Piano

La vilanovina Laura Farré Rozada exhaureix les entrades en l'últim concert de la seva gira nord-americana

Ara fa només un any, va publicar el seu disc de debut 'The French Reverie' amb el suport de 208 mecenes de 28 països

La vilanovina Laura Farré Rozada exhaureix les entrades en l'últim concert de la seva gira nord-americana. EIX

La vilanovina Laura Farré Rozada exhaureix les entrades en l'últim concert de la seva gira nord-americana. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb totes les entrades exhaurides pel seu concert a la sala 405 Shrader de San Francisco, la pianista Laura Farré Rozada posa punt final divendres a la gira de presentació pels Estats Units i el Canadà del seu primer disc ‘The French Reverie’ (2018).

Tot va començar ara fa dos anys, mentre acabava el seu Màster al prestigiós Royal College of Music de Londres. L’objectiu de la pianista: editar el seu primer disc i trencar esquemes dins de la música clàssica, apostant únicament per obres de compositors contemporanis. Després d’una intensa campanya de crowdfunding que va superar totes les expectatives, Laura Farré Rozada va poder engegar el seu projecte gràcies a 208 mecenes de 28 països de tot el món.

Ara ha acabat amb èxit una gira d’11 concerts a 8 ciutats nord-americanes: Mont-real, Boston, Nova York, Toronto, Chicago, Colorado Springs, Los Angeles i San Francisco. Durant les més de 6 setmanes, Farré Rozada ha actuat en sales mítiques com Spectrum (Nova York), el McAninch Arts Center (Chicago), la Gallery345 (Toronto), el Heller Center for Arts & Humanities (Colorado Springs) i l’Art Share LA (Los Angeles).

La gira l’ha organitzat la mateixa pianista en el transcurs de gairebé un any, mentre ho compaginava amb una altra gira d’una dotzena de concerts per Espanya, Bulgària i el Regne Unit; i la residència NEXT 2018/2019 com a pianista titular amb l’ensemble Birmingham Contemporary Music Group.

‘Aquest projecte té l’objectiu de fascinar el públic general per la música contemporània. El fet de plantejar una proposta tan arriscada m’ha portat a gestionar personalment la integritat del projecte. L’èxit de la gira pels Estats Units i Canadà ha sigut la prova definitiva que amb entusiasme i esforç es pot arribar tan lluny com vulguis, sempre i quan tinguis la determinació i perseverància necessària’.

Una feinada que Laura Farré Rozada creu que ha valgut la pena: ‘Quan vaig començar a organitzar la gira no sabia si ho aconseguiria. El repte era considerable, ja que el Canadà i els Estats Units són dos països immensos on gairebé no hi coneixia ningú. Després de trucar a moltes portes, poc a poc vaig anar tancant un itinerari que m’ha permès recollir experiències, tot travessant de costa a costa el continent.’

Laura Farré Rozada (Vilanova i la Geltrú, 1990) ha arrencat aplaudiments del públic nord-americà, rebent molt bones crítiques a cada concert: La professora del departament de composició i teoria musical de la Boston University, Ketty Nez, va descriure el recital de la vilanovina com una ‘actuació impressionant d’un programa brillant’. Afirmació que subscriu el director artístic de la Gallery345 de Toronto, Edward Epstein, qui considera que ‘té molt mèrit que Laura Farré Rozada arrisqui amb un repertori de compositors vius i de qualitat, però poc coneguts pel públic’. L’escriptor James Lynch Jr., qui va assistir al recital de Colorado Springs, descriu amb detall a la ressenya publicada al seu blog de música ‘Art and Music’ (https://pocbooks.com/art-and-music-laura-farre-rozada/), l’exitós impacte que va tenir aquesta proposta en el públic, poc habituat amb la música contemporània.

La faceta matemàtica de Laura Farré Rozada, qui també és graduada en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), no va deixar indiferent als assistents. Ketty Nez subratllava l’habilitat de la vilanovina en ‘descobrir patrons en la música i emfatitzar-los en les seves interpretacions’. En una de les obres del concert, Nez afirma que ‘es podien escoltar i visualitzar fractals repetint-se en l’infinit’.

Precisament, durant la gira, la vilanovina també ha donat 3 conferències sobre música i matemàtiques, convidada per tres universitats americanes: la Boston University, el Colorado College i la University of Colorado de Colorado Springs.

‘The French Reverie’, el seu disc de debut, que ara ha presentat en aquests escenaris, és un repàs de la música clàssica francesa dels segles XX i XXI. Al costat de compositors consagrats, però poc interpretats, com Dutilleux i Messiaen, la pianista catalana ha estrenat al Canadà i als Estats Units, obres d’autors desconeguts pel gran públic com Manoury, Escaich, Ben-Amots i Djambazov, i l’emergent compositor finès Järventausta.

Laura Farré Rozada és màster per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el Royal College of Music de Londres. Ara tot just ha començat els estudis de doctorat sobre memorització de música contemporània al Royal Birmingham Conservatoire, becada per l’Arts & Humanities Research Council del Regne Unit.

Els pròxims concerts portaran la pianista i matemàtica a les localitats de Girona, Madrid, León, Sabadell, L’Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat, i la seva localitat natal de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local