ha resolt seguint la nova oferta de Can Pistraus i el govern ha acceptat reubicar el festival on ha proposat l'entitat. Així, les dues parts han signat un compromís on es deixa constància del nou emplaçament, amb la garantia de l'Ajuntament a incrementar la dotació econòmica per celebrar el festival. Aquest suport es mantindrà també per a l'edició del 2017, si bé no s'ha signat cap compromís sobre l'espai en si. Sense considerar el Parc de Baix a Mar com a indret definitiu per a edicions futures del Tingladu, les dues parts sí que han acordat que fixaran abans que acabi aquest any quin serà l'espai del 2017.

"Estem tristos de perdre la Plaça de les Neus, perquè per a nosaltres el Tingladu és en aquella plaça, però hem fet una proposta alternativa perquè hem vist que no es podia desencallar la situació". Així ha justificat la reubicació el president de Can Pistraus, Carles Renyer, que ha apuntat que el Parc de Baix a Mar manté alguns punts en comú amb la Plaça de les Neus: està a tocar de la Rambla Principal –just a l'altre extrem- i no planteja competència de bars a l'entorn més proper. Aquestes característiques, ha explicat Renyer, són dos dels motius pels quals s'ha proposat el Parc, rebutjant la Plaça del Port que havia ofert l'Ajuntament.

Amb el canvi de lloc i el nou acord amb el govern municipal, el Tingladu ha aconseguit recuperar l'horari de tancament dels concerts del diumenge a la nit que havia tingut en les primeres edicions, de manera que ara s'autoritzen les actuacions fins les quatre de la matinada. Tot i aplaudir l'ampliació, l'organització ha assegurat que és "incert" el resultat que tindrà el festival al Parc de Baix a Mar. Les principals preocupacions són una possible davallada de públic en les activitats de la tarda –amb les corresponents pèrdues econòmiques en el servei del bar- i les dificultats tècniques amb que puguin topar, ja que es mantindrà la infraestructura prevista a la Plaça de les Neus, donat el poc temps que falta per l'inici del festival.

Un cop resoltes les desavinences entre organització i govern, s'ha garantit que al nou lloc es mantindrà el cartell anunciat ja fa mesos. Així, entre el 21 i el 24 de juliol, es celebraran concerts gratuïts d'Albert Pla, Joan Miquel Oliver, Xarim Aresté i Antonio Baños & The Citizens, entre altres artistes. L'entitat Can Pistraus ha assegurat que l'esdeveniment els suposa una inversió de 100.000 euros, i confien que el canvi d'emplaçament no afectarà al gruix de públic dels concerts de la nit respecte les vuit edicions anteriors. Segons asseguren, els darrers anys han aconseguit reunir una mitjana de 3.000 espectadors en cadascuna de les quatre jornades de concerts.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local