Mostres de Música

Laura Farré Rozada, música per a piano del segle XXI

Laura Farré Rozada obre a VI Mostra de piano del segle XX i XXI de Barcelona. EIX

Laura Farré Rozada obre a VI Mostra de piano del segle XX i XXI de Barcelona. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Es fa difícil trobar a Catalunya un auditori on sentir interpretar música clàssica creada i interpretada per compositors actuals. Malgrat tot, aquesta tasca àrdua té la seva recompensa dues vegades l'any a les Mostres de Música que organitza la Fundació Música Contemporània. Una d'aquestes mostres se celebra a l'Auditori del Centre Cívic Urgell de Barcelona i està destinada exclusivament a música per a piano dels segles XX i XXI.

Laura Farré Rozada, pianista i matemàtica nascuda a Vilanova i la Geltrú, va ser la intèrpret que va obrir la Mostra el propassat 16 de setembre de manera absolutament brillant, treient de l'instrument la màxima expressibitat possible. La música contemporània exigeix als intèrprets una preparació singular a l'hora d'enfrontar-se a unes partitures de difícil execució i de frasseig gens convencional. Però Laura Farré està especialitzada en aquest repertori complex i això la distingueix d'altres intèrprets que competeixen per trobar un lloc en el panorama musical actual, cada cop més competitu i més professional.

El piano solista, l'instrument musical amb més possibilitats harmòniques, té en Laura Farré Rozada una intèrpret excepcional per a aquest tipus de música. A més, els estudis que ha cursat al Royal College of Music a Londres i les actuacions a França, Alemanya, Canadà i Bulgària, li han permés conèixer personalment a alguns dels autors que interpreta i ha pogut copsar i entendre en més profunditat el pròposit de les obres artístiques.

El programa del concert reuneix obres de compositors absolutament desconeguts per a la gran majoria. Es tracta de músics nascuts a la darrera meitat o darrer quart del segle passat i que, la major part d'ells, estan exercint la seva professió de músic alternat l'exercici de la docència amb la de la creació musical. Un d'ells, el búlgar Vladimir Djambazov (Sevlievo, 1954), va assistir al concert, sent aplaudit per la seva presència i  per la seva aportació musical.

Laura Farré Rozada es va graduar dels seus estudis a l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i a l'UPC (Universitat Politècnica de Calatunya). Actualment resideix a Birmingham, on ha fet un Màster al Conservatori Superior especialitzat en Música Contemporània i on comença aquest curs un doctorat. Com a solista ha actuat a Espanya, França, Alemanya, Regne Unit I Canadà, i ha aparegut en mitjans de comunicació com el canal de televisió France, al Nacional de Televisió France 3 i la Ràdio Nacional de Bulgària. Com a solista ha participat en diversos grups musicals; també ha actuat en Emsembles dirigits per Timhoty Lines, Thomas Foskett-Barnes i Matthew Hardy. El passat 2017 va gravar el CD The French Reverie on es recull part del seu repertori.

La intèrpret de música contemporània continua com a matemàtica establint relacions entre les dues disciplines. Serà per aquesta dualitat insòlita que Laura pot prescindir  de les enrevessades partitures a l'hora d'actuar? Com retenir a la memòria tants acords, milers de notes, tempos, ritmes, sincopes, intensitats de fortes i pianos, silencis i frasejos? Segons pròpies declaracions, la memorització passa per entendre en profunditat el que l'autor vol expresar.

Malgrat el recurs que Laura utilitza segur que no pot prescindir del dur treball diari d'assaig davant de l'instrument, fins a recrear una obra artística que només ella podrà transmetre al públic amb total esplendor amb l'ajuda del seu talent.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local